Kaj je liposomski vitamin C in njegove koristi

Kaj je liposomski vitamin C in njegove koristi. Koristi vitamina C so dobro znane, manj znane pa so koristi liposomske oblike. Manj znano pa je tudi, da velike odmerke vitamina C telo slabše prenaša in povzročajo črevesno nelagodje. Torej, to velja v primeru, če velikih odmerkov vitamina C ne jemljemo v liposomski obliki.
 
Liposomski vitamin C je izjemna alternativa injekcijam in intravenskemu vnosu. V resnici je lahko celo primernejši, saj se liposomski vitamin C ne le skoraj popolnoma absorbira, ampak ga lahko, ker ga jemljemo oralno, uživamo vsak dan ali tudi večkrat dnevno. Vsakodnevno prejemanje intravenskega vitamina C ali prek injekcij je vse prej kot praktično, spremlja pa jih tudi določeno tveganje.
 
Mnogi ljudje se na visoke odmerke vitamina C odzivajo s prebavnimi motnjami, vključno z drisko. Celo posamezniki z visoko toleranco na vitamin C se pri zelo visokih odmerkih sčasoma soočijo z enakimi težavami. Visoke odmerke vitamina C običajno predpišejo zdravniki ali drugi zdravstveni strokovnjaki, in se jih prejema v zdravstveni ustanovi. To pa predvsem zato, ker se takšni odmerki dajejo v žilo. Skoraj popolna absorpcija liposomske oblike vitamina C pa predstavlja odlično nadomestilo za prebadanje z iglami.
 
Liposomski vitamin C se absorbira na zelo samosvoj način. Liposomi so mikroskopske maščobne kroglice v velikosti preseka človeškega lasu. Ti mikroskopski maščobni delci so zgrajeni iz fosfolipidov, v katerih se skriva tovor v obliki hranila. Ti fosfolipidi so povsem enaki kot v jajčnem rumenjaku ali krilovem olju.
 
Liposomi se absorbirajo tako da se preprosto stopijo v človeško celico, in sicer zato, ker imajo zunanjo plast (membrano), ki sestavljena iz enakih fosfolipidov kot tudi celična membrana. Liposom in celica se v bistvu združita kot dva milna mehurčka, ko se dotakneta drug drugega. Zmeša pa se tudi vsebina obeh kroglic, in to je tisti neverjeten način, po katerem se vitamin C v liposomu neposredno dostavi v celico.
 
Liposomska absorpcija se zelo razlikuje od črevesne absorpcije. Večina hranil in zdravil sestavljajo molekule, ki so prevelike, da bi se lahko absorbirale. Najobičajnejša pot absorbiranja hranil poteka tako, da se molekule hranil razgradijo na velikost, ki omogoča, da spolzijo med celičnimi stenami želodca in črevesja ter vstopijo v krvni obtok. Jetra in tudi drugi organi te molekule nato zopet sestavijo.
 
Absorpcija liposomskega vitamina C pa je popolnoma drugačna, saj vstopa v celice neposredno in v nespremenjeni obliki. Maščobni plašč liposoma ščiti vitamin C pred neposrednim stikom z želočnimi in črevesnimi encimi. Ta zaščita tudi preprečuje stranske prebavne učinke askorbinske kisline (vitamin C), torej prebavne motnje. Liposomi so torej namenjeni preprečevanju prebavnih motenj, saj večina ljudi ne prenaša terapije z vitaminom C pri klinično relevantno visokih odmerkih. Priporočeni dnevni odmerek liposomskega vitamina C je običajno 1.000 mg. V določenih primerih lahko zdravnik predpiše tudi višjo.
 
Liposomi se običajno uporabljajo za molekule in hranila, ki se zelo težko absorbirajo. Primer takšne je liposomski glutathion. Čeprav se vitamin C zlahka absorbira, zaradi česar v tem pogledu nima nikakršnega smisla pretvarjati askorbinsko kislino (vitamin C) v liposomsko obliko, pa je glavna prednost tega, da liposomski vitamin C preprečuje prebavne motnje in ga zatorej lahko uživamo v neprimerno višjih odmerkih, obenem pa je njegova absorpcija v celice neprimerljivo višja (do 93% v primerjavi z vsega 19% pri običajnem oralnem uživanju).
 
Liposomski vitamin C predpisujejo predvsem zdravniki in drugi zdravstveni strokovnjaki, ki vedo, kateri bolniki potrebujejo dodatne količine vitamina C in ne prenašajo ekstremno visokih odmerkov le-tega. Dopolnjevanje z liposomskim vitaminom C se v sferi uradne medicine uporablja predsvem kot alternativa intravenskemu vitaminu C in injekcijam vitamina C.
 
Pri liposomih je potrebno zagotavljati, da so ti stabilni in dobro izoblikovani. Miniaturne maščobne kroglice morajo v takšni obliki tudi ostati, sicer izgubijo svojo funkcijo. Na srečo je prav preprosto, tudi za običajnega potrošnika, določiti kakovost liposomov. Takšni liposomi so popolnoma okrogli mikroskopski delci maščobe, ki lebdi v vodi. Ker so tako drobni in popolne kroglice, se od njih svetloba odbija v vse strani, zaradi česar spremenijo vodo v mleku podobni tekočini. Če voda ne postane bela ali pa se v nekaj dneh znova zbistri, to pomeni, da ja bil liposomski vitamin C nepravilno formiran, ali pa je sčasoma iz njih nastala maščobna kepa, ko so se liposomi sprijeli med seboj.
 

Save