Koliko kave in čaja lahko spijemo in ostanemo zdravi?

Koliko kave in čaja lahko spijemo in ostanemo zdravi? Ali ne bi bilo krasno, če bi obstajala študija, ki bi potrjevala, da več kave kot je spijete, bolj zdravi boste? Pripravite se. Raziskovalci na University of Miami School of Medicine so objavili poročilo, ki trdi ravno to.
 

caj-in-kava1V študijo so vključili 2.461 moških in žensk. Nihče izmed njih ni imel obolenja srca, raka ali doživel možgansko kap. Bila je zelo raznolika skupina, ki je zajemala 36% moških, 19% belcev, 23% črncev in 56% špansko govorečih. Njihova starost se je gibala med 58 in 78 leti. Raziskovalci so jih v povprečju spremljali 11 let. In v tem obdobju so beležili, koliko kave s kofeinom in čaja popijejo udeleženci. In odkrili so naslednje.
 
V obdobju 11 let je umrlo 863 udeležencev. Od teh je 342 umrlo ali za možgansko kapjo ali srčnim infarktom, 160 za rakom in 284 zaradi drugih vzrokov. Izkazalo se je, da več kave kot so je udeleženci popili, manjše možnosti so imeli, da bodo umrli iz katerega koli razloga. Še več, z vsako skodelico kave se je njihovo skupno tveganje zmanjšalo za 7%.
 
Še posebej občutno zmanjšanje tveganja za smrt zaradi možganske kapi ali obolenj srca je bilo pri tistih, ki so popili več kot štiri skodelice kave dnevno. Njihovo tveganje se je v primerjavi s tistimi, ki kave sploh niso pili, zmanjšalo skoraj za polovico.
 
Čaj se je ravno tako izkazal. Pri ljudeh, ki so popili dve ali več skodelica čaja na dan, se je tveganje zaradi enakih vzrokov zmanjšalo za 37%. In njihovo tveganje za smrt zaradi raka se je zmanjšalo za debelih 67%.
 
Moja babica se nikoli ni rekreirala. Vendar je vsak dan spila pol ročke kave. Bila je aktivna vse do leta pred svojo smrtjo pri 101 letu. Kako si to razložiti. Mogoče zaradi kave! Sam sem še vedno mnenja, da je ključ v zmernosti – denimo dve kavici dnevno. A z rezultati omenjene študije, vas ne bom karal, če boste spili kakšno več.
 
Vir:
Gardener H, Rundek T, Wright CB, et al. “Coffee and Tea Consumption Are Inversely Associated with Mortality in a Multiethnic Urban Population.” J Nutr. 2013 June 19.

Save