Kakšno je pravo mleko?

Vir večine sodobnega komercialnega mleka so krave, ki jih redijo za proizvodnjo velikanskih količin mleka, ki so tudi do trikrat višje kot pri kravah starih pasem. Za takšno mlečnost je potrebna posebna krma kot tudi antibiotiki za ohranjanje zdravja. Takšno mleko vsebuje visoke ravni rastnega hormona, ki se izloča iz hipofize, tudi v primeru, da krava ni bila podvržena genetsko rekombiniranemu govejemu rastnemu hormonu, ki pritira njena vimena do skrajnih meja izločanja mleka.

 
Kupovati velja le mleko krav starih pasem ali mleko koz. Ali, odvisno od tega, kje na svetu se nahajate, mleko lam, kamel, kobil, vodnega bivola in severnega jelena.
 
 
holsteinPravo krmo za krave predstavlja zelena trava spomladi, poleti in jeseni; zelena krma, seno, silaža in korenovke pozimi. Ne pa krma iz sojinih pripravkov, pripravkov iz semen bombaža ter druga industriska krma, kakor tudi ne odpadni produkti pekarn, kokošji gnoj ali krmila iz lupin citrusov z visoko vsebnostjo pesticidov. Pomembna hranila kot denimo vitamina A in D, in Pricov faktor oz. Aktivator X (v maščobah topen katalizator, ki omogoča optimalno absorpcijo mineralov) so v največjih količinah v mleku pasenih krav, še posebej krav, ki pasejo hitro rastočo travo spomladi in poleti. Vitamina A in D je veliko manj, aktivator X pa izgine, če krave krmijo z industrijsko krmo. Sojina krma vsebuje napačen beljakovinski profil za krave mlečnice, kar se kaže v kratkotrjanem porastu mlečnosti in prezgodnji smrti. Večina mleka (celo večina označenega kot ekološko) dajejo krave mlečnice, ki so celo življenje v hlevu in zelenih pašnikov ne vidijo nikoli. Kupujte zgolj mleko in mlečne izdelke živine, ki jim je omogočena naravna paša.po_molziUporabljajte le mleko s smetano na vrhu.
Povprečna vsebnost mlečne maščobe v mleku starih pasem na začetku prejšnjega stoletja je bila več kot 4% (ali več kot 50% kalorij). Danes predstavlja mlečna maščoba manj kot 3% (ali manj kot 35% kalorij). Še huje, potrošnike zavajajo, da so posneto mleko in mlečni izdelki z manj maščobe koristni za njihovo zdravje. Samo z ogleševanjem posnetega mleka in mlečnih izdelkov z manj maščobe se lahko sodobna mlekarska industrija znebi prevelikih količin nekakovostnega posnetega mleka, ki ga proizvajajo sodobne visoko mlečne črede. Mlečna maščoba vsebuje vitamina A in D, ki sta potrebna za raztapljanje kalcija in beljakovin v vodnem deležu mleka. Brez njih se beljakovine in kalcij težje uporabljajo v telesnih procesih, lahko so celo toksične. Mlečna maščoba je bogata s kratko- in srednje verižnimi maščobnimi kislinami, ki varujejo pred boleznimi in spodbujajo imunski sistem. Vsebuje glikolipide, ki preprečujejo prebavne motnje in linolensko kislino, ki ima močno antirakavo delovanje.

krave_pasaKupujte le mleko in mlečne izdelke iz neposnetega mleka.
Posneto mleko v prahu, vir nevarnega oksidiranega holesterola in nevrotoksičnih aminokislin, dodajajo 1% do 2% mleka. Manj mastni jogurti in kisla smetana vsebujeta mukopolisaharidno sluz, ki jih naredi bolj goste. Bledemu maslu iz mleka krav, ki so bile hranjene s senom, dodajajo barvila, da bi bilo to na izgled bolj podobno vitaminsko bogatemu maslu iz mleka pasenih krav. Encime pridobljene s pomočjo bioinženiringa uporabljajo v velikoserijski proizvodnji sira. Mnogi masovno proizvedeni siri vsebujejo kemične dodatke in barvila, umetno proizvedeni siri pa vsebujejo rastlinske maščobe.
Na žalost nenehno poslušamo številne izkrivljene izjave, ki se nanašajo na ponudbo mleka. Če bi verjeli zagovornikom pasterizacije mleka za vsako ceno, bi rekli, da je surovo, neobdelano mleko ravno tako dobro, ali slabo, kot strup za podgane, čeprav je britanski minister za kmetijstvo nedavno izjavil, da je: „Človeštvo obstajalo že veliko prej, preden je kdo sploh slišal za Pasteurja.“ In vendar znanosti še vedno ni uspelo zagotoviti v pasteriziranem mleku tistih nujnih hranil, ki predstavljajo res trden temelj zdravja naših otrok.
mlecni_izdelki2
O pasterizaciji je tekla debata v Spodnjem domu britanskega parlamenta in slišali je bilo predloge, da se surovo, neobdelano mleko ne bi smelo prodajati za namene prehrane ljudi. To bi pomenilo vgradnjo dragih naprav pri vsakem dobavitelju, in če bi to postalo obvezno po zakonu, ni treba dvomiti o tem, koliko kmetov in mlekarjev bi propadlo, posel pa prešel v roke nekaj velikih podjetij.

Če naj že bomo prisiljeni uživati pasterizirano mleko, bi bilo dobro vedeti, kaj pasterizacija mleka sploh pomeni. Njen namen je doseganje dvojega: Uničenje določenih bakterij, ki prenašajo bolezni in preprečitev skisanja mleka.
Pasterizacija uničuje encime, zmanjšuje vsebnost vitaminov, spreminja občutljive mlečne beljakovine, uničuje vitamine C, B12 in B6, ubija koristne bakterije, spodbuja patogene, povezujejo pa jo z alergijami, povečanim propadom zob, kolikami pri dojenčkih, problemi z rastjo pri otrocih, osteoporozo, artritisom, srčnimi obolenji in rakom. Mladiči hranjeni s pasteriziranim mlekom se slabo razvijajo in mnogi poginejo še preden odrastejo. Naravno mleko se skisa, medtem ko se pasterizirano mleko pokvari; v procesu pasterizacije se odstranijo sluzi po postopku centrifugalnega bistrenja. Pregledovanje krav mlečnic glede obolevnosti pri oodaji mleka za pasterizacijo ni potrebno.

Pasterizacija je bila uvedena v dvajsetih letih preteklega stoletja zaradi zmanjšanja nevarnosti tuberkoloze, driske pri dojenčkih, malteške mrzlice in drugih bolezni, ki jih povzročajo slaba prehrana živali in umazani pogoji pridelave. A časi so se spremenili in tako sodobni jekleni rezervoarji, molzni stroji, tovornjaki s hladilniki in metode nadzora naredijo pasterizacijo povsem nepotrebno v smislu zaščite javnega zdravja. In celo pasterizacija ne uniči vedno bakterij povzročiteljic Johnove bolezni, katero sumijo, da pri ljudeh povzroča Crohnovo bolezen, s katero je okužena večina krav zaprtih v hlevih. Večina komercialnega mleka je danes ultra pasteriziranega, z namenom očiščenja mleka temperaturno obstojnih bakterij in podaljševanja roka trajanja. Ultra-pasterizacija je nasilen proces, ki močno ohlajeno mleko segreje na temperaturo nad vreliščem v manj kot dveh sekundah.

pasterizacijaLegenda zgornjega shematskega prikaza pasterizacije:
– temno modra črta – pot mleka

– rdeča črta – ogrevalno sredstvo
– svetlo modra črta – hladna voda
– zelena črta – ledena voda
Obstaja več postopkov obdelave mleka:
– V kadi: nizka temperatura (62,8
oC), dolgo časa (30 minut).
– Trenutna: visoka temperatura (100
oC), kratek čas (0.01 sekunde).
– Ultrapasterizacija: 137,8
oC za 2 sekundi.
– Daljši rok trajanja.
– Sterilizacia pri ultra visoki temperaturi (UHT): 137,8
oC za 2-6 sekund.
– Mleko je lahko embalirano aseptično, hranjeno izven hladilnika do odprtja.
– UHT mleko je priljubljeno povsod po svetu, saj je sterilno in obstojno.
– Homogenizacija: mleko brizgajo skozi majhne šobe, ki razbijejo velike maščobne globule in nastanejo male maščobne globule.
– Homogenizacija se lahko izvaja pred ali po pasterizaciji.
– Bogatenje: običajno z vitaminom D (neobvezno), posneto mleko je potrebno bogatiti z vitaminom A.
Uničevanje nevarnih bakterij je brez najmanjšega dvoma koristno, vendar naredi pasterizacija več kot to – uniči tudi neškodljive in koristne bakterije, in s tem ko mleko izpostavlja visokim temperaturam, uniči tudi nekatere zdravilne sestavine.
kefir3
Če si pobliže ogledamo preprečevanje kisanja, naj najprej spomnimo, da se kislo mleko uporablja dokaj pogosto. Strežemo ga ljudem z otežkočeno prebavo, saj je lahko prebavljivo in delujo odvajalno, pa tudi okusno je. A pri pasterizaciji se bakterije za mlečno kislino uničijo. Mleko se, posledično, ne more skisati, ampak začne hitro propadati, medtem ko se nezaželene bakterije divje razmnožujejo.

Najpogostejša trditev, ki prispeva k priljubljenosti pasterizacije, in je splošno razširjena ter jo razglašajo njeni zagovorniki, je ta, da povzročajo škodljive bakterije v surovem mleku tuberkulozo pri otrocih. Znanstveniki so pregledali in testirali na tisoče vzorcev mleka, ter opravili poskuse na stotinah živali, da bi potrdili problem mleka kot prenašalca bolezni. Kaže pa, da jim je uspelo spregledati neko zelo zanimivo dejstvo, in sicer, da obstaja povpraševanje zgolj po ČISTEM, surovem in neobdelanem mleku. Če bi to lahko zagotovili, ne bi smela, ali mogla, nobena druga hrana za otroke prevzeti njegovega mesta.

Onesnaženo mleko je, seveda, povsem enako kot katera koli druga onesnažena hrana – neizpodbitno škodljivo. Vendar certificirano mleko, proizvedeno skladno s predpisi in higienskimi določili, ki zagotavljajo njegovo čistost, in je dosegljivo praktično po celi državi, predstavlja ustrezen odgovor pridelovalcev mleka na gorečnost zagovornikov pasterizacije.

Nedavno objavljeni podatki o razširjenosti tuberkoloze izvirajoče iz mleka, kažejo, med drugim, da je v obdobju petih let, med katerim je 70 otrok, pripadnikov neke organizacije, prejemalo pol litra surovega, neobdelanega mleka dnevno, prišlo do enega samega primera pojava omenjene bolezni. V enakem časovnem obdobju, ko so pa delili pasterizirano mleko, so zabeležili 14 primerov bolezni.

Poleg delnega uničenja vitamina C, ki se nahaja v surovem mleku, in bujne rasti škodljivih bakterij, pasterizacija spreminja mlečni sladkor, poznan kot laktoza, v beta-laktozo, ki je veliko bolj topna in se zato hitreje absorbira v organizmu, kar povzroči, da postanejo otroci hitreje lačni.
kefir3 rahitis
Verjetno najhujša škoda, ki jo povzroči pasterzacija, pa je v tem, da naredi večino kalcija, ki je prisoten v surovem mleku, netoplivega. To pogosto vodi v rahitis, slabe zobe in živčne motnje, saj je zadostna količina kalcija življenjskega pomena za otroke, dodatna izguba fosforja, ki je povezan s kalcijem, pa povzroči otežkočen razvoj okostja in možganov.

Pasterizacija poleg tega uniči 20 odstotkov joda, ki je prisoten v mleku, kar povzroča zaprtje, in skratka jemlje mleku njegove najkoristnejše značilnosti.

V luči teh dejstev – ki so neovrgljivi – se vprašamo, kaj nam zagovorniki pasterizacije lahko ponudijo? Namesto siljenja pridelovalcev mleka v postavitev dragih naprav za spreminjanje surovega mleka v nekaj, kar zagotovo ne predstavlja tega, za kar je ustvarjeno – hranljivo, zdravilno živilo – naj prispevajo k sprejetju zakonodaje, ki bo zahtevala od mlekarjev proizvodnjo čistega, surovega mleka – torej takšnega, ki je dovolj čisto, da se ga lahko uživa brez spreminjanja katerih koli zdravilnih učinkovin, ki jih vsebuje.

Zatorej usmerite svojo energijo v iskanje virov resnično čistega surovega, neobdelanega mleka. Idealno bi bilo najti lokalnega pridelovalca mleka, ki vam bo zagotovil dovolj mleka za vaše potrebe. In ko ga najdete, da skušajte spodbuditi k zamenjavi zrnate krme s senom in silažo, da še izboljša kakovost svojega mleka.

Pri iskanju ponudnikov mleka v svojem okolju, pazite na čistočo mleka, kar je najlažje zagotoviti s tem, da mleko kupujete pri nekom, ki oddaja mleko mlekarnam, saj te zahtevajo spoštovanje standardov o čistoči mleka.

 
Čisto neobdelano mleko krav z veterinarskim potrdilom o neoporečnosti je komercialno dostopno že v več državah, v vrsti drugih pa ga lahko kupimo neposredno na kmetijah. Zahtevajte dostop do čistega, neobdelanega mleka. Bojkotirajte obdelano!

Bojkotirajte ponaredke.
Določila glede pasterizacije dajejo prednost velikim, industrializiranim mlekarnam in izločajo male kmete. Če imajo kmetje pravico prodajati neobdelano mleko, si lahko s tem zagotavljajo dostojno življenje, četudi je njihova čreda manjša.