Mineral selen dokazano močna protirakava učinkovina

Eden najbolj učinkovitih naravnih orožij proti raku je, tako kot večina zdravih reči, nekaj, česar mnogi izmed nas ne zaužijemo dovolj. Za mineral selen so neštevilne študije pokazale, da je izjemno močno orožje pri obrambi pred različnimi vrstami raka, vključno z rakom dojk, požiralnika, želodca, prostate, jeter in sečnega mehurja. Le redki so ga deležni v priporočenem odmerku 200 mikrogramov dnevno. Večina zahodnjakov ga zaužije med 60 in 100 mikrogrami dnevno iz prehranskih virov, poroča ustanova Life Extension Foundation’s Disease Prevention and Treatment. To pomeni, da velja razmišljati o prehranskih dopolnilih.
 
– zaužitje dveh brazilskih oreškov dnevno zagotavlja priporočene ravni selena,
– uporaba selena in cinka ščiti pred rakom in krepi imunski sistem
– višje ravni selena zmanjšajo možnosti za raka mehurja za 70 odstotkov, razkrivajo raziskave.

 
Selen so najprej uporabljali v konvencionalni medicini pri zdravljenju prhljaja, vendar se je naše poznavanje njegovih koristi od takrat zelo razmahnilo. Danes nam podatki raziskav kažejo, da selen, še posebej v kombinaciji z vitaminom C, vitaminom E in beta-karotenom, v telesu blokira kemične reakcije, pri katerih nastajajo prosti radikali (ki lahko poškodujejo DNK in povzročajo degenerativne spremembe v celicah, ki vodijo v raka).
 
Selen ravno tako pomaga zavirati reprodukcijo poškodovanih molekul DNK. Z drugimi besedami bi lahko rekli, da selen preprečuje razvoj tumorjev. “Prispeva k umiranju rakavih in predrakavih celic. Njihova smrt, kot kaže, nastopi pred njihovo delitvijo, s čemer onemogoči raka še preden se začne,” pravi dr. James Howenstine v knjigi A Physician’s Guide to Natural Health Products That Work.
 
Selen naredi kemoterapijo varnejšo in učinkovitejšo
Poleg preprečevanja nastanka bolezni, so za selen dokazali, da pomaga upočasniti napredovanje raka pri pacientih, ki ga že imajo. Po mnenju ustanove Life Extension Foundation, uporaba selena med kemoterapijo v kombinaciji z vitaminom A in E zmanjša toksičnost kemoterapevtskih zdravil. Mineral poleg tega pomaga “okrepiti učinkovitost kemoterapije, obsevanja in hipertermije, medtem ko istočasno minimizira škodo na pacientovih normalnih celicah; zaradi česar je terapija bolj selektivna,” trdi Patrick Quillin v knjigi Beating Cancer with Nutrition.
 
Dr. Larry Clark z Univerze Arizona je v raziskavi leta 1996 razkril, kako učinkovit je selen kot zaščita pred rakom. V študiji je sodelovalo 1300 starostnikov, pokazala pa je, da se je pojavnost raka med tistimi, ki so jemali 200 mikrogramov selena dnevno v obdobju sedmih let zmanjšala za 42 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo. Po navedbah revije Journal of the American Medical Association se je smrtnost zaradi raka pri tistih, ki so jemali selen skoraj prepolovila.
 
Medtem ko rezultati študije potrjujejo, da selen ščiti pred vsemi vrstami raka, to še posebej drži za raka prostate, črevesja in pljuč. Jean Carper, je v knjigi Miracle Cures, označila dr. Clarkovo odkritje “nepredstavljivo pomembna raziskava o raku”, ki je “pomaknila sprejemanje uporabe prehranskih dopolnil proti raku kar za nekaj stopnic.”
 
 
Prehranski viri selena
Čeprav je preveč selena lahko za organizem škodljivo, raziskave kažejo, da večji del populacije ni deležen zadostnih količin tega pomembnega minerala. Torej, kako lahko povečamo naš vnos selena in pomagamo svojemu organizmu pri borbi z rakom? Dobra novica je, da obstaja kar nekaj dobrih prehranskih virov selena: gobe, jajčni rumenjaki, morska hrana, perutnina in ledvice, jetra in meso. Zelenjava – česen, čebula, brokoli, beluši, paradižnik in druga – kot tudi nerafinirane žitarice in semena, so lahko izvrstni viri selena.
 selen3
Ker pa je količina selena v zelenjavi in žitaricah odvisna od vsebnosti selena v zemlji, v kateri rastejo, si povprečni potrošnik težko predstavlja koliko tega pomembnega minerala v resnici zaužije v svoji prehrani. “Vsebnost selena v hrani je v veliki meri odvisen od vsebnosti vulkanskega pepela v zemlji, na kateri rastejo pridelki, pri čemer višja vsebnost vulkanskega pepela zagotavlja tudi več selena. Zemlja, ki jo namaka morska voda, ravno tako vsebuje več selena,” navaja Sue Gebo v knjigi Kaj sploh še lahko jemo (What’s Left to Eat). In dodaja, da je na splošno zemlja zahodnih ameriških držav bogatejša s selenom od zemlje vzhodnih ameriških držav.
 
Zatorej ima geografski položaj velik vpliv na prehrano. V knjigi Antioksidanti proti raku (Antioxidants Against Cancer) avtor dr. Ralph Moss navaja teorijo, zakaj je stopnja rakavih obolenj v kitajskem Linxianu, imenovanem tudi ‘svetovna prestolnica raka’,” in sicer, da v tamkajšnji zemlji manjkata minerala selen in cink. V Earl Mindell’s Supplement Bible, farmacevt in zdravnik Earl Mindell trdi, da je eden od razlogov, zakaj imajo ameriški moški petkrat večjo verjetnost, da bodo umrli za rakom prostate od japonskih to, da na splošno “azijska prehrana vsebuje štirikrat več selena od povprečne ameriške prehrane.”
 
Drugi razlog, zakaj si je očitno težko zahodnjakom zagotoviti zadostne količine selena, je v tem, da je večina hrane preden doseže police trgovin močno predelana in obdelana. Mindell opozarja, da predelava pšenice v belo moko osiromaši le-to dobršne količine selena. Eden od načinov zagotovitve večjih količin selena s prehrano je uživanje ekološko pridelanih živil, saj so mnoge študije potrdile, da ta živila vsebuje precej večje količine selena kot tudi beta karotena in vitamina E. Slednja delujeta skupaj s selenom pri preprečevanju raka, kot navaja avtor knjige Alternativna medicina (Alternative Medicine) Burton Goldberg.
 
Verjetno pa je najzanesljivejša pot povečanja vnosa selena v telo s pomočjo prehranskih dopolnil. Mindell zagovarja uporabo dopolnil z besedami: “Po mojem je jemanje dopolnil s selenom ob uživanju s selenom bogate hrane, dobra obramba pred rakom.” Po drugi strani pa dr. Andrew Weil v knjigi Vprašajte dr. Weila (Ask Dr. Weil) tistim, ki zavračajo jemanje tablet, priporoča zaužitje enega brazilskega oreška dnevno – ki jih gojijo na s selenom bogati zemlji osrednje Brazilije – saj nam zagotavlja 120 mikrogramov tega minerala, s čemer se že zelo približamo priporočeni dnevni količini 200 mikrogramov.
 
Čeprav imajo lahko ekstremno visoki odmerki selena toksične učinke, se večina ljudi s to grožnjo ne sooča in bi bilo dobro, če bi ga zaužili več kot ga. Že samo dodajanje več s selenom bogate ekološke zelenjave in sadja skupaj z dopolnili, lahko pomaga zmanjšati vaše tveganje za raka. Še en pozitiven stranski učinek selena, po navedbah v knjigi Eat and Heal, ki so jo napisali uredniki založbe FC&A Medical Publishing, je tudi izboljšanje razpoloženja. Tako so zapisali: “Po podatkih nedavnih raziskav so ljudje, ki ne zaužijejo dovolj s selenom bogate hrane bolj čemerni od tistih, ki je zaužijejo dovolj.”
 
 
Avtor prispevka: Alexis Black