Učinki cinka na zdravje srca

Učinki cinka na zdravje srca. Raziskovalci z univerze Kentucky so potrdili, da pomanjkanje cinka povečuje tveganje za srčni infarkt. Vnetja in zniževanje naravnih ravni za srce zaščitnih spojin vodi v mašenje arterij in še do česa hujšega.

Znanstveniki so razdelili miške v tri skupine. Prva skupina je dobivala hrano povsem brez cinka, druga z ‘normalnimi’ oz. kontrolnimi količinami cinka, tretja pa je s hrano dobivala še dodatne količine cinka. Ob koncu raziskave so pri miškah, ki so bile deležne dodatnega cinka, zabeležili največje zmanjšanje ravni skupnega holesterola in trigliceridov. Po drugi strani se pri miškah, ki niso prejemale nič cinka niso povišale zgolj ravni holesterola in trigliceridov, ampak tudi pogostost in razširjenost vnetij.

Za ohranjanje zdravih ravni cinka, je pametno poseči po prehranskih dopolnilih. (Priporočen dnevni odmerek je 15 mg.) Poleg tega je dobro uživati še s cinkom bogata živila, kot so ostrige, meso pasenega goveda, perutnino in jajca iz proste reje, stročnice, brazilske oreške in mandlje.