Sodobno industrijsko meso vsebuje škodljivo razmerje omega-3 : omega-6 maščobnih kislin

Sodobno industrijsko meso vsebuje škodljivo razmerje omega-3 : omega-6 maščobnih kislin. Preredko slišimo razlage, zakaj je zmotno razmišljanje, da uživajo zahodnjaki premastno hrano. Še vedno lahko slišimo, da se je dobro izogibati maščobam kadar koli je to mogoče. Kakšna škoda. Vaše telo potrebuje maščobe. So nujne za preživetje.
 
Resnična težava je v tem, da je naš sodobni svet spremenil naravo maščob. Milijone let je bilo rdeče meso človekov osnovni vir maščob in beljakovin. Vendar nas sodobni prehranski ‘strokovnjaki’ svarijo, da je smrtonosno.
 
Kako je to možno? So se naša telesa spremenila? Ne. Spremenilo se je rdeče meso. Komercialno rejeno govedo krmijo z zrnjem, saj je to poceni in jih hitro poredi. Zamenjava naravne prehrane, ki jo sestavlja zelena paša, z zrnjem, naredi govedo nenormalno mastno in vodi do pomanjkanja za srce zdravih maščob, ki jih še vedno najdemo pri divjih živalih. Da bi bilo meso zdravo, je potrebno pravilno ravnovesje naravnih omega-6 in omega-3 maščob.
 
Študije kažejo, da maščobe omega-3 preprečujejo nepravilni srčni utrip, zmanjšujejo odlaganje oblog v ožilju, zmanjšujejo tvorbo krvnih strdkov, znižujejo krvni tlak in zmanjšujejo vnetja. Vendar pa preveč maščob omega-6 moti delovanje maščob omega-3 in vodi v njetja in bolezni srca.
 
In to je problem s komercialno govedino. V njej najdemo 20 krat več maščob omega-6, kot jih potrebujemo, in pomanjkanje maščob omega-3. To pa je slaba novica. Vendar obstaja rešitev.
 
In to je povratek na zdravo prehrano naših prednikov, na rdeče meso goveda, ki je bilo hranjeno z zeleno pašo, ki zagotavlja visoko vsebnost maščob omega-3 v naši naravni prehrani (in ima celo višjo vsebnost maščob omega-3 od divjega lososa!).

Save