Kdaj in kdo je zasnoval aparate DENAS/DiaDENS?

Kdaj in kdo je zasnoval aparate DENAS/DiaDENS? To sta vprašanji, ki jih postavljajo ljudje vsakodnevno. 

 

Denas PCM 6

Najnovejši terapevtsko diagnostični aparat DENAS PCM 6

 

  • Konec sedemdesetih let je v bivši Sovjetski zvezi ekipa znanstvenikov v okviru medicinskega programa na Centru za vesoljske polete zasnovala nov edinstven aparat za nadzorovanje

    notranjega okolja človekovega telesa in ga poimenovala samo-nadzorovani električni nevroadaptivni regulator oz. angleško Self-Controlled Electric NeuroAdaptive Regulator (SCENAR).

  • Aparat so preskušali okviru ruskega vojaškega in industrijskega kompleksa. Kasneje je SCENAR (SCENAR – 032 – PROTON) predstavljal podlago za aparate DENAS (Dinamični Električni NevroAdaptivni Stimulator).

  • DENAS je bil razvit na podlagi rezultatov kliničnih preskusov in pilotskih raziskav klinik v Moskvi in Jekaterinburgu. Ti aparati so bili zasnovani za široko uporabo tako v bolnišnicah kot tudi doma s strani oseb brez medicinske izobrazbe.

Naš žepni domači zdravnik – aparat DENAS/DiaDENS – je ugledal luč sveta leta 2001 in je namenjen široki rabi tako v bolnišnicah kot tudi doma s strani oseb brez medicinske izobrazbe. Namenjen je zagotavljanju splošnega regulativnega učinka na fiziološke sisteme človeškega telesa ter zdravljenju funkcionalnih motenj pri širokem spektru patologij.
Aparati Denas/DiaDENS so vključeni v register medicinskih pripomočkov, njihovo uporabo pa je potrdilo rusko Ministrstvo za zdravstvo (registracijski certifikat št. 29/23020701/2051-01 iz 06. 12. 2001).