Cink podrobneje

Cink je esencialni mineral v sledovih, ki ga spremlja dobršna mera zmede, kar zadeva njegovo medicinsko rabo. Cink je drugi najpogostejši mineral v našem telesu in ga tako najdemo v prav vsaki njegovi celici. Ustrezne ravni cinka nam zagotavljajo obrambo pred vstopom nevarnih patogenov. V 19. st. so uporabljali cink kirurgi kot antibiotik oz. antiseptik po operacijah, torej so prisegali na njegove izjemne zdravilne lastnosti. Rane so se zacelile tudi v roku 24 ur po operaciji, in to brez otekanja, brazgotine pa so bile čez nekaj časa komaj vidne. Tako kot koloidno srebro deluje tudi tekoči cink antibakterijsko in protivirusno, vendar brez potencialne toksičnosti, kakršna je možna pri koloidnem srebru.

 
Danes že vemo, da dopolnilni cink upočasnjuje propadanje makule, kar je obolenje očesa, ki prizadene del mrežnice, ki je odgovorna za centralni vid. Z cink se je tudi pokazalo, da pospešuje zdravljenje želodčnih čirov in pomaga odpravljati pomajkanje cinka pri bolnikih z anemijo srpastih celic.(1)
 
S kontroverznostjo cinka se srečamo, ko nanese beseda na zdravila proti prehladu. Znani sta dve obliki cinkovih izdelkov namenjenih boju proti prehladu – pastile in nosno pršilo. Pri nizkih odmerkih se je za cinkove pastile pokazalo, da skrajšajo čas, ki je potreben, da posameznik premaga prehlad, poleg tega pa tudi omili simptome samega prehlada.
 
Cinkova nosna pršila pa so deležna mešanih odzivov. Nekatere študije navajajo, da pomagajo skrajšati in omiliti simptome prehlada, medtem ko druge študije trdijo, da da takšna pršila nimajo nikakršnega učinka. Poleg tega jih nekateri obtožujejo, da povzroča pri nekaterih uporabnikih delno ali popolno izgubo čutila voha. In vendar se težava z izgubo čutila voha kot kaže nanaša le na cinkov glukonat pri topični uporabi (običajno pršeno ali vneseno v nosnici). To ne vključuje cinkove pastile, tablete ali prehranskega cinka.
 
Čeprav so deležna cinkova nosna pršila glede učinkovitosti pri zdravljenju prehlada mešanih odzivov, pa so cinkove pastile, kot je bilo že omenjeno, zelo dobro sprejete. Študija, ki jo je leta 2008 objavil Reuters, je pokazala, da so pastile cinkovega acetata, skrajšale trajanje prehladov pri udeležencih študije. Študija, ki jo je vodil dr. Ananda S. Prasad iz medicinske šole Univerze Wayne v Detroitu, je raziskovala učinek pastil pri 50 prehlajenih udeležencih študije. Vsi so kazali simptome prehlada manj kot 24 ur pred vključitvijo v študijo. Pri skupini, ki je prejemala pastile, jih je 56% popolnoma ozdravelo v štirih dneh, medtem ko so udeleženci nadzorne skupine, ki so prejemali placebo, za to potrebovali v povprečju sedem dni.
 
Cink je prisoten tudi v hrani, ki jo uživamo, zato pogosto ni nujno dodatno dopolnjevanje poleg običajnega dnevnega multivitainskega pripravka. Dva najboljša vira cinka sta meso in morske školjke. Ostrige so daleč najboljši naravni vir cinka, saj ga v eni porciji zaužijemo tudi več kot 70 mg.
 cink3
Meso rakovic, jastogov, škampov, goveda in ovc ravno tako vsebuje precejšnje količine cinka. Cinka v rastlinskih živilih ne najdemo v izobilju, vendar si ga lahko tudi vegererianci zagotovijo … čeprav komajda. Najboljši običajni rastlinski viri cinka so stročnice, oreški, semena in ovsena kaša. Količina prisotnega cinka v teh živilih se vrti okoli 2 mg na porcijo. To je očitno veliko manj kot pri mesu ali morskih sadežih, vendar če se je zaužije dovolj, bi lahko tudi zadostovalo.
 
Upoštevajoč stranske učinke, o katerih poročajo pri topični ali čezkožni rabi cinka, se je morda najbolje izogibati tej packariji. Po drugi strani pa velja izkoristiti to močno sredstvo za krepitev imunskega sistema in uporabljati kakovostno naravno antipatogeno formulo, ki vključuje takšne sestavine, kot so česen, olje origana, izvleček oljčnih listov in, seveda, …tekoči cink, vendar oralno — ne topično ali čezkožno.
Avtorica prispevka: Jennifer Good