Utripajoča elektromagnetna stimulacija

Tiha sila
prof. dr. Manfred Walzl

Skepsa glede elektromagnetne terapije je povsem na mestu, saj je v resnici skoraj nemogoče verjeti, da bi lahko imela elektromagnetna terapija tako pozitivne učinke pri tako raznolikih kliničnih težavah. Tiha, neboleča in neopazna oblika zdravljenja, ki lahko, kot pravijo, zmanjša ali odpravi bolečine v sklepih, zdravi zlome, nespečnost, kožna obolenja in še vrsto drugih simptomov. Kako lahko kdo temu verjame?

Tako na hitro, bi bila skepsa na prvi pogled povsem upravičena. Konec koncev, tako pri medicini kot pri drugih strokah, vemo, da če nekaj izgleda prelepo, da bi bilo res, potem običajno ni res.
Po drugi strani pa, če si stvar pogledamo podrobneje, postane hitro jasno, kako vsestranski so fiziološki učinki magnetizma na organizem.

 
Celica – delovanje in prehranjevanje
čeprav so temeljna načela terapije z magnetnim poljem še vedno daleč od popolnoma raziskanih, nam obstoječa spoznanja – ali vsaj predpostavke – dovoljuje oblikovanja delovnega modela. Vsaka od naših 70 milijard celic mora biti nahranjena, mora dihati in izločati odpadne produkte, na enak način kot to velja za telo v celoti. če celica ni deležna energije, ki jo potrebuje, redoks potencial, to je razlika v napetosti med notranjostjo celice in medceličnim prostorom, pade pod fiziološko normalno raven. Nihajoča magnetna polja – in to je dokazano dejstvo – ustreznih odmerkov (frekvence in jakosti) lahko uravnajo napetostni potencial med celico in medceličnim prostorom in ga povrnejo na normalno raven. Ta podatek je pomemben v primeru mejnih celic na področju aterosklerotičnih procesov.
 
Kostna rast
Drug primer preskušene uporabe terapije z magnetnim poljem je, denimo, rast kosti. Vemo, da imajo zunanji dražljaji stimulativen učinek na osteoblaste.
Ali, z drugimi besedami: če so kosti mehansko ogrožene, se na njihovi površini razvije šibak električni potencial, ki privede do pospešitve prenove in cepitve celic. Podobno stimulacijo lahko na drugi strani dosežemo tudi z uporabo elektromagnetnih polj, kar jim povečuje možnosti uporabe pri bolnikih z osteoporozo in zlomi.

Avtonomni živčni sistem
Živčne celice ne le, da se odzivajo na magnetno polje, ampak ga ustvarjajo tudi same. Iz tega razloga, če odmislimo vse ostalo, prepoznavajo avtonomni živčni sistem kot še posebej odziven na elektromagnetna polja.

Tako lahko razložimo dokazano delovanja vita-life® terapije pri zmanjševanju bolečine (z dvigom bolečinskega praga), kot tudi njeno delovanje pri vzpostavljanju ravnovesja in pomiritve, z delovanje teh mehanizmov, kot na drugi strani tudi skrajševanje obdobij nespečnosti in podaljševanje trajanja globokega spanja ponoči.
 
Prekrvavitev in oskrba s kisikom
Spremljajoči občutki toplote na predelu hrbta, na primer, so poznan fenomen terapije z magnetnim poljem. Tega na noben način ne moremo pripisati kakršnemukoli neposrednemu učinku magnetnega polja ali morda električnega toka. Gre za nekaj drugega, zaznana toplota je posledica boljše prekrvavljenosti – ravno tako dokazano. Kot je pričakovati, to pomeni tudi izboljšano oskrbo s kisikom. Opravljene so bile že tudi pilotske študije v povezavi s povečanim delnim pritiskom kisika in občutno izboljšano prekrvavljenostjo. Ugotovili so tudi zmanjšanje zlepljanja eritrocitov.
vita-life2
Terapija eMRS
Praktična uporaba nihajoče elektromagnetne stimulacije ali kratko eMRS prinaša vrsto prednosti tako za zdravnike kot za paciente:
– je neinvazivna oblika terapije, ki ob pravilni uporabi ne povzroča stranskih učinkov, in je uporabna tako za zdravljenje različnih bolezni kot tudi doma za preventivne zdravstvene namene.

– metoda temelji na fizioloških uravnalnih mehanizmih in jo lahko kombiniramo ortodoksnimi in/ali komplementarnimi postopki zdravljenja.
– kombinacija terapije z magnetnim poljem, zdravljenja in vrednotenja diagnostičnih parametrov z biofeedbackom, vse znotraj enega sistema, pomeni, da je možna natančna prilagoditev pacientovim specifičnim potrebam. Na primer, dinamično prilagajanje zdravljenja na podlagi meritev, ki jih prek naprstnega senzorja nenehno sporoča biofeedback. Podatke, ki jih sporoča biofeedback, sestavljajo predvsem analiza spreminjanja srčnega utripa (HRV). Ta postopek, ki se je do sedaj redko uporabljal, a je očitno zanesljiv, temelji na dejstvu, da zdrav organizem podvržen stalnemu naporu kaže stalne spremembe srčnega utripa – kar je manifestacija medsebojnega delovanja simpatičnega in parasimpatičnega živčnega sistema – iz katere je možno povleči ustrezne diagnostične zaključke. Kot zanimivost naj povemo, da analitiki spanja uporabljajo ta postopek za diagnostiko. Nihajoča magnetna polja se aplicirajo na telo z uporabo inovativnih aplikatorjev (kot sta blazina in ležišče), ki ustvarjata povsem uniformno magnetno polje. To obenem pomeni, da stolpci, ki so v preteklosti nastajali povsem običajno nad krožnimi navitji, zdaj ne morejo nastati. To dosežejo z uporabo enega samega dolgega navitja nameščenega v špiralo, v skladu za natančnim matematičnim modelom.
– Obogatitev z uro organov Tradicionalne kitajske medicine za prilagoditev terapije dnevnemu ritmu telesa.
– Integracija dodatnih terapevtskih postopkov, kot sta barvna/svetlobna terapija in zvočna terapija z uporabo Akustično-barvnega sistema.
– Gre za odprt sistem: Sodobni vita-life® sistemi ne temeljijo na fiksni sestavi električnih komponent. Namesto tega služi strojna oprema le kot nosilec za specifične, pacientu prilagojene programe, ki so shranjeni na zamenljivi chip kartici. Značilnosti in izboljšave novega sistema lahko izkoristimo vsak trenutek z vstavitvijo ekonomične chip kartice, s čemer dobi uporabnik aparaturo, ki nikoli ne more zastareti. Na chio kartici se ravno tako shranjujejo podatki o opravljenih terapijah, o uporabljenih nastavitveh in zabeleženih meritvah, tako da lahko zdravnik ali terapevt preverja in ovrednoti meritve tudi kdaj kasneje.