Magnezij nujen v boju z debelostjo

Magnezij nujen v boju z debelostjo. Za pomoč pri hujšanju vam lahko razkrijemo hranilo, ki hitro okrepi odziv vašega telesa na inzulin. Če torej želite hitro izgubiti odvečno maščobo, potrebujete magnezij, ki ga običajno ljudem primanjkuje.

Tisoče let nazaj so naši predniki, ki so živeli še v jamah, zaužili obilico magnezija vsakodnevno iz hrane, ki jim je bila na voljo. Po nekaterih ocenah med 800 in 1.500mg. Danes pa ste lahko srečni, če zaužijete borih 200 mg. In to je vse prej kot dobro … Magnezij je namreč odgovoren za prek 300 bioloških in encimskih reakcij v našem telesu.

 

Simptomi nizke ravni magnezija so presenetljivo podobni tistim, ki jih zdravniki poimenujejo presnovni sindrom ali sindrom X. To je kronična motnja, ki povečuje tveganje za vsako od naslednjih težav:

  • debelost
  • rezistenco na inzulin
  • visok krvni tlak
  • nizek HDL, (dobri holesterol)
  • visoke trigliceride, (krvna maščoba)
  • diabetes.

V nedavni študiji, objavljeni v reviji Journal of the American College of Nutrition, so raziskovalci ugotovili, da že ustrezen vnos magnezija s prehrano znižuje ravni inzulina in pomaga nadzorovati krvni sladkor. Če ste že brali kaj o tej tematiki, potem verjetno veste, da inzulin pove vaše telesu, koliko maščobe je potrebno in koliko je shraniti. Tako je nadzor nad inzulinom eden od ključev za zmanjšanje zamaščenosti.

Škrobnata hrana bogata z ogljikovimi hidrati dviguje vaš krvni sladkor in spodbuja izločanje inzulina. Sčasoma se razvije rezistenca (odpornost) na inzulin. To predstavlja bližnjico do debelosti, diabetesa in končno bolezni srca.

Magnezij pomaga uravnavati inzulin. In vendar kar kakšne tri četrtine zahodnjakov ni deležno dnevno priporočenih odmerkov (RDA) tega življenjsko pomembnega minerala. In več kot 30% ga niso deležni niti polovice priporočene količine!

Za to obstaja več razlogov: metode sodobnega kmetijstva izkoriščajo obubožano zemljo, zaradi česar skoraj ne moremo pričakovati, da bodo rastline med rastjo vsrkale dovolj magnezija. Poleg tega jih sodobni postopki predelave in priprave za trg še dodatno ‘očistijo’, tako da na koncu, ko jih izbiramo na prodajni polici ali hranimo v hladilniku, ne vsebuje ne tega niti drugih mineralov več niti v sledovih.

Magnezij vsebuje sicer marsikatera mineralna voda, vendar so le redke, v katerih je razmerje vsebnosti magnezija in kalcija v prid prvemu (odličen primer je slovenska mineralna voda Donat Mg, pri kateri je razmerje 3:1 v prid magnezija), zaradi česar ta ne more priti prav do izraza, pa še mnogim ni všeč okus, ki je, roko na srce, zaznaven.
Ko razmišljate o magneziju, razmišljajte kot o “shujševalnem mineralu.” Obnovitev vsebnosti magnezija na raven jamskega človeka nas pripelje korak bližje resnično naravni prehrani, to je takšni, za katero smo bili oblikovani. Magnezij si lahko zagotovimo z uživanjem oreškov, semen, mlečnih izdelkov iz neobdelanega mleka, temnozelene listne zelenjave ter seveda mineralnih vod. Jemljemo lahko tudi prehranska dopolnila.
 

Za boljšo absorpcijo priporočajo izbiro dražjih in sicer takšnih, ki vsebujejo magnezij v kelirani obliki. V procesu kelacije amino kisline oblikujejo zaščitni ovoj okrog magnezijevih ionov, zaradi česar ti lažje vstopajo v prebavni trakt, kjer se nato absorbirajo. Za dolgoročno uspešnost je to najboljša rešitev.

V večini primerov zadostuje dnevni odmerek med 300 in 400 mg. V primeru ledvičnih obolenj ali srčnih blokad pa se velja najprej posvetovati s svojim zdravnikom.