Nadzor onesnaženega zraka v zaprtih prostorih

Kot si verjetno lahko predstavljamo, je zrak v zaprtih prostorih praviloma bolj onesnažen od zraka na prostem, četudi se nahajamo v zelo onesnaženem mestnem okolju. V zaprtih prostorih onesnažuje zrak cela vrsta onesnaževalcev, od nas samih in naših hišnih ljubljenčkov, čistilnih sredstev in kemikalij, izparevanje iz pohištva in talnih oblog, kurišč, plesni, glivic, bakterij, in še in še. Vse to povzroča tudi različna obolenja, kot so alergije, težave z dihanjem, kožna obolenja, zastrupitve, v ekstremnih okoliščinah celo smrt. Torej kako se lotimo čiščenja zraka in na kaj moramo paziti.

Nadzor onesnaževanja zraka v zaprtih prostorih delimo na tri stopnje:
1. Odstranitev vira onesnaževanja
2. Prezračevanje za razredčitev koncentracije onesnaževalcev
3. Filtriranje ali čiščenje zraka 

Iz zraka lahko odstranimo radon, produkte izgorevanja, prah, formaldehid, kemijske spojine in biološke onesnaževalce. Radon lahko odstranimo s prezračevanjem zakotnih prostorov in pod pohištvom.

Tobačni dim lahko preprečimo s prenehanjem kajenja v prostoru. Izpostavljenost drugim produktom izgorevanja lahko zmanjšamo z ustreznim prezračevanjem.

Formaldehid in kemične spojine v hiši lahko zmanjšamo z izbiro takšnega gradbenega materiala in pohištva, ki ne izloča teh onesnaževalcev in s prehodom na v vodi topne barve in zaščitne premaze namesto izdelkov topnih v topilih.

Biološke onesnaževalce nadzorujemo z ohranjanjem relativne vlažnost zraka pod 60% in z odstranjevanjem prahu in drugih delcev, ki predstavljajo hrano za mikrobe. Ker lahko plesni preživijo v hladilnih tuljavah klima naprav in v sistemih odstranjevanja kondenza, jih lahko nadzorujemo z ustreznim vzdrževanje klima naprav.

Primerna izolacija na zunanji strani zidov naših domov, ustrezen pretok zraka in uporaba oken z zračniki, lahko prepreči nabiranje kondenza na okenskih šipah in stenah, kar prepreči pojav gojišč od vlage odvisnih organizmov.

onesnazen-zrak

Prezračevanje je učinkovito za zmanjševanje koncentracije vseh onesnaževalcev zraka v zaprtih prostorih. Prezračevalne naprave lahko uporabimo za odvajanje vlage iz kuhinj in kopalnic ter tobačnega dima iz prostorov, kjer se kadi. Kjer se v zrak sproščajo kemične spojine, lahko njihovo koncentracijo zmanjašamo s prezračevanjem.

Običajno se pri uporabi prezračevalnih naprav od zunaj v notranjost črpa zunanji zrak. V neprodušno zaprtih prostorih, je potrebno poskrbeti za dovod zadostnih količin zunanjega zraka. Za ohranitev bioloških onesnaževalcev in ogljikovega dioksida, ki ga izdihajo prisotni, na sprejemljivi ravni, je potrebno zagotoviti nekako 400 l zunanjega zraka na minuto po osebi.

Zračni filtri in čistilci zraka uporabljajo enega od treh vrst filtrov: mehanske, elektrostatične ali elektronske. Medtem ko običajni, ravni mehanski filtri dokaj dobro odstranjujejo večje delce, se pri odstranjevanju manjših, vdihljivih delcev, ne izkažejo tako dobro kot elektrostatični filtri ali ionizatorji zraka. Za učinkovito odstranjevanje vdihljivih delcev se najbolje obnesejo naprave, ki delujejo po metodi ionizacije zraka.

zracni-filter

Klasični filtri odstranjujejo delce le iz zraka. Tako lahko delce nabrane v tepihih, posteljnini, zavesah in oblazinjenem pohištvu prisotni znova spravijo v zrak in ni nikakršnega zagotovila, da jih bo filter tudi v resnici dosegel in odstranil. Filtri so tudi neučinkoviti pri odstranjevanju plinov. In nekateri filtri, ki so bili zasnovani posebej za odstranjevanje plinov, niso učinkoviti pri odstranjevanju vseh plinskih onesnaževalcev, ki jih lahko najdemo v zraku zaprtih prostorov. Tako kot filtri za celotno hišo, so tudi žlahtilci zraka, uspešni pri odstranjevanju tobačnega dima zgolj, če imajo vgrajen tudi elektronski filter. Žlahtilci zraka so omejeni tudi s prostornino zraka, ki jo lahko obdelajo in s tem, kako temeljito se zrak meša. Zrak je lahko v kratkem stiku v okolici žlahtilca zraka, a pušča neobdelane žepe zraka. Generatorji ozona, ki jih prodajajo tudi kot žlahtitelje zraka, se v nobenem primeru ne priporočajo, ker lahko povzročijo dvig predpisane ravni ozona, ki je omejena za zrak na prostem.