Kaj storiti TAKOJ po srčnem infarktu

Kaj storiti TAKOJ po srčnem infarktu? Ameriško združenje za srce razkriva podatke o znakih srčnega napada in svetuje klic v sili v primeru zaznave hudih bolečin v prsih, oteženega dihanja oz. kratke sape in če vas oblike mrzel pot. Vendar mnogim žrtvam srčnega napada internistična prva pomoč ni dostopna. Lahko so na počitnicah, na ladji, ribolovu, v letalu ali na taborjenju. Kaj storiti v takšnem primeru?

 
Prvi znak bolezni srca je pogosto srčni napad. Medtem ko je nekako polovica srčnih napadov smrtnih, druga polovica žrtev napad preživi, vsaj za nekaj časa. Srce ob napadu trpi kar dvakrat. Prvič, ko krvni strdek prekine dotok krvi do srčne mišice med samim napadom, s čemer je srce prikrajšano za kisik, kar povzroči celično smrt. Nato, potem ko je dotok krvi ponovno omogočen, najsi bo s pomočjo topilcev krvnih strdkov ali angioplastije, se celice srčne mišice znova poškodujejo zaradi nenadnega povratka s kisikom bogate krvi, ki prinese s seboj škodljive proste radikale kisika. To imenujemo reperfuzijska poškodba.
 
infarktZačuda se s poškodbami, ki nastajajo po srčnem napadu, sodobna medicina ne ukvarja. Kardiologi se strinjajo, da nastane več kot 60% škode, ki je povzročena tkivu srčne mišice, po srčnem napadu, ko se znova vzpostavi pretok krvi do srca. Obdobje po srčnem napadu pa je tisto, ko ima pacient priložnost, če je seveda pripravljen, da prepreči nadaljne poškodbe svojega srca.
 
V prvem letu po srčnem napadu 25-38% tako moških kot žensk podleže. Kasneje dodatnih 18% moških in 35% žensk doživi še en srčni napad, zaradi česar je 22% moških in 46% žensk posledično onesposobljenih zaradi okvare srca, ki je posledica poškodovane srčne mišice.
 
Zato je življenjskega pomena do skrajnosti zminimalizirati škodo, ki nastane na srčni mišici po srčnem napadu. številne študije z zdravili za raztapljanje strdkov so pokazale, da je možno ‘odmašiti’ kakšnih 50% zamašenih arterij z uporabo omenjenih sredstev že zelo zgodaj med samim srčnim napadom, in da je pri pacientih, ki so jim odmašili arterije, občutno manjša škoda na srcu in občutno večje možnosti za dolgoročno preživetje.
 
Vse študije so pokazale, da prej ko so takšna sredstva uporabljena, većje so možnosti za dolgoročno preživetje. Najboljši rezultati se dosegajo v prvih treh urah, zadovoljivi rezultati med 3 in 6 urami, nekaj koristi se kaže v obdobju do 12 ur, po tem času pa ni zaznati nikakršne koristi.
 
Naravni topilci krvnih strdkov
Če nimamo možnosti doseči takojšnje strokovne pomoči in nege po srčnem napadu, lahko posežemo po encimskih dopolnilih za topljenje krvnih strdkov.
 
Streptokinaza, s ceno kakšnih 650 EUR po odmerku, je najobičajneje uporabljano sredstvo za topljenje krvnih strdkov. Glavni test streptokinaze je razkril, da se je kratkoročna smrtnost zmanjšala s 13% na 8% (to je nekako 60%). Vendar pa je potrebno biti pri uporabi zdravil za topljenje krvnih strdkov zelo pazljiv saj povečujejo tveganje možganskih krvavitev. Naravna encimska dopolnila tega težave ne povzročajo.
NattoKinase

Eno najboljših naravnih sredstev za onemogočanje nastanka in raztapljanje krvnih strdkov

 
Nattokinaza, na Japonskem priljubljena beljakovina v sojinem siru, ravno tako raztaplja strdke. Njeno encimsko delovanje traja od 4 do12 ur po oralnem zaužitju. Za primerjavo, streptokinaza ohranja svoje encimsko delovanje le nekaj minut. Nattokinaza je zelo varna in preprosta za uživanje. In kljub temu je nattokinazina sposobnost raztapljanja strdkov in dolgotrajnost njenega delovanja s strani kardiologov v glavnem povsem neznana. [Acta Haematology 84: 139-43, 1990; Biol Pharm Bulletin 18: 1387-91, 1995] Nattokinazo lahko naročite po 24,95 EUR.


 
Omejevanje reperfuzijskih poškodb
Do današnjega dne še niso odkrili učinkovite terapije za zmanjšanje ali preprečitev škode, ki jo povzroča reperfuzijska poškodba. Najočitnejši preventivni ukrep bi bil uporaba antioksidantov kot zaščite pred velikanskim sproščanjem prostih radikalov kisika med reperfuzijo.
 
Kardiologi seveda povsem ignorirajo velikansko količino podatkov, ki potrjujejo, da antioksidanti v obliki prehranskih dopolnil močno zmanjšajo škodo, ki nastane med reperfuzijo na srčnem tkivu. Večina objavljenih podatkov o poinfarktni antioksidantski terapiji izhaja iz študij na živalih, saj je etično težavno izvajati študije v času, ko je človeško življenje ogroženo. Vendar je bilo kljub temu nekaj študij na ljudeh le opravljenih.
 
ostra_paprikaOstra paprika, čudežno sredstvo, ki omili srčni napad

V študiji, ki je bila objavljena v strokovni reviji Circulation, je znanstvenik z Univerze Cincinnati, dr. Keith Jones, odkril, da capsaicin, če ga nanesemo na kožo miši, povzroči, da senzorični živci v koži sprožijo signal živčnemu sistemu, ki ustvari ‘preživetveni’ signal do srca.(2)

Še bolj presenetljivo pa je, da capsaicin povzroči 85% zmanjšanje odmiranja celic srca, kar dr. Jones razlaga kot obliko ‘daljinske kardiozaščite,” in napoveduje, da bi lahko z ustreznim odmerkom in pravilno uporabo ta rešila mnogo življenj.(2)

 
Neka poljska študija navaja podatke o uporabi antioksidantskih dopolnil (vitamina C in E) pri 800 pacientih, ki so utrpeli infarkt. Kratkoročna smrtnost in ponovitev srčnega napada se je zmanjšala od 19% na 14%, kar je nekako 36% zmanjšanje. [Kardiology Poland 62: 344-50, 2005] Vitamin E tokotrienole lahko po 19,95 EUR kupite tukaj.tokotrienoli
 
Zdravniki na Lucknow University v Indiji, so objavili maja 2006 poročilo v reviji Molecular and Cellular Biochemistry o uspešni uporabi vitamina C pri preprečevanju reperfuzijske poškodbe pri ljudeh. To ni presenetljivo, saj je vitamin C najbolj “učinkovita obramba pred prostimi radikali kisika v krvi in prvi antioksidant, ki se ga naj uporabi med oksidativnim stresom.”
 
V študiji s 65 pacienti, ki so preživeli srčni napad, je 500 mg odmerek vitamina C dvakrat dnevno skupaj s sredstvi za raztapljanje krvi povzročil zmanjšanje potencilno škodljivih prostih radikalov. Zdravniki so poročali, da “vitamin C povrne vse merljive parametre nazaj skoraj na začetno stanje, zaradi česar se odločno priporoča dopolnjevanje z vitaminom C pri postinfarktnih pacientih.” [P. Bhakuni, M. Chandra, M. K. Misra, Molecular & Cellular Biochemistry, maj 2006, razširjena spletna izdaja]
 
O podobnih odkritjih poročajo raziskovalci iz Italije. [International Journal Immunopathology Pharmacology 18: 487-96, 2005]
UB8Q10

Aktivna oblika koencima Q10 (ubiquinol) se absorbira do 8-krat boljše od navadne

 
Celicam srčne mišice primanjkuje energije za črpanje kalcija, koencim Q10 pa povrne energetski potencial tem celicam. študije na živalih so pokazale, da dodajanje koencima Q10 znižuje markerje oksidacije in omogoči “odpornost srca na reperfuzijsko poškodbo.” [American Journal Physiology Heart Circulatory Physiology 278: H1084-90, 2000] Najkoristnejšo obliko CoQ10, torej ubiquinol, ki se do osemkrat boljše absorbira v organizem od običajnega CoQ10 (ubiquinona) lahko po 29,95 EUR kupite tukaj.
 
Ribje olje
Pri manjših živalih se je za ribje olje pokazalo, da omejuje velikost predela tkiva, ki ga prizadene srčni napad. [Journal Cardiovascular Pharmacology 41: 964-69, 2003] Uporaba ribjega olja je tako zmanjšala površino poškodovanega tkiva srca od 34% na 15% pri glodalcih in od 29% na 15% pri psih. [American Heart Journal 127: 744-55, 1994; Journal American College Cardiology 21: 1280-85, 1993] Pri živalih, ki so prejele ribje olje, srce po srčnem napadu bije močneje. [American Heart Journal 126: 1287-92, 1993]
Magnezijevo olje Ancient Mineral

Najboljša pot dopolnjevanja magnezija je skozi kožo z naravnimi pripravki Ancient Minerals

 
Magnezij, ki je nujen za proizvodnjo celične energije v srčni mišici in naravni blokator kalcija, se je ravno tako pokazal za koristnega v obdobju takoj po srčnem infarktu. [Clinical Calcium 15: 261-64, 2005] Vendar pa je intravensko vbrizgavanje magnezija veliko obetalo, dokler niso študije razkrile, da temu ni tako. Kasnejše natančne analize so razkrile, da je bil magnezij uporabljen ob nepravem času in v tako velikih količinah in tako hitro, da je povzročil flacidnost srčne mišice in nato odpoved srca. [Progress Cardiovascular Disease 44: 267-74, 2002]
 
Različni raziskovalci skušajo znova oživiti uporabo megnazija v obdobju po doživetem srčnem infarktu. [Circulation Journal 68: 23-28, 2004] Oralno zaužite magnezijeve kapsule naj bi bile koristne v obdobju po srčnem infarktu, vendar pa strokovnjaki v zadnjem času vse bolj prisegajo na čezkožni vnos mgnezija v obliki magnezijevega olja, ki vsebuje naravni magnezijev klorid in vse nujno potrebne minerale v sledovih. Več o čezkožnem magneziju si lahko preberete tukaj, naročite pa tukaj.
 
AstaXantin

AstaXantin je eden najmočnejših znanih antioksidantov

Javnost je verjetno že slišala za astaksantin kot sredstvo za preprečevanje reperfuzijske poškodbe. Za sintetični antioksidant, dinatrijev disucinat astaksantin, se je v študijah na živalih pokazalo, da je učinkovit pri preprečevanju reperfuziske poškodbe. Vendar pa je sorazmeren odmerek, za človeka telesne teže 80 kg nekako 3.500 miligramov, finančno težko dosegljiv in dokaj nepripraven za uporabo. [Life Science 75: 215-24, 2004; Journal Pharmacology Experimental Therapies 314: 686-92, 2005] Naravni astaksantin, ki ga najdemo kot rožnato barvilo v rakcih, lososu in algah, je dostopno v malih odmerkih (3-4 mg) kot prehransko dopolnilo. Odlični astaxantin švicarskega proizvajalca Good Health Naturally lahko po 26,95 EUR kupite tukaj.
 
Resveratrol
Najbolj osupljivo obrambo pred reperfuzijsko poškobo srca izkazuje resveratrol, spojina v rdečem vinu. Koncentrirani ekstrakt rdečega grozdja, in ne grozdje samo, ponuja odlično zaščito po udaru srčnega infakta. [Annals New York Academy Science 957: 302-07, 2002] Resveratrol v odmerkih, ki so dostopni z uživanjem prehranskih dopolnil, lahko zaščiti tkivo srca pred škodo, ki jo povzroča srčni napad. [Vascular Pharmacology 42: 281-89, 2005]
 
Vse kaže, da je bilo izgubljenih na milijone človeških življenj zaradi zavračanja antioksidantskiih prehranskih dopolnil s strani kardiologov. Zato se mora človek pripraviti, da bo sam poskrbel za svoje srce v obdobju, ki sledi takoj po srčnem napadu.
 
Post-infakrtni obrambni komplet
Ribje olje
Resveratrol
 
Vir: Bill Sardi, Knowledge of Health, Inc.

Save