Ekološki pristopi k zatiranju škodljivcev

Ekološki pristopi k zatiranju škodljivcev so tisti, ki smo jih kolektivno pozabili in se jih moramo znova naučiti, če želimo prakticirati neškodljive pristope, kot tudi ekološko kmetovanje in vrtnarstvo, lahko vsakega najdenega škodljivca premestimo iz vrta na zanj primerno rastlino. Spoznali smo, da je naravni ekosistem naravnan v ohranjanje ravnovesja, brez da bi se morali mi zatekati k ubijanju katerega koli živega bitja, četudi z ekološkimi metodami! Se pa zavedamo vrednosti, ki jih ekološka škropiva predstavljajo drugim, zato smo pripravili naslednje informacije.
 

Zakaj je dobro poznati ekološke rešitve?
Pogosto ob pogledu na plevel ali škodljivce najprej pomislimo na uporabo kemičnih sredstev, ali celo uporabo kemičnih zaščitnih sredstev v preventivne namene.
 
Izpostavljenost pesticidom povezujejo s celo vrsto obolenji in zdravstvenimi težavami: Parkinsonova bolezen, neplodnost, rak, porodne okvare, encefalitis in limfom, če naštejemo le nekatere. Druga težava je, da zakon ne predpisuje proizvajalcem tako rigoroznega testiranja vrtnih pesticidov, kot to zahteva za pesticide, namenjene komercialnim pridelovalcem hrane. Tako mnoga med njimi vsebujejo ‘skrite sestavine’, ki jih nikoli niso preverjali za potencialne škodljive učinke.
 
Poleg škode, ki jo lahko povzroče ljudem, pesticidi zastrupljajo zrak, vodo, zemljo, rastline in živali okoli nas. Na primer, mnoge študije so potrdile, da pesticidi morijo čebele, metulje, pikapolonice (ki požro veliko druge golazni) in ribe, ter da vrtne kemikalije pronicajo do zalog pitne vode.
 
Poleg tega, njihova uporaba predstavlja nezanemarljiv strošek!
 
Spoznavanje nekemičnih načinov borbe proti škodljivcem predstavlja odličen način krepitve zdravja vseh nas in našega okolja.
 
Škodljivci so v resnici normalni sestavni del vsakega vrta. Ti prihajajo in odhajajo z letnimi časi, ne da bi povzročali resnično dramo. V zdravih vrtovih njihovo številčnost nadzorujejo ptice, žabe in plazilci, kot tudi koristni roparski insekti in paraziti.
 
In vendar je ohranjanje rastlin v dobri kondiciji ključnega pomena, saj so šibke, obolele in utrujene rastline bolj podvržene napadom škodljivcev. Kulturne prakse, kot sta kolobarjenje in simbiotsko vrtnarstvo, še dodatno zmanjšujeta nevarnost napada.
 
Pasti in pregrade lahko uporabimo za zaščito občutljivejših rastlin, kakršne so denimo sadike. Kot zadnja možnost se nam ponuja pripravljanje ekoloških škropiv za spopad z določenim izbruhom.
 
Če pogledate oljčna drevesa, limonovce in drevesa pasijonke, boste skoraj zagotovo odkrili črnega kaparja. Te sesajoče žuželke se zbirajo na listih in steblih, kjer se jih kmalu nabere tako veliko, da zaustavijo rastlinsko rast.
 
Opozorilo!
Nekatera naravna škropiva so lahko tudi nevarna. Na primer, škropivo iz ostre paprike ali česna je zelo boleče, če pride v oči. Posode z naravnimi škropivi vedno pazljivo označite, četudi so neškodljiva in jih shranite izven dosega otrok. In ne pozabite, tudi povsem naravna škropiva naj se uporabljajo kot zadnjo možnost, saj lahko škodujejo tudi koristnim žuželkam, torej tistim, ki pomagajo nadzorovati razmnoževanje škodljive golazni.
 
Če bi želeli spoznati, kako jih pripravite sami, kliknite tukaj.
Vir prispevka: http://heartgarden.com.au/Pests.asp

Save