4 nevarna ‘zdrava’ živila

4 nevarna ‘zdrava’ živila. Kot glasnik holističnega zdravljenja sem pogosto presenečen (in ogorčen) nad tem, kaj vse je dovoljeno prehrambeni industriji. Zato želim danes razkrinkati 4 domnevno zdrava živila, za katera bi vam priporočil, da se jim izogibate. Pa preidimo na stvar.
 

1. Nefermentirana soja
Soja je eden najbogatejših rastlinskih virov beljakovin, a to je tudi vse, kar ji lahko štejemo v prid, in še posebej to velja za nefermentirano sojo in izdelke iz nje.Težava s sojo je predvsem v tem, da predstavlja zelo bogat vir fitoestrogenov, ki zvišujejo ravni estrogena v našem telesu.To je v današnjih časih še posebej velika težava, saj smo pri ljudeh priče razvoju vse pogostejših problemov, vezanih na “estrogensko dominanco”, kot so endometrioza, ciste na jajčnikih in splošna porast telesne teže – če naštejem le nekatere.
 
Glede na to, da estrogen spodbuja celično delitev/rast, deluje tudi kot stimulativni dejavnik pri razvoju mnogih vrst raka. Če mene vprašate, to ni dobra novica. Druga težava s sojo se nanaša na njen zaviralni učinek na ščitnico. Ta učinek upočasni delovanje vaše ščitnice ter s tem vaše celotne presnove.
 
Ker je ščitnica glavna žleza presnove, njeno moteno delovanje neizbežno pripelje v nabiranje kilogramov. To je tudi glavna težava pri ljudeh s hipotiroidizmom, obolenjem, pri katerem ščitnica na proizvaja dovolj tiroidnega hormona.
 
Po drugi strani pa so fermentirani sojini izdelki, kot denimo tempeh ali miso, za uživanje povsem OK, oz. so celo zelo zdravi. Velik problem so le nefermentirana soja in izdelki iz nefermentirane soje (tofu, sojino mleko, itd …).
 
2. Prehrana z malo maščob in malo sladkorja (“Low-Fat”, “Low-Sugar”)
low-fat

Živilom z manj ali nič maščob se izogibajte kot kuge

Na splošno priporočam izogibanje vsem pripravljenim in embaliranim živilom. To pa predvsem zato, ker jih proizvajajo ponudniki, ki jim je vaše zdravje deveta briga. Še posebej pa se velja izogibati vsakemu izdelku z oznako ”manj maščob”, ”manj sladkorja”, ”dietno” ali kakršno koli drugo oznako predelave ali procesiranja. Zapomnite si naslednje – kadar je iz živila odvzete NEKAJ ali VSE od njegove prvotne vsebine, je to nadomeščeno z nekim drugim dodatkom (in praviloma veliko bolj škodljivim).
 
Na primer, jogurti ali dietni napitki “brez sladkorja” morda res imajo manj kalorij, saj ne vsebujejo sladkorja, so pa zato polni aspartama in acesulfama K – oba smrtonosna nevrotoksina, katerih pritožbe zavzemajo več kot 75% od VSEH pritožb glede zdravja, ki jih prejmejo na FDA.
 
Če že morate zaužiti karkoli iz škatle ali druge embalaže, pazite, da ni označeno z zgoraj navedenimi oznakami, ampak z oznako ”POLNOVREDNO”. Konec zgodbe.
 
3. Polnovredne žitarice
whole-wheat

Polnovredna žita in izdelki iz njih niso nič bolj zdravi

To je ena največjih fars našega časa. Nenehno poslušamo pozive k uživanju polnozrnatih žitaric, saj naj bi bile za nas koristne, ker predstavljajo odličen vir vlaknin in vitaminov. Če bi le bilo tako preprosto. Težava je v tem, da se ljudje nismo razvili v smeri optimalnega prebavljanja žitaric. In sploh ni važno ali teče beseda o testeninah iz bele moke, polnovredne moke, polnozrnatem kruhu ali pumperniklu.
 
Naš prebavni trakt ni ustvarjen za prebavljanje žitaric. Zagotovo so nekatere kulture bolje prilagojene temu namenu, vendar ali ni zanimivo, da VEČINA shujševalnih diet priporoča izogibanje žitaricam? Poleg tega, da boste hitreje shujšali, bo izogibanje žitaricam tudi odpravilo ali zmanjšalo draženje in s tem potencialna vnetja, ki jih povzroča gluten (problematična beljakovina, ki se nahaja v žitaricah).
 
Nekatere psevdožitarice, kot so kvinoja, amarant, proso in ajda, so za ljudi veliko primernejša živila, in če bi bil na vašem mestu bi z njimi povsem nadomestil običajne žitarice.Zagotavljam vam, da bo že samo ta odločitev povrnila vaše zdravje, izboljšala vaš izgled in vam omogočila izgubo telesne teže brez vsakršnih muk.
 
4. Jajčni beljak
Zakaj se ljudje boje rumenjakov? Tam se skriva glavnina prehranske vrednosti jajca. Beljak je preprosto beljakovina, in to je to.
egg-whites

Celo jajce, ne samo beljak, je polnovredno živilo.

A iz določenega razloga so nas ‘učili’ (kdo že?), da jajčni rumenjaki zvišujejo holesterol v naši krvi. Še enkrat, popolna neumnost.
 
Resnica o obolenjih srca in holesterolu se glasi, da so za povzročanje ‘brazgotin’ v naših arterijah krive prosto plavajoče kisline in prosti radikali. Ko mehanizem popravljanje nastale škode, naša jetra izločajo holesterol, ki naredi obliž na te brazgotine, podobno kot se lotimo ureznine na roki sami. Jajca s tem nimajo nobene zveze.
 
Če želite znižati svoj holesterol, prenehajte uživati sladkor in vso nezdravo hrano! Če želite jesti jajca, poskrbite da boste zaužili CELO JAJCE, to je tako, kot je bilo mišljano, da bi ga zaužili. Ko zaužijemo rumenjak in beljak skupaj, se oba skupaj in njuna hranila boljše absorbirajo, saj vsa hranila delujejo sinergično.
 
In to je tudi 1. ZAKON PREHRANE – uživajte polnovredna živila.

Save