Naravna zdravila proti prehladu in gripi

Naravna zdravila proti prehladu in gripi so tista po katerih posežemo, če nas preventivni ukrepi ne obvarujejo – in v določenih primerih se bo to zagotovo zgodilo. Takrat velja preskusiti ta naravna sredstva za ublažitev simptomov prehlada ali gripe in si skrajšati bolezen.

Kurja juhica. V laboratorijski študiji, ki so jo izvedli raziskovalci univerze Nebraska leta 2000, so potrdili, da to stoletja znano zdravilo raesnično omili simptome okužb zgornjih predelov dihalnega aparata. Natančneje, kurja juhica umirja vnetje celic grla, ki povzroča simptome prehlada. Raziskovalcem ni uspelo identificirati točno določene sestavine, ki omogoča to umirjanje simptomov, zato so postavili hipotezo, da kombinacija različnih sestavin kurje juhe deluje v sinergiji, kar povzroči ta zdravilni učinek. Recept za v študiji preverjano kurjo juho je vseboval kurjo jušno osnovo, čebulo, sladki krompir, pastinak, repo, korenje, stebelno zeleno, peteršilj, ter sol in poper. Marsikatera vrsta zelenjave, še posebej čebula, ima protivnetne sposobnosti.

Ginseng. Poleg pomena, ki ga ima ginseng pri preprečevanju prehlada in gripe, izkazuje ginseng tudi sposobnost omilitve jakosti simptomov prehlada in gripe kar za polovico, so ugotovili že prej omenjeni raziskovalci univerze Connecticut.

Ingver (Zingiber officinale). Znotraj te grčave, pikantne korenike se skriva skoraj ducat antivirusnih spojin. Torej, ingver vsebuje kemikalije znane kot sesquiterpeni, ki so prav posebej učinkoviti proti rinovirusi, ki predstavljajo glavni vzrok navadnega prehlada. Dr. Duke priporoča čaj iz poparka 2 jedilnih žlic svežega, nastrganega ingverja.

Zeliščarica Rosemary Gladstar meša ingver z še enim stoletja čislanim zdravilom — medom. Recept je sledeč. 4 do 6 jedilnih žlic sveže naribanega ingverja stresite v hladno vodo in zavrite. Odstavite z ognja in pustite v zaprti posodi 10 do 15 minut. Čaj precedite, vmešajte sveže stisnjen sok 1 do 2 limon in osladite z medom po okusu.

Brinove jagode (Juniperus spp). Brinove jagode vsebujejo močno protivirusno spojino deoksipodofilotoksin. Za okužbe zgornjih dihalnih poti Buhner priporoča uporabo eteričnega olja brinovih jagod. V trideset mililitrsko stekleničko s kapalko dodajte destilirani vodi 8 do 10 kapljic eteričnega olja brinovih jagod. Nosno votlino spirajte štiri do šestkrat dnevno. Pred vsako uporabo stejškleničko dobro pretresite.

Vroče pijače in med. Vsaka vroča pijača pomaga omiliti razboleno grlo, umirjati kašelj in blažiti vse s prehladom in gripo povezane neprijetnosti. Med prekrije sluznico grla in zmanjša draženje, medtem ko njegove antioksidantne in antimikrobne učinkovine premagujejo virusno okužbo. Preskusite Buhnerjev čaj za prehlad in gripo: vroči vodi dodajte 2 jedilne žlice ingverjevega soka, sok 1/4 limete, ščep kajenskega popra in 1 jedilno žlico medu.

Navadna črna meta (Marrubium vulgare), gostostebelni sladki koren (Glycyrrhiza glabra) in goli brest (Ulmus glabra). Vsaka od teh treh zagotavlja odlično pomoč pri razbolelem grlu. Poskusite s čajem iz sladkega korena in golega bresta, iz navadne črne mete pa si pripravite bombone proti kašlju.

Bomboni proti kašlju – recept za pripravo: za izdelavo tradicionalnih bombonov proti kašlju najprej 10 minut vrite četrt skodelice listov navadne črne mete v dveh skodelicah vode. Čaj nato precedite in liste zavrzite. Dodajte dvakrat več medu, kot je količina čaja in temeljito premešajte, da se med raztopi. Nato v ponvi zmešajte 2 skodelici sladkorja z 1/8 čajne žličke vinskega kamna, čemur nato primešajte čajno raztopino z medom. Na srednjem ognju kuhljajte, dokler se sladkor povsem ne raztopi. Zmanjšajte ogenj in kuhajte naprej, vse dokler kaplica mešanice, ki jo spustite v hladno vodo ne napravi trde kroglice. Ko dosežete to stopnjo, mešanico prelijte v namaščen pekač in jo preden se strdi narežite na manjše kvadratke. Končno, bombone povaljajte v sladkorni sipi in nato v kristalnem sladkorju ter shranite v zaprti posodi.

Save