Encimi: Ali imate dovolj teh bistvenih katalizatorjev v svoji prebavi?

Vsa živa bitja, rastline ali živali, vsebujejo množico 2.500 ali več različnih encimov. Ti encimi so v resnici posebne beljakovine, ki delujejo kot katalizatorji pri kemičnih reakcijah, ki se odvijajo v telesu in ga ohranjajo pri življenju.

Encimi v naši slini, na primer, pomagajo razgrajevati škrob, medte ko tisti v želodcu pomagajo razgrajevati beljakovine. Encimi v našem črevesju so po drugi strani odgovorni za razgradnjo vse zaužite hrane, najsi bodo to maščobe, beljakovine ali ogljikovi hidrati. Ti prebavni encimi so tisti, ki nam omogočajo razgradnjo zaužite hrane, da se lahko hranila absorbirajo v krvni obtok.

Poznamo še druge vrste encimov, denimo presnovne encime, pa prehranske encime, ki so odgovorni za pričetek, pospeševanje, zaviranje ali kakšno drugačno vplivanje na več kot 4.000 biokemičnih reakcij, ki se odvijajo v telesu. Vsak dan se v našem telesu odvije na milijone takšnih kemičnih reakcij, ki nam omogočajo ne le prebavljanje hrane, ampak tudi:

  • Asimilacijo in prebavljanje hranil

  • Dihanje

  • Razstrupljanje določenih organov

  • Čiščenje krvi

  • Premikanje naših mišic

  • Proizvajanje in uravnavanje hormonov

  • Obnavljanje in popravljanje naših celic

Medtem ko naše telo sicer proizvaja encime samo po sebi pa je drug pomemben vir encimov hrana, ki jo uživamo.

Zakaj je zagotavljanje “dodatnih” encimov iz surovih živil tako pomembno?

Surova hrana rastlinskega ali živalskega izvora (denimo surovo mleko) je polna za naše telo koristnih encimov. A, na žalost, se encimi uničijo na temperaturi višji od 43 OC. Če je torej vaša hrana kuhana, pasterizirana ali pečena, ne bo vsebovala nobenih encimov več.

„Ko nekaj kuhamo, s tem uničujemo encime,” razlaga Karyn Calabrese, znana presnojedka iz okolice Chicaga. “Encime potrebujemo za prav vsak presnovni proces v našem telesu. Ko encimov ni več na voljo, umremo.”

Čeprav naše telo proizvaja nekatere encime samo po sebi, pa mora vaš organizem v primeru, da dolgo časa uživate praktično zgolj termično obdelano (kuhano, pečeno, …) hrano, preusmerjati vse več energije v tvorbo dodatnih encimov, ki to zaužito hrano razgrajujejo.

To predstavlja za naše prebavne organe, vključno s trebušno slinavko, dodatno breme, kar lahko povzroči prezgodnje poškodbe teh organov, kar lahko ogrozi vaše celotno zdravje.

Po drugi strani pa, če uživate surova, neobdelana živila, ki vsebujejo svoje lastne aktivne encime, ponudte svojemu telesu nekaj počitka in mu omogočite učinkovito prebavo z najmanjšim naporom. To je v bistvu ena ključnih koristi, ki jih navajajo presnojedci, ko zagovarjajo presno prehrano.

prebavni-encimi-essential-digestive-plus-jpgKako zagotoviti, da bo vaša prehrana bogata z encimi?

Medtem ko še ni bila izpeljana kakšna res velika znanstvena študija, ki bi neizpodbitno potrdila, da je uživanje z encimi bogate hrane koristno za naše zdravje, pa mnogi strokovnjaki naravne medicine opozarjajo, da je to najboljši način ohranjanja zdravja.

Na trgu najdemo številne formule encimskih dopolnil, ki nam pomagajo izboljšati našo prebavo, zato jih ponujamo tudi na našem portalu. Izdelek Essential Digestive Plus si lahko ogledate in ga kupite tukaj.

Obenem se priporoča uživanje čim več presnih, surovih živil, ki nam zagotovijo naravno prisotne encime, s čemer razbremenimo našo trebušno slinavko.