So lahko vaše zdravstvene težave posledice pomanjkanja vitamina B12?

Priče smo pravi epidemiji napačnih diagnoz. Simptomi pomanjkanja vitamina B12 so lahko blagi ali pa tudi strašljivi, in vključujejo bolečine, omrtvičenost in zbadanje v okončinah, šibkost in utrujenost, težave s stabilnostjo, zmedenost, razdražljivost, kognitivne motnje, kot pešanje spomina in zmanjšanje duševnih zmožnosti, demenco, nespečnost, tesnobo, depresivnost, trzavico in inkotinenco. Na nesrečo za omilitev teh simptomov predpisujejo zdravila, ki zgolj zamaskirajo to pomanjkanje.
 
Če odkrijemo pomanjkanje vitamina B12 dovolj zgodaj, lahko simptome zlahka odpravimo, če pa pomanjkanje zgolj zamaskiramo in tako dovolimo njegovo nadaljno delovanje, lahko pride do neozdravljive paralize, demence in možganskih poškodb. Tako je najbolje zagotoviti, da do pomanjkanja sploh ne pride.
 
Vsedržavna ameriška študija je leta 2000 razkrila, da skoraj 40% prebivalcem primanjkuje vitamina B12. Dopolnjevanje s pripravki vitamina B12 in folne kisline je tako ena najboljših zaščit pred pomanjkanjem tega vitamina in pojavom spremljajočih simptomov.
 
Vsem, ki so že vstopili v peto desetletje življenja se tako priporoča dopolnjevanje s 1000 mcg vitamina B12 in vsaj 800 mcg folne kisline (vitamin B9) dnevno. V zadnjem času lahko vse pogosteje naletimo na opozorila glede zaščite pred sevanjem, in tu vam lahko pomagata tudi ta dva vitamina.
 
Če vas pesti katera koli od naslednjih težav, razmislite o vključitvi kombinacije vitaminov skupine B, še posebej B12 in B9 v svoj vsakodnevni program dopolnjevanja: kakršna koli možganska, nevrološka ali nevromuskulaturna težava; bolečine; depresivnost ali tesnobnost; rak; avtoimuno obolenje; kronična utrujenost, večstranska kemična preobčutljivost ali fibromialgija; obolenje srca; težave z očmi, kot denimo degeneracija makule ali siva mrena; pomanjkanje energije; oslabljena odpornost; zamaščena jetra; in moška neplodnost.
 
B12 lahko pomaga tudi pri astmi, diabetesu, popravilu DNK, izpadanju las, naglušnosti, nespečnosti, menopavzi, težavah v ustni votlini, kožnih obolenjih, kot sta luskavica in ekcem, odvisnosti od sladkorja ali alkohola, povečani občutljivosti na stres in pri zvonjenju v ušesih.
 
Seveda pa niso vse oblike vitamina B12 enakovredne. Resnično dobrodejni sta samo dve: methylcobalamin je aktivna oblika, ki jo uporablja organizem; hydroxocobalamin je shranjevalna oblika, iz katere oragnizem tvori metilkobalamin. Methylcobalamin deluje hitro, medtem ko ima hydroxocobalamin podaljšano učinkovanje.
 
In vendar je verjetno najbolj znana in seveda najpogosteje uporabljana oblika vitamina B12 cyanocobalamin. Ta je prisoten v večini cenenih dopolnilnih formulah in ni ustrezna ali učinkovita oblika vitamina B12, v telesu pa lahko razpade in celo prispeva silno strupeni cianid. Poleg tega je potrebno paziti še na pot vnosa vitamina B12.
 
Najbolj priporočljivi obliki sta tableta za pod jezik, pri kateri se vitamin absorbira neposredno skozi sluznico ustne votline, in čezkožni obliži, pri katerih se absorbira naravnost skozi kožo. Pri obeh metodah vnosa se izognemo različnim težavam z absorpcijo, ki jih lahko povzročajo pomanjkanje želodčne kisline, pomanjkanje intrinzičnega faktorja (poseben glikoprotein, ki ga izločajo želodčne celice), povečana propustnost črevesne sluznice in črevesna vnetja.
 
Viri:
– Czapp K. Review of ‘Could it Be B12? An Epidemic of Misdiagnoses.”Wise Traditions, Spring 2011, str. 56-58.
– McBride J, Agricultural Research Service Information Staff. Are you vitamin B12 deficient? Agricultural Research, Avgust 2000. www.nps.ars.usda.gov/programs/appvs.htm.