Kako občutno zmanjšati škodo po možganski kapi

Kako občutno zmanjšati škodo po možganski kapi? Možganska kap je tako težavna zato, ker lahko naredimo vse prav, a nas še vedno zadane. Zatorej je pomembno zagotoviti tiste korake, ki zagotavljajo zmanjšanje škode, če se nam že zgodi. In nedavno objavljena študija nam razkriva, kako to naredimo.

Moj oče je imel nekaj mesecev nazaj niz “blagih” možganskih kapi. Vzrok je bil majhen krvni strdek v njegovem možganskem deblu. Kapi so povzročile rahlo paralizo njegove leve strani (to po mojem ni nič kaj blago, a kar se tiče možganskih kapi, so te lahko precej, precej hujše). In ravno tako zaskrbljujoča je bila čustvena cena, ki so mu jo povzročile. Bil je zmeden, frustriran in prestrašen. Težko je govoril, zato je bila zanj komunikacija zelo otežena in nezadovoljujoča.
V omenjeni študiji so znanstveniki poskusnim živalim predhodno dajali različna hranila in zdravila. Nato so preverjali škodo z izzivanjem možganske kapi. To jim je služilo kot pokazatelj, katera hranila in/ali zdravila delujejo zaščitno. Eno hranilo je izstopalo daleč nad vsemi. To hranilo je bilo koencim Q10.
Nobena druga študija do danes in nobena druga spojina ni pokazala tako izjemnih rezutatov, kot so jih v tej študiji izmerili na živalih z uporabo CoQ10. Raziskovalci so dokazali njegov zaščitni učinek na možgane tako pred, kot tudi po možganski kapi.
 
Zaščitne učinke CoQ10 pri žrtvah možganske kapi proučujejo že od leta 1972. In proučujejo njegove učinke pri psih, podganah in morskih prašičkih. Pri vseh študijah se je CoQ10 izkazal kot edino sredstvo, ki zagotavlja popolno zaščito. Tako je celo dvakrat bolj učinkovit od naslednjega najboljšega (naloxone). Nekatere živali so ga dobile pred kapjo, nekatere po njej (v obdobju prvih 12 ur). In CoQ10 je deloval v obeh primerih, čeprav je bolj učinkovit, če ga jemljemo že pred možgansko kapjo in po njej.
 
Zaradi teh izjemnih rezultatov pri živalih, so se raziskovalci odločili svojo študijo peljati še korak naprej in preveriti rezultate pri ljudeh. Ugotovili so, da so rezultati ravno tako osupljivi. Na podlagi tega so zaključili, da deluje CoQ10 pri ljudeh enako dobro.
ub8q10-ubiquinol

Aktivna, do 8-krat bolj biodostopna oblika koencima Q10

 

CoQ10 izboljša delovanje mitohondrijev

CoQ10 izboljša delovanje mitohondrijev, “elektrarn”, ki v celicah proizvajajo energijo. CoQ10 je pomembne člen v verigi kemičnih reakcij, ki ustvarjajo to energijo. Poleg tega je močan antioksidant, torej kemikalija, “posrka” potencialno škodljive kemikalije v vašem telesu. Zgodnje študije so razkrile, da CoQ10 upočasni funkcionalni propad pri bolnikih s parkinsonovo boleznijo, zato ni presenetljivo, da spojina obvaruje možgansko delovanje.
Priporočeni odmerek običajnega CoQ10 (ubiquinon) je 400 mg vsak dan. Če jemljete CoQ10 v obliki ubiquinola, je dnevni zaščitni odmerek 50 mg, medtem ko ga za zdravljenje po možganski kapi jemljete 200 mg dnevno.
Pa še opozorilo: Statinska zdravila vplivajo na vaše ravni CoQ10. Že kratkotrajna izpostavljenost statinom povzroča občutno znižanje krvnih ravni CoQ10. Če torej jemljete statine, absolutno morate obnavljati svoje ravni CoQ10 in sicer z najmanj 100 mg CoQ10 v obliki ubiquinola dnevno (vsaj toliko, če ne raje več).

Viri:
“We report an unexpected favorable recovery from a complicated cerebral hemorrhage that is consistent with the remarkable results obtained for animal models of stroke using coenzyme Q10.” (John T.A. Ely, Ph.D.; H. Hugh Fudenberg, M.D.; Emile G. Bliznakov, M.D.; John D.Branch, D.O.).
“We conclude that CoQ10 has a protective effect on the brain from infarction and atrophy induced by ischemic injury in aged and susceptible transgenic mice.” (Geng Li, Liangyu Zoub, Clifford R. Jack Jr. C., Yihong Yang D., Edward S. Yangad, Hong Kong, Department of Neurology, The First Affiliated Hospital, Harbin Medical University, 2005).

Save

Save