Ali obstaja način preprečevanja celulita? Morda.

Človek bi si zaslužil Nobelovo nagrado, vsaj v očeh žensk, če bi odkril način, kako odpraviti celulit. Pozabite malo na zdravljenje bolezni, vse kar hočejo vedeti ženske je, ali je možno razstopiti celulit. Jim to lahko zamerimo? Znan tudi kot “največji kožni problem zdravih ljudi,” je tista pomarančna koža na bokih in zadnjici, ki prizadane 85-98% zahodnjakinj.

Resnično učinkovite metode zdravljenja celulita ne poznamo. Topični in laserski postopki so priljubljeni, vendar prinašajo zanemarljiva izboljšanja. Celulit je nezaželena kombinacija maščobe, presnovkov in vode, ki se kaže kot nagrbančena koža. Ko se enkrat naseli v kožo, ga je težko odpraviti. Razlog, zakaj se celulit pojavlja predvsem pri ženskah, je v visokih ravneh estrogena, ki spodbuja tvorbo zalog maščobe, čemur pravimo lipogeneza. Pri ženskah se maščoba skladišči za zagotavljanje zadostnih količin le-te med nosečnostjo in dojenjem. Topične (torej zunanje) terapije, četudi učinkovite, so potrebne za reševanje te težave znova in znova.

In vendar celulit na Japonskem ne predstavlja problema, saj estrogenu podobne molekule v zelenem čaju in soji, kot kaže blažijo učinke naravnega estrogena v telesu. Kdaj ste videli kakšno Japonko s celulitom? Celulit naj bi nastajal zaradi prekomerne stimulacije encima sintaze, ki pospešuje lipogenezo (hrambo maščob). Naravne molekule imenova flavonoidi, ki jih najdemo v vinu, zelenem čaju, čebuli in fermentiranih sojinih izdelkih (tempeh in miso), zavirajo sintazo maščobnih kislin, s čemer naredijo te molekule za potencialne uravnalke telesne teže. [Molecular Nutrition Food Research 50: 211-17, 2006]

Tako lahko dodamo celulit na seznam potencialnih koristi, ki nam jih prinašajo koncentrirani viri teh molekul, kot so kvercetin (čebula, rdeče vino), resveratrol (rdeče vino) in epigalokatehin (zeleni čaj). [Current Pharmaceutical Biotechnology 7: 483-93, 2006] Resveratrol očitno zavira lipogenezo že v zelo majnih količinah. [Experimental Clinical Endocrinology Diabetes 115: 2007 online] Druga naravna molekula, ki jo najdemo v otrobih in soji (IP6) ravno tako zavira lipogenezo. [Anticancer Research 19: 3695-98, 1999]

Še bolj zanimovo je, da te iste molekule zaustavljajo razvoj raka na dojki z zaustavljanjem sintaze encima maščobnih kislin. [Journal Biological Chemistry 280: 5636-45, 2005] Medtem, ko se večina raziskav, ki vključujejo inhibitorje sintaze maščobnih kislin, osredotoča na preprečevanje raka na dojki, obstaja zanimiva možnost, da lahko te molekule preprečijo tudi nastanek osovraženega celulita. In to lahko povzroči pri ženskah pravo norost za pilulami rdečega vina, napitki z zelenim čajem in obiskovanjem japonskih restavracij, kjer strežejo juho miso. In zagotovo ni boljše poti preprečevanja raka na dojki kot s sklicevanjem na lepoto.