8 presenetljivih dejstev o zaščitnih sredstvih za sončenje

8 presenetljivih dejstev o zaščitnih sredstvih za sončenje. Zaščitna sredstva za sončenje preprečujejo opekline, a razen tega preprostega dejstva, vemo o teh kremah in razpršilih ter o njihovi varnosti in učinkovitosti resnično presenetljivo malo. Neuspešnost zakonodajalcev, da bi potrdili varnostne standarde za zaščitna sredstva za sončenje po eni strani omogočajo in po drugi strani podpihuje to stanje zmede.
 

Pregled najnovejših raziskav s strani Environmental Working Group (EWG) je razkril tako zaskrbljujoča dejstva, da nas ta lahko povsem odvrnejo od takšnih zaščitnih sredstev. A to ni najustreznejši odgovor – neznankam o njihovi učinkovitosti navkljub ustanove in organi javnega zdravstva še vedno priporočajo uporabo zaščitnih sredstev za sončenje, vendar ne več kot prvo in edino možnost zaščite. Ustanova EWG sicer priporoča uporabo zaščitnih sredstev, vendar priporoča najprej iskanje sence, nošenje zaščitnih oblačil in izogibanje opoldanskemu soncu, še preden uporabimo katero koli zaščitno sredstvo.
 
Sledi nekaj presenetljivih dejstev:
 
1. Da bi zaščitna sredstva za sončenje preprečevala kožnega raka ni doseženega konsenza.
Osnutek varnostnih določil za zaščitna sredstva za sončenje, ki ga je leta 2007 pripravila FDA, navaja: “FDA ni seznanjena s podatki, ki bi potrjevali, da lahko zgolj uporaba zaščitnih sredstev za sončenje preprečuje kožnega raka” (FDA 2007). Mednarodna agencija za raziskave raka to mnenje podpira in priporoča oblačila, pokrivala in iskanje sence kot temeljno zaščito pred UV sevanjem in dodaja, da naj “zaščitna sredstva za sončenje ne bodo prva izbira za preprečevanje kožnega raka, predvsem pa ne edino sredstvo za zaščito pred soncem” (IARC 2001a).
 
2. Obstajajo dokazi, da pri nekaterih ljudeh zaščitna sredstva za sončenje celo povečujejo tveganje za najhujše oblike kožnega raka.
Nekateri raziskovalci so zaznali povečanje tveganja za pojav melanoma pri ljudeh, ki uporablja zaščitna sredstva za sončenje. Nihče ne pozna vzroka, vendar znanstveniki predvidevajo, da ostajajo uporabniki zaščitnih sredstev na soncu dlje časa in tako absorbirajo več sevanja, ali da, po drugi strani, igrajo pomembno vlogo prosti radikali, ki jih sprošča razpadanje zaščitnih sredstev na sončni svetlobi.
 
Pa še drug sum: Neustrezna zaščitna sredstva, ki so prevladovala na trgu zadnjih trideset, so morda tista, ki so povzročila ta presenetljivi rezultat. Vse glavne zdravstvene ustanove še vedno priporočajo uporabo zaščitnih sredstev, vendar obenem poudarjajo pomen zadrževanja v senci, uporabe ustreznih oblačil in časa prebitega na soncu.
 
3. Nikoli še ni bilo toliko zaščitnih sredstev z visokim zaščitnim faktorjem, kot danes, in vendar ni nobenih dokazov, da so koristnejša.
Leta 2007 je ameriška FDA objavila osnutek smernic, ki prepovedujejo podjetjem označevanje zaščitnih sredstev z zaščitnim faktorjem višjim od “SPF 50+.” Pri agenciji so zapisali, da so višje vrednosti ‘inherentno zavajajoče,” saj ‘ni nobenega zagotovila, da so specifične vrednosti sploh resnične …” (FDA 2007). Znanstvenike ravno tako skrbi, da bi izdelki z visokim zaščitnim faktorjem lahko premamili ljudi k daljši izpostavljenosti soncu, saj z onemogočanjem nastanka opeklin (kasno, a ključno opozorilo prekomerne izpostavljenosti) na drugi strani povečujejo tveganje za druge poškodbe kože. Ob odsotnosti meril so podjetja leta 2010 občutno povečala ponudbo zaščitnih sredstev za visokim zaščitnim faktorjem. Skoraj vsak šesti izdelek na trgu ponuja vrednost zaščitnega faktorja nad 50, v primerjavi z letom nazaj, ko je takšen faktor ponujal le vsak osmi izdelek na trgu, od skupno 500 zajetih v analizo s strani EWG.
 
4. Premalo sonca je škodljivo, saj zmanjšuje telesne ravni vitamina D.
Zmešnjavo povečuje še dejstvo, da sončni žarki omogočajo bistveno funkcijo telesa, ki jo zaščitna sredstva očitno onemogočajo — tvorbo vitamina D. Glavni vir vitamina D v telesu je sončna svetloba, in ta vitamin igra neverjetno pomembno vlogo pri zagotavljanju in ohranjanju zdravja – krepi kosti in imunski sistem, zmanjšuje tveganje za nastanek večih vrst raka (vključno z rakom dojk, črevesja, ledvic, jajčnikov, prostate, itd.) in uravnava delovanje najmanj 1.000 različnih genov , ki upravljajo praktično vsako tkivo v telesu (Mead 2008). V zadnjih dveh desetletjih telesne ravni vitamina D pri ljudeh iz razvitega sveta vztrajno padajo in ustvarjajo ‘naraščajočo epidemijo pomanjkanja vitamina D’ (Ginde 2009a). Sedem od desetih ameriških otrok ima prenizke ravni vitamina D. Tisti, ki jim ga najverjetneje primanjkuje, so predebeli otroci in tisti, ki več kot štiri ure dnevno prežde pred TV ekranom, za računalnikom ali video igricami (Kumar 2009). Strokovnjaki se glede rešitev razhajajo. Ameriško zdravniško združenje (AMA) priporoča 10 minut sončenja brez uporabe zaščitnih sredstev vačkrat na teden (AMA 2008), medtem ko Ameriška dermatološka akademija vztraja, da ‘ni znanstveno potrjene, varne mejne ravni izpostavljenosti UV sevanju od sonca, ki bi omogočala maksimalno tvorbo vitamina D brez povečevanja tveganja za nastanek kožnega raka’ (AAD 2009). Alternativno možnost predstavljajo prehranska dopolnila z vitaminom D3, vendar se strokovnjaki še vedno razhajajo glede ustrezne količine. Medicinski inštitut je pričel raziskavo za ponovno ovrednotenje trenutnih smernic. V vmesnem času lahko preverite svoje krvne ravni vitamina D, se sončite nekaj minut dnevno v poletnih mesecih in jemljete dopolnilni vitamin D3 preostale mesece leta.
 
5. Običajna sestavina zaščitnih sredstev, vitamin A, lahko pospeši nastanek raka.
Nedavno objavljeni rezultati študije FDA kažejo, da lahko oblika vitamina A, retinil palmitat, ko se ga uporablja na koži, ob prisotnosti sončne svetlobe, pospeši nastanek kožnega raka in tumorjev (NTP 2009). Ti dokazi so zaskrbljujoči, saj industrija zaščitnih sredstev dodaja vitamin A v 41% vseh zaščitnih sredstev. Vitamin A dodajajo svojim formulam, ker gre za antioksidant, ki upočasnjuje staranje kože. To morda drži pri losionih in nočnih kremah, ki se jih uporablja znotraj, vendar je FDA nedavno zaključil študijo o fotorakotvornih lastnostih vitamina A, in možnosti, da povzroča rakave tumorje ob uporabi na koži ob prisotnosti sončne svetlobe. Znanstveniki že nekaj časa vedo, da lahko vitamin A spodbudi prekomerno rast kože (hiperplazija), in da lahko na sončni svetlobi tvori proste radikale, ki poškodujejo DNK (NTP 2000). V enoletni študiji FDA so se tumorji in brazgotine razvili pri 21% več laboratorijskih živalih namazanih s kremo z vitaminom A (pri koncentraciji 0.5%), kot pri živalih namazanih s kremo brez vitamina A. Obe skupini sta bili izpostavljeni ekvivalentu vsega devetih minut maksimalno močnega sonca dnevno. To je prav ironično za proizvajalce, ki se že nekaj časa ubadajo s študijami, ki bi potrjevale, da njihovi izdelki ščitijo pred nastankom kožnega raka. Rezultati FDA sicer še niso dokončno potrjeni, a če bodo, bo industrija zaščitnih sredstev pred velikanskim problemom. Do takrat naj se po priporočilih EWG potrošniki izogibajo zaščitnih sredstev z vitaminom A (na deklaracijah o sestavi bodite pozorni na ‘retinil palmitat’ ali ‘retinol’).
 
6. Prosti radikali in drugi za kožo škodljivi stranski produkti zaščitnih sredstev.
Tako UV sevanje, kot tudi mnoge običajne sestavine zaščitnih sredstev ustvarjajo proste radikale, ki poškodujejo DNK in kožne celice, pospešujejo staranje kože in povzročajo kožnega raka. Učinkovito zaščitno sredstvo prepreči več poškodb, kot jih povzroči, vendar zaščitna sredstva veliko bolje preprečujejo opekline, kot pa zmanjšujejo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. medtem ko je običajni zaščitni faktor za zaščito pred sončnimi opeklinami med 15 in 50, je ekvivalentni ‘faktor zaščite pred prostimi radikali’ le okoli 2.
 
Ko potrošnik uporabi premalo zaščitnega sredstva ali pa ga nanaša premalo pogosto, kar je povsem običajna praksa, lahko prosti radikali, ki jih ustvarjajo zaščitna sredstva povzročajo večjo škodo, kot sevanje UV žarkov na golo kožo.
 
7. Izberite svoje zaščitno sredstvo: nanomateriali ali potencialni hormonski disruptorji.
Idealno zaščitno sredstvo bi povsem blokiralo UV žarke, ki povzročajo sončne opekline, slabljenje imunskega sistema ter škodljive proste radikale. Na koži bi učinkovalo več ur in ne bi tvorilo škodljivih snovi, ko bi UV svetloba povzročila njihov razpad. Bili bi prijetnega vonja in prinašali prijeten občutek na koži, tako da bi jih ljudje uporabljali v ustreznih količinah in dovolj pogosto.
 
Nič presenetljivega ni, da zaenkrat še vedno ne obstaja nobeno zaščitno sredstvo, ki bi zadostilo vsem tem kriterijem. Tako nam preostane zgolj izbira med ‘kemičnimi’ zaščitnimi sredstvi, ki so nezadostno stabilna, se absorbirajo skozi kožo in lahko zmotijo hormonske sisteme telesa, in ‘mineralna’ zaščitna sredstva (zinkova in titanova), ki pogosto vsebujejo mikronizirane ali nano delce teh mineralov.
 
Po preučitvi dokazov je EWG zaključil, da ponujajo mineralna zaščitna sredstva najboljši varnostni profil med sedanjimi možnostmi. Na svetlobi so stabilna in kaže, da se ne absorbirajo skozi kožo. Ponujajo tudi zaščito pred UVA žarki, kar manjka večini današnjih zaščitnim sredstvom na tržišču. Mexoryl SX (ecamsule) je druga dobra izbira, vendar jo vsebuje le malokateri izdelek. Tinosorb S in M sta naslednja dobra možnost. Za potrošnike, ki ne marajo mineralnih izdelkov, se priporočajo zaščitna sredstva z vsebnostjo avobenzona (3 odstotke za najboljšo UVA zaščito) in brez hormonskih motilcev oxybenzona ali 4-MBC. Znanstveniki opozarjajo starše, naj se izogibajo uporabe oxybenzona pri otrocih zaradi prodiranja v kožo in toksičnosti.
 
8. Evropska zaščitna sredstva so boljša.
Proizvajalci zaščitnih sredstev in potrošniki imajo v Evropi večjo izbiro kot v ZDA. V Evropi lahko proizvajalci teh sredstev izbirajo za svoje formule med 27 kemikalijami, medtem ko lahko ameriški le med 17. Zaščitna sredstva evropskih proizvajalcev pridobivajo štiri zvezdice, torej najboljšo oceno za UVA zaščito, medtem ko najboljša ameriška največ tri zvezdice. Kemikalije dovoljene za uporabo v evropskih zaščitnih sredstvih za sončenje zagotavljajo tudi do petkrat boljšo zaščito pred UVA žarki od ameriških. In končno, evropejcem bo kmalu na voljo cela vrsta izdelkov z močno (obvezno) UVA zaščito, če bodo sprejeta predlagana določila na ravni EU.

Save