Kaj je inulin?

Inulini so skupina naravnih oligosaharidov (več skupaj povezanih enostavnih sladkorjev), ki nastajajo v različnih rastlinah. Uvrščamo jih v razred ogljikovih hidratov imenovano fruktati. Inulin nekatere rastline izkoriščajo za hrambo energije in ga običajno najdemo v koreninah ali gomoljih. Večina rastlin, ki tvori in shranjuje inulin ne shranjuje drugih snovi, kakršna je denimo škrob.

Inulin se v prehrani uporablja vse pogosteje, saj ima izjemno prehrambeno in funkcionalno vrednost. Lahko je povsem brez okusa, pa tudi rahlo sladkast in ga lahko uporabljamo kot nadomestek sladkorja, maščobe ali moke. To je še posebej uporabno saj vsebuje tretino do četrtino energije sladkorja ali drugih ogljikovih hidratov, in šestino do devetino energije maščob. Poleg tega zvišuje absorpcijo kalcija in verjetno tudi absorpcijo magnezija, medtem ko istočasno pospešuje rast probiotičnih bakterij. Prehransko velja za obliko topne vlaknine zato velja poudariti, da lahko uživanje velikih količin (še posebej pri občutljivih in/ali nevajenih posameznikih) vodi v napihnjenost in vetrove. Inulin ima minimalen učinek na krvni sladkor, zaradi česar je na splošno primeren za diabetike ter potencialno koristen pri obvladovanju težav s krvnim sladkorjem.

 
Biokemija
Inulini so polimeri sestavljeni večinoma iz enot fruktoze, ki imajo na koncu glukozo. Enote fruktoze v inulinu so združene z beta (2-1)glikozično vezjo. Rastlinski inulini na splošno vsebujejo med 2 in 140 enot fruktoze. Najpreprostejša oblika inulina je 1-kestoza, ki ima dve enoti fruktoze in eno enoto glukoze.
 
Uporaba in zdravstveni učinki
Inulin je neprebavljiv za človekova encima ptialin in amilazo, ki sta namenjena prebavljanju škroba. Zatorej inulin prestane večino prebavnega trakta nedotaknjen. Šele v debelem črevesju bakterije prebavljajo inulin, pri čemer se sproščajo določene količine ogljikovega dioksida in metana. Zato hrana, ki vsebuje inulin povzroča vetrove, pe posebej pri tistih, ki inulina niso vajeni, zato je sprva treba uživati hrano, ki vsebuje inulin v manjših količinah. Vendar pa se sčasoma večina ljudi navadi in lahko uživa velike količine inulina brez stranskih učinkov.
Inulin se v normalni prebavi ne razgradi na enostavne sladkorje (monosaharide), zato ne dviguje ravni krvnega sladkorja, in tako pomaga diabetikom uravnavati ravni krvnega sladkorja.
 
Inulin je tudi zelo učinkovit prebiotik, saj spobuja rast koristnih probiotičnih bakterij v črevesju. Kot je bilo že omenjeno, inulin potuje skozi želodec in tanko črevo nedotaknjen, in je v celoti na voljo bakterijski flori v debelem črevu. To je povsem drugače kot pri probiotičnih bakteriskih kulturah v mleku in jogurtu, ki morajo prestati zelo neprijazne razmere celotnega gastrointestinalnega trakta, preden lahko kolonizirajo črevesje.
 
Nekatere tradicionalne diete vsebujejo tudi do 20 g inulina ali oligofruktoze na dan. Mnoge vrste hrane bogate z inulinom ali oligofruktozo, kot denimo cikorija, topinambur, česen, por, tolščak, veljajo že stoletja za spodbudo za dobro zdravje. Tako velja za zaščitno sestavino preprečevanja bolezni srca, ateroskleroze, angine pektoris, aritmije, srčnega infarkta in možganske kapi.