Vitamin E ščiti pred desetim največjim morilcem

Vitamin E ščiti pred desetim največjim morilcem, obolenji jeter. Ameriška zveza za proučevanje bolezni jeter je objavila nova navodila, v katerih priporoča vitamin E kot učinkovito zaščito pred obolenji jeter.

Zamaščena jetra, kar poimenujemo tudi “steatohepatitis,” lahko prizadenejo alkoholike, a so tudi nekaj običajnega pri predebelih ljudeh in tistih s presnovnim sindromom. Kronično obolenje jeter je 10. najpomembnejši vzrok smrti pri moških in 12. pri ženskah.

 

Raziskovalci so razložili, da so nedavne študije razkrile, da lahko vitamin E celo odpravi poškodbe jetrnih celic in jih pred njimi tudi obvaruje.

To odkritje je izjemno pomembno, saj takšne zdravstvene koristi prinaša kaj malo drugih spojin. Posebej so poudarili, da je vitamin E še posebej povezan z zmanjšanim tveganjem za raka jeter pri populaciji s povečanim tveganjem. Navodila priporočajo dnevni vnos 800 IU vitamina E.

Poleg prehranskih dopolnil vam lahko zagotovijo vitamin E tudi nekatera živila. Sledi nekaj izmed tistih, za katere so ugotovili, da ga vsebujejo največ.

  • Sončnično seme
  • Mandlji
  • špinača
  • Papaja
  • Olje barvilnega rumenika
Če se prištevate v skupino s povečanim tveganjem zaradi presnovnega sindroma ali pa želite zgolj zaščititi zdravje svojih jeter, velja resno razmisliti o vsakodnevnem dopolnjevanju ustreznih količin vitamina E.

Save