Ekološko kmetovanje prekaša konvencionalno v vseh pogledih

Ekološko kmetovanje prekaša konvencionalno v vseh pogledih. In vendar nas ‘strokovnjaki’ učijo, da je ekološko kmetovanje nesposobno nahraniti naraščajoče prebivalstvo sveta, in da je pridelava t.i. konvencionalnih in gensko spremenjenih (GSO) rastlin z visokimi donosi edina možnost. To ni nič drugega kot močno razširjeni mit. Podatki zbrani z raziskavo sistemov pridelave (Rodale Institute’s Farming Systems Trial (FST)) kažejo, da je resnično ravno nasprotno – v vsaki posamični kategoriji so se ekološki sistemi pridelave izkazali za veliko bolj donosne in vzdržljive od katerega koli konvencionalnega ali GSO sistema.

S pričetkom daljnega leta 1981 je Rodalov FST najdlje trajajoča primerjava ekološkega in na kemikalijah temelječega kmetijstva, kar so jih kdaj izvedli v ZDA. Raziskovalci inštituta so natančno proučevali podobnosti in razlike med obema sistemoma več kot 30 let in na veliko presenečenje prevladujoče pridelovalne industrije ugotovili, da je ekološko kmetovanje daleč in v vseh pogledih učinkovitejše od na kemikalijah temelječega kmetovanja.
 
Znanstvena skupina iz Rodala se je v raziskavi osredotočila predvsem na pridelavo koruze in soje, saj predstavljata najmnožičnejši kulturi v ZDA. Skupina je izvedla obsežno primerjalno analizo pridelovalnih postopkov z uporabo ekološkega gnoja, ekološke pridelave stročnic, z uporabo konvencionalnih umetnih gnojil, strniščnih posevkov ali sajenja brez priprave zemljišča, in GS pridelave obeh poljščin.
 
Na kratki rok je donos ekološke pridelave nižji od donosov na kemikalijah temelječe pridelave. A sčasoma donos ekološke pridelave ujame in celo preseže donose kemične pridelave. Ekološka pridelava se je izkazala za kmeta tudi za donosnejšo od kemične pridelave, saj zahteva neprimerno manjši energetski input, ki predstavlja skoraj 50 odstoten prihranek v primerjavi s kemično pridelavo. Istočasno so ugotovili, da na kemikalijah temelječa pridelava sprošča do 40 odstotkov več toplogrednih plinov od ekološke. Poleg tega na kemikalijah temelječa pridelava dokazano močno načenja zdravje prsti, zaradi česar je ohranjanje plodne zemlje veliko dražje in delovno intenzivnejše, kot pri ekološki pridelavi.
 
“Ekološka pridelava je daleč učinkovitejša od konvencionalnih sistemov pridelave pri krepitvi, ohranjanju in obnavljanju zdravja prsti,” navajajo na Inštitutu Rodale. “Kar se tiče zgolj zdravja prsti, je ekološko kmetovanje veliko vzdržnejše od konvencionalnega. Ko pa upoštevamo še donose, gospodarnost, uporabo energije in človekovo zdravje, postane jasno, da je ekološko kmetovanje vzdržno, medtem ko sodobne prakse konvencionalne pridelave niso.”
 
Celotno poročilo z izsledki primerjalne raziskave pridelovalnih sistemov Inštituta Rodale, si lahko preberete tukaj: http://www.rodaleinstitute.org/files/FSTbookletFINAL.pdf
 
Vir članka: http://www.naturalnews.com/033925_organic_farming_crop_yields.html#ixzz1pdvKu7KV

Save