Cink je nujen za trdno zdravje vsakogar izmed nas

Cink je nujen za trdno zdravje vsakogar izmed nas. Večini ljudi je znana uporaba cinka kot sredstva za borbo proti navadnemu prehladu in bolečemu grlu, vendar pa večina ni seznanjena s tem, kako pomemben je cink za ohranjanje splošno trdnega zdravja. Cink je esencialni element v sledovih, ki ga najdemo v vsaki celici našega telesa. Čeprav so študije razkrile, da na splošno nekako 12% populacije cinka primanjkuje, pa je potrebno vedeti, da naša sposobnost za absorpcijo cinka z leti slabi, zato ocenjujejo, da je ta odstotek pri starostnikih kar nekako 45%.

 
Cink opravlja celo vrsto različnih pomembnih funkcij, vključno s krepitvijo imunskega sistema, varovanja celičnih membran pred prostimi radikali, preprečevanjem strukturnih poškodb v celicah in popravljanjem poškodovane DNK. Cink je poleg tega pomemben pri celjenju ran, podpira stabiliziranje krvnega sladkorja, podpira nevrološke funkcije, vzdržuje občutek za voh in okus in spodbuja delovanje več kot 100 encimov.
 
In to še ni vse. Cink podpira normalno rast plodu med nosečnosto, otroštvom, najstništvom in ščiti pred degeneracijo makule, glavnim vzrokom slepote pri ljudeh nad 60-tim letom. Cink naj bi tudi pomagl krepiti libido. Cink je koristen tudi pri zdravljenju takšnih težav, kot so akne, ekcem in anorexia nervosa in pri zdravljenju po kirurških posegih.
 
Pomanjkanje cinka lahko privede v vrsto obolenj, vključno z težavami s prostato, ki se lahko razvijejo celo v rak prostate. Ker cink vpliva na imunski siste, se lahko pomanjkanje kaže v pogostih prehladih, gripah in drugih okužbah. Pri otrocih se pomanjkanje cinka lahko kaže v upočasnjeni rasti.
 
Poleg staranja in slabih prehranskih vzorcev, lahko prispevajo k pomanjkanju cinka v telesu tudi prehranske motnje, kot denimo sindrom vzdraženega črevesja ali crohnova bolezen. Pomanjkanje cinka pa lahko po drugi strani povzročajo tudi nekatera zdravila, med njimi predvsem diuretiki in zdravila za nadzor visokega krvnega tlaka, poleg omenjenih pa še zdravila proti kislini v želodcu, kontracepcijske tablete in hormonska terapija. Večjemu tveganju za pomanjkanje cinka so izpostavljeni tudi alkoholiki.
 
Simptomi pomanjkanja cinka se lahko izkazujejo kot:
* izpuščaji
* kronična driska
* nočna slepota
* depresija
* izguba apetita
* zmanjšan libido
* izpadanje las
* poškodbe oči in kože
 
Znanih je več dobrih prehranskih virov cinka. Najboljši so:
* govedina
* meso rakov
* meso puranov
* ostrige
* jetra
* mleko in mlečni izdelki
* oreški, kot akažu, mandlji, arašidi
* rjavi šampinjoni
* špinača
* bučna semena
 
Priporočen dnevni odmerek (RDA) za cink znaša 11 mg za moške in 8 mg za ženske. Vendar pa bi morali tisti, ki jim cinka primanjkuje, ali se prehranjujejo s prehrano revno s cinkom, ali pa imajo težave s prostato, zaužiti najmanj 15 mg cinka dnevno. Zaradi slabše absorpcije cinka iz rastlinske hrane, se vegeteriancem priporoča do 50% več cinka. Ker lahko cink moti absorpcijo bakra, bi moralo vsako prehransko dopolnilo s cinkom vsebovati še 1 do 2 mg bakra.
 
Viri:
http://www.bottomlinesecrets.com/article.html?article_id=100000639
http://www.healthvitaminsguide.com/minerals/zinc.htm
http://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-…
http://health.learninginfo.org/benefits-of-zinc.htm
Vir prispevka: http://www.naturalnews.com/028404_zinc_health.html#ixzz2adz6dUjK

Save