Ekološka sredstva za nadzor škodljivcev

Ekološka sredstva za nadzor škodljivcev moramo poznati, da ne bomo pridelovali strupenega pridelka. Ni ga lepšega, kot vzgojiti si slastno zelenjavo in vabljivo sadje ter seveda cvetlice, ki nam polepšajo vrt in vnesejo košček narave v naš dom. A kaj, ko od vrta in njegovega pridelka ne živimo samo mi, ampak tudi cela vrsta bolj ali manj nadležnih škodljivcev. Kako jih pregnati, se sprašuje marsikdo med nami, še posebej, če težimo k pridelovanju zdrave hrane in nas morda bolj kot druge skrbi, kakšno škodo našemu zdravju in naravi predstavljajo različna kemična sredstva, ki jih je na trgu na pretek. V nadaljevanju vam razkrivamo ekološke pristope k obrambi in nadzoru vsega, kar tekmuje z nami za naš pridelek.

Povzeto s strani Australian Organic Gardening

 
EKOLOŠKO ŠKROPIVO PROTI ŠKODLJIVCEM IZ ČEBULNIH OSTANKOV
Pripravite si svoje lastno škropivo proti škodljivcem iz kuhinjskih ostankov! Preprosto shranjujte čebulne olupke, obrezke in čebulne poganjke v manjši posodi s pokrovom ali vrečki z zadrgo v hladilniku, dokler je ne napolnite. Ko jih imate dovolj, jih stresite v vedro in ga dopolnite s toplo vodo. Naj se namakajo nekaj dni, tudi do enega tedna. Vedro lahko za pospešitev procesa po želji postavite tudi na sonce. Po kakšnem tednu precedite čebulne ostanke in čebulno vodo prelijte v pršilne plastenke. Čebulne ostanke zakopljite okoli rastlin, ki jih napadajo listne uši, pajki in druga golazen. Za preganjanje listnih uši in drugih škodljivcev lahko škropite tako sobne, kot vrtne rastline. V čebulne ostanke lahko vmešate tudi česnove ostanke, saj so tudi ti učinkoviti pri odganjanju škodljivcev.
 
SREDSTVO PROTI BELI IN ČRNI PLESNI
8 litrom vode za zalivanje dodajte 1 liter NEPOSNETEGA mleka. Ta pripravek odpravlja belo in črno plesen na vrtnicah in drugih napadenih rastlinah.
 
SREDSTVO PROTI KAPARJU – ŠČITASTI UŠI
Oljno škropivo pripravite z mešanjem dveh skodelic rastlinskega olja z eno skodelico nerazredčenega tekočega mila. Mešajte dokler emulzija ne postane bela. Eno jedilno žlico emulzije razredčite v enem litru vode in temeljito poškropite vse napadene predele. To storite, ko ni prevroče, saj lahko vročina ožge liste rastlin.
 
Kapar izloča sladko spojino, ki ji pravimo medena rosa. Mravlje dobesedno redijo te insekte, da se hranijo z medeno roso. Ugrabijo jih in jih nesejo prek celega drevesa v mravljišče. Medena rosa povzroča tudi sajasto plesen, črno prašno glivično obolenje, ki se naseli na listih in steblih. Odprava kaparja odpravi tudi sajasto plesen. Če imate le manjšo količino kaparjev, jih lahko odstranite z nohti ali zobno ščetko, medtem ko večje populacije nadzorujete in odganjate z oljnim škropivom, ki povzroči njihovo zadušitev.
 
SREDSTVO ZA ODGANJANJE LISTNIH UŠI IN DRUGIH ŠKODLJIVCEV Z VRTNIC
Na drobno nasekljajte 1 čebulo in 2 stroka česna. Oboje stresite v mešalnik, prelijte z 2 skodelicama vode in na drobno zmiksajte. Dobljeno zmes precedite in tekočino prelijte v pršilne plastenke. S pripravkom dobro poškropite vrtnice in pazite, da so poškropljeni listi po obeh straneh.
 
ČESNOVO ŠKROPIVO
Nasekljajte 90 gramov česna, ga prelijte s parafinskim oljem in pustite namakati prek noči. Precedite, dodajte 1 liter milnice in shranite v stekleni kozarec s pokrovom. Za škropivo zmešajte 1 del česnovega pripravka s 50 deli vode.
 
ALUMINIJEVA FOLIJA “ODBIJA” LISTNE UŠI
Z aluminijevo folijo ovijte stebla rastlin, kot je denimo paradižnik. Odsev aluminijeve folije zmede žuželke in jih prežene.
 
UNIVERZALNI PESTICID
V mešalnik stresite 3 ostre zelene paprike (vložene ali sveže) in 2 ali 3 stroke česna. Zmleti sestavini prestavite v pršilno plastenko in ji dodajte 3/4 čajne žličke tekočega mila in 3 skodelice vode. Pustite, da odstoji 24 ur. Precedite in nato poškropite napadene rastline a pazite, da so poškropljeni listi po obeh straneh.
 
ŠKROPIVA PROTI ŠKODLJIVIM ŽUŽELKAM
 1. Milnica (NE sredstvo za pomivanje posode). Poiščite milo na osnovi kalijevega karbonata in ne kavstične sode, in ga dobro zmešajte z vodo, dokler se ne speni (v predelih s trdo vodo boste potrebovali več mila). Primerna za listne uši in druge mehko oklepne žuželke.
 2. Oljna škropiva zadušijo insekte. Kuhajte 1 kg mila z 8 litri jedilnega olja. Mešajte dokler se povsem ne raztopi. Redčite z vodo v razmerju 1:20 tik pred uporabo. Škropite le v hladnih dneh.
 3. Škropivo iz paradižnikovega listja (zelo strupeno). Liste namočite v vodo, zavrite in shladite. Uporabite takoj kot univerzalni insekticid.
 4. Škropivo iz marjetic. Naberite skoraj odprte cvetove marjetic (Tanacetum cinerariifolium) in jih posušite v suhem in hladnem prostoru. Prelijte nekaj žlic suhih cvetov s poceni belim vinom, pustite prek noči in naslednji dan zmešajte z litrom vroče milnice. Ohladite in porabite v nekaj dneh kot univerzalni insekticid. Hranite v temnem prostoru.
 5. Pelinovo škropivo. Liste poparite z vrelo vodo in pustite stati nekaj ur. Razredčite v razmerju 1:4 in uporabite proti žuželkam, ki srkajo rastlinski sok.
 6. Škropivo iz ostre paprike – zmešajte enako količino ostre paprike in vode ter s tem poškropite gosenice. (Pazite, da ne pride v stik s kožo ali v oči.)
 7. Za škropiva proti škodljivim insektom lahko uporabimo marsikaj. Odvisno od razpoložljivosti lahko poskusite s kvasijo (mušji les), česnom, ognjičem, čajevcem, pastinakom, repo, evkaliptusom, ostrožnikom, bezgom, belo cedro (Melia azaderach) ali rabarbaro. (Opozorilo: ostrožnik, listi bezga (razen zrelih jagod), bele cedre in rabarbare so zelo strupeni tudi za ljudi.)

ŠKROPIVA PROTI GLIVIČNIM OBOLENJEM

Naslednje rastline naj bi vsebovale protiglivične in protibakterijske kemikalije, ki jih lahko za škropljenje rastlin izločimo s poparjanjem: kamilica, drobnjak, bezeg, evkaliptus, česen, hren, ožep, listi čajevca, neem (Azadirachta indica), kopriva (Urtica dioica) in timijan.
 
FUNGICIDI:
 1. Mlečno škropivo: enaki deli mleka in vode po poročanju odpravljajo črne pege na vrtnicah in glivična obolenja na drugih rastlinah
 2. Svež urin (urin zdravega človeka je sterilen)
 3. Condijevi kristali: 1gram na liter kalijevega permanganata (hipermangana). Uporabite takoj.
 4. Pralna soda (natrijev karbonat): 110 gramov raztopljene v 5,5 litra vode. Dodajte 56 gramov mila in takoj uporabite.
 5. Bordojska brozga (Bordeaux mixture): V vedru v 6,5 litrih vode povsem raztopite 90g (modre galice) bakrovega sulfata. V drugem vedru v 2,5 litrih vode povsem raztopite apno in vse skupaj prelijte h galici. Dobro premešajte in takoj uporabite. Bordojska brozga lahko maši pršilno glavo škropilnika. Poleg tega prekomerna raba lahko vodi v nabiranje bakra v tleh in posledično toksičnost.

ŠE NEKAJ NAMIGOV ZA ODGANJANJE ŠKODLJIVCEV

 1. Uporaba podpornih rastlin, ki prekrijejo vonjave ali izgled želenih rastlin. Mnoge zelo aromatične rastline vsebujejo kemikalije, ki jih narede nezanimive za golazen. Kafra, mete, dišeče pelargonije, pelin, sivka, topol balzamovec, rožmarin, žajbelj in mnoga druga zelišča imajo pekoč/grenak vonj, namesto sladkastega. Kadar aktivno rastejo med želenimi rastlinami, ta zelišča zmedejo škodljivce s prekrivanjem privlačnih vonjev želenih rastlin.
 2. Uporaba podpornih rastlin, ki delujejo kot pasti, žrtve ali signalne rastline. Nekatere rastline, vključno s krešo, gorčico in kitajskim zeljem, lahko uporabimo kot vabe, tako da škodljivci napadejo njih namesto naš pridelek. Vrtnice posajene vzdolž meja vinograda odbijajo človeške škodljivce, obenem pa služijo kot zgodnje opozorilo za prisotnost plesni.
 3. Uporaba fizičnih odganjal golazni. Dobra stara tehnika “opazi in pohodi” še vedno deluje pri polžih in slinarjih. Privabite jih lahko s pivom v kozarcu, ki ga vkopljete v zemljo, ali pa položite desko kak centimeter nad tlemi – pod njo si najdejo zavetje, vi pa jih pohodite ali naberete zjutraj. Rumene ploščice oz. limanice prebarvane z lepljivo snovjo privabljajo listne uši. Mravlje nadzorujemo z zmanjševanjem številčnosti listnih uši in kaparjev na drevju – pas maščobe na deblu jim onemogoči plezanje na drevo.

ORGANIČNO ŠKROPIVO

Škropilno plastenko do četrtine napolnite s kisom, dodajte eno žlico melase (raztopljene v skodelici vroče vode) in žlico tekočega mila, plastenko pa dopolnite z vodo.

Save