O homocisteinu na kratko

O homocisteinu na kratko. Kakšne so nevarne ravni homocisteina?

Visoke ravni homocisteina, ki lahko povzročijo neželene zdravstvene učinke, veljajo za nevarne. Homocistein je presnovek aminokisline metionin. V normalnih okoliščinah je neškodljiv, vendar so visoke ravni povezane s povečanim tveganje za obolenja srca, demenco in alzheimerjevo boleznijo. Za ohranjanje varnih ravni homocisteina potrebuje naše telo vitamine skupine B in nekatere minerale. Vaš zdravnik ne more naročiti preizkavo ravni homocisteina in nato oceniti, ali so vaše ravni previsoke, morda nevarno previsoke. Preizkavo ravni homocisteina v krvi pri nas lahko predpiše le specialist internist kardiolog, običajno šele po tem, ko nekdo preživi možgansko kap ali srčni infarkt. Lahko pa se zanjo odločite samoplačniško. Narobe svet, mar ne?
 
Zdravstveno tveganje Ravni na tešče
super zdravje pod 6
rahlo tveganje 6,0 – 8,9
zmerno tveganje 9,0 – 11,9
visoko tveganje 12,0 – 14,9
zelo visoko tveganje 15,0 – 19,0
ekstremno visoko tveganje nad 20,0
 

URAVNAVANJE HOMOCISTEINA
Naše telo uravnava homocistein z njegovo pretvorbo v druge spojine. Tako se ta pretvarja v encim cistationin b-sintazo (CBS), nato v cistationin, nadalje v cistein, ki je amino kislina, ki s svojim antioksidantnim delovanjem ščiti celice. To pretvarjanje, še posebej tisto v CBS, je odvisno od vitamina B-6. Drug način uravnavanja homocisteina je pospeševanje njegove pretvorbe v metionin, ki je odvisno od 5-metiltetrahidrofolata in metilkobalamina, aktivnih oblik folne kisline (B-9) in vitamina B-12.
 
DEMENCA IN ALZHEIMERJEVA BOLEZEN
Po navedbah študije objavljene februarja 2002 v strokovni reviji New England Journal of Medicine, je povišana krvna raven homocisteina neodvisen dejavnik tveganja za demenco in alzheimerjevo bolezen. Študija navaja, da so bile zvišane ravni homocisteina prisotne pred pojavom demence pri 83 od 111 posameznikov. V študiji so tudi ugotovili, da se tveganje za alzheimerjevo bolezen poveča skoraj dvakratno, če so krvne ravni homocisteina višje kot 14 μmol/L.
 
KARDIOVASKULARNA OBOLENJA
Visoke krvne ravni homocisteina povečujejo tveganje za kardiovaskularna obolenja, ki so primarni vzrok smrti v zahodnem svetu. Po navedbah Ameriške akademije družinskih zdravnikov študije potrjujejo, da so povišane ravni homocisteina povezane z neodvisnim tveganjem za smrtonosna in nesmrtonosna kardiovaskularna obolenja. Leta 2006 je ameriško Društvo za srce ocenilo, da ima več kot 81 milijonov ljudi v ZDA eno ali več oblik kardiovaskularnih obolenj. Zniževanje ravni homocisteina ščiti vaše srce.
 
ZNIŽEVANJE HOMOCISTEINA
Zvišan homocistein je prvenstveno povezan s pomanjkanjem vitaminov skupine B. A tudi pri homocistinuriji, redki genetski motnji, ki povzroča povišanje ravni homocisteina tudi do 20-krat nad normalo, po navedbah Inštituta Linusa Paulinga visoki odmerki vitaminov B-6, B-12 in folne kisline oz. B-9, pomagajo znižati previsoki homocistein. Pomaga tudi dodajanje hranila betaina.
 
PREHRANSKI VIRI
Uživanje prehrane bogate z vitamini skupine B znižuje tveganje za visoke ravni homociteina. Beljakovinsko bogata živila, vključno z mesom, perutnino, ribami in jajci, so najboljši viri vitaminov skupine B. Drug vir so stročnice. Vegetarianci ali vegani se brez vitaminskega dopolnjevanja izpostavljajo tveganju za pomanjkanje vitaminov B, še posebej B-12.
 
VARNOST
Ob previsokih ravneh homocisteina in ukrepih za njegovo znižanje se je pomembno posvetovati z zdravnikom. Vitaminsko dopolnjevanje ne sme zanikati tradicionalnega medicinskega zdravljenja. Glede na to, da vsa zdravila, pa tudi prehranska dopolnila, lahko povzročajo neželene stranske učinke, se pred začetkom terapije posvetujeta s svojim zdravnikom, še posebej preden pričenete z jemanjem visokih odmerkov vitaminov skupine B.
 
REFERENCE
Linus Pauling Institute: The Vascular Toxicity of Homocysteine and How to Control It; Mark F. McCarty, Ph.D et al.; November 1999
“New England Journal of Medicine,” Plasma Homocysteine as a Risk Factor for Dementia and Alzheimer’s Disease; Sudha Seshadri et al.; February 2002
AAFP.org: Homocysteine Levels and Cardiovascular Disease; Richard Sadovsky M.D; September 1999
AmericanHeart.org: Cardiovascular Disease and Statistics
 
Vir prispevka: http://www.livestrong.com/article/435225-what-are-dangerous-levels-of-homocysteine

Save

Save

Save

Save

Save