Zrak, onesnaženost in nevarnosti

Zrak je nujen za naš obstoj. To je neovrgljivo dejstvo. Če ga ni, nas hitro pobere. Po drugi strani se vse bolj zavedamo tudi dejstva, da je zrak, ki nas obkroža in ga dihamo, vse bolj onesnažen. Hvala bogu onesnaženost zraka ni enakomerno razporejena po celi zemeljski površini. Jasno je, da je zrak najbolj onesnažen v mestih, kjer se nahaja vrsta onesnaževalcev, tako vidnih in očitnih, do tistih manj vidnih, a vseeno nevarnih.
 

londonGlede zraka na prostem in njegove čistoče posameznik ne more storiti dosti drugega, kot da na političnem področju podpira tiste, ki obljubljajo več za njegovo izboljšanje, nadalje to, da se ga sam trudi čim manj onesnaževati in pa to, da izkoristi vsako priložnost, ki se mu ponudi, da se umakne iz področja z onesnaženim zrakom tja, kjer je zrak boljši. To je tudi, morda celo nezavedno, eden od glavnih razlogov za odhajanje na izlete, dopust, sprehode, …
 
Kot je lahko onesnažen zrak na prostem škodljiv za naše zdravje, pa predstavlja onesnažen zrak v zaprtih prostorih še veliko hujšo grožnjo zdravju vas in vaše družine. To pa zato, kot navaja ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA), ker je zrak v zaprtih prostorih v povprečju dva do petkrat bolj onesnažen od zraka na prostem, poleg tega pa tudi zato, ker povprečen človek preživi kar 90% življenja v zaprtih prostorih.

Zdravstveni učinki onesnaževalcev zraka v zaprtih prostorih se raztezajo vse od kratkotrajnih težav z očmi in suhega grla do dolgotrajnih bolezni dihal in celo raka.

Upoštevajoč zgolj tveganje za raka, so ameriški znanstveniki uvrstili onesnaženost zraka v zaprtih prostorih med najpomembnejše okoljske probleme v ZDA.
zrak-v-hisi

 
Sledi nekaj pomembnejših dejstev, ki se navezujejo na onesnažen zrak v zaprtih prostorih:

 • Onesnaževalec sproščen v zaprtem prostoru ima 1000 krat večjo možnost, da bo dosegel človekova pljuča kot onesnaževalec sproščen na prostem.
 • V mnogih domovih so ravni onesnaževalcev v zraku 25 do 100 krat višja od ravni v zraku na prostem.
 • Ljudje prežive neverjetnih 90% svojega časa znotraj.
 • Onesnaževalci v zraku, ki jih prispevajo čistilna sredstva in sredstva za osebno nego, ki jih uporabljamo doma, predstavljajo trikrat hujšo nevarnost za razvoj raka kot onesnaževalci na prostem.
 • V povprečni hiši najdemo do 1500 nevarnih spojin.
 • Po ocenah v vsaki 15 hiši raven radona presega 4pci/L, ki je mejna vrednost priporočena s strani ameriške Agencije za varovanje okolja. Nedavno poročilo ameriškega National Research Councila ocenjuje, da je radon odgovoren za med 15.000 in 21.000 smrti zaradi pljučnega raka v ZDA vsako leto.
 • Tobačni dim v okolju, imenovan tudi pasivno kajenje, ki je glavni onesnaževalec zraka v zaprtih prostorih, vsebuje kakšnih 4.000 kemikalij, vključno z 200 znanimi strupi, kot sta formaldehid in ogljikov monoksid, kot tudi 43 rakotvornih snovi.
 • Okoli 50% VSEH bolezni povzroča ali poslabšuje onesnažen zrak v zaprtih prostorih. Posebej pogoste so alergije in astma, ki so v vzročno-posledični povezavi s plesnimi in njihovimi sporami.
 • Pri gospodinjah, ki ostajajo doma, je tveganje za raka 55% višje kot pri ženskah, ki delajo zunaj doma.
 • Onesnaženost zraka prispeva k boleznim pljuč in pljučnemu raku. Bolezni pljuč so tretji najpogostejši vzrok smrti v zahodnem svetu. V zadnjem desetletju je stopnja smrtnosti pri pljučnih boleznih rastla hitreje kot pri katerikoli drugi bolezni.
 • Astma in smrtnost zaradi astme se je povečala za 30% v zadnjih 10 letih.
 • Okoli 10% ljudi trpi za sinusitisom ali vnetjem sinusov ali infekcijami sinusnih kanalov. Raziskave so zdaj potrdile, da je kronični sinusitis imunska motnja, ki jo povzročajo plesni.
 • Biološki onesnaževalci kot so plesni, bakterije, virusi, cvetni prah, pršice in živalski iztrebki slabšajo kakovost zraka v zaprtih prostorih in lahko predstavljajo glavni vzrok izostankov z dela ali pouka.

Še posebej občutljivi za zdravstveno tveganje, ki ga predstavljajo onesnaževalci v zraku v zaprtih prostorih, so otroci in starostniki, ljudje z boleznimi srca in pljuč, astmatiki, in vsi, ki so razvili pretirano občutljivost na kemikalije.

In da bi bilo še huje, so to ravno ljudje, ki največ časa preživijo znotraj. Spodnji seznam izpostavlja neketere najhujše onesnaževalce zraka v zaprtih prostorih in nevarnosti, ki jih predstavljajo za vas in vašo družino.

Najpogostejši notranji onesnaževalci zraka

Onesnaževalec: tobačni dim tobscni-dim
Vir: cigarete, cigare, pipe
Zdravstveno tveganje: draženje dihal, bronhitis in pljučnica pri otrocih, emfizem, pljučni rak in bolezni srca

Onesnaževalec: ogljikov nonoksid
Vir: slabo zračene ali okvarjene plinske naprave, peči na drva in tobačni dim
Zdravstveno tveganje: glavobol, slabost, angina, motnje vida in zmanjšane duševne sposobnosti, smrtonosen v visokih koncentracijah

Onesnaževalec: dušikovi oksidi
Vir: slabo zračene ali okvarjene plinske naprave
Zdravstveno tveganje: pekoče oči, ščemenje v nosu in pekoče grlo, pogostejše infekcije dihal pri otrocih

Onesnaževalec: organske kemikalijecistila
Vir: razpršila, topila, lepila, čistilna sredstva, pesticidi, barve, sredstva proti moljem, osvežilci zraka, kemično čiščena oblačila in kemično obdelana voda
Zdravstveno tveganje: pekoče oči, ščemenje v nosu in pekoče grlo, glavoboli, izguba koordinacije, poškodbe jeter, ledvic in možganov, različne vrste raka

Onesnaževalec: formaldehid
Vir: lesni izdelki iz iveric, pohištvo, tapete, impregnirana oblačila
Zdravstveno tveganje: pekoče oči, ščemenje v nosu in pekoče grlo, glavoboli, alergije, rak

Onesnaževalec: vdihljivi delci
Vir: cigarete, peči na drva, kamini, razpršilci in hišni prah
Zdravstveno tveganje: pekoče oči, ščemenje v nosu in pekoče grlo, povečana nagnjenost za infekcije dihal in bronhitis, pljučni rak

Onesnaževalec: biološki dejavniki (bakterije, virusi, plesni, živalski izločki, pršice)prsica
Vir: hišni prah, domače živali, posteljnina, slabo vzdrževane klima naprave, vlažilci zraka in sušilci zraka, mokre in vlažne površine, oblazinjeno pohištvo
Zdravstveno tveganje: alergije, astma, pekoče oči, ščemenje v nosu in pekoče grlo, vročica, gripa in druge nalezljive bolezni

Onesnaževalec: azbest
Vir: poškodovana ali propadajoča izolacija, strešniki, požarna zaščita, protihrupna zaščita
Zdravstveno tveganje: azbestoza, pljučni rak, mezoteliom in druge vrste raka

Onesnaževalec: svinec
Vir: brušenje ali odprto kurjenje barv na bazi svinca, hišni prah
Zdravstveno tveganje: poškodbe živcev in možganov, še posebej pri otrocih, slabokrvnost, poškodbe ledvic, zaostajanje v rasti

Onesnaževalec: radonradon
Vir: zemlja pod stavbo, nekateri gradbeni materiali pridobljeni iz zemlje in talna voda
Zdravstveno tveganje: pljučni rak

Potencialna škoda za zdravje je odvisna od dejavnikov kot je količina vdihanega onesnaževalca, trajanje izpostavljenosti in občutljivosti izpostavljenega posameznika.