Čemažev namaz

To je izpeljanka znamenite omake Pesto Genovese, le da namesto bazilike uporabimo čemaževe liste. Čemaž je divji česen, katerega listi so najbolj aromatični pred cvetenjem, torej ob koncu pomladi in začetku poletja. Takrat pokriva naše gozdove kot nekakšen tepih in je nabiranje mala malica. V nekaj minutah ga lahko naberemo za izdelavo namaza, ostane nam pa še za dodatek solati, kot priloga ali sestavina juh.
 

Sestavine:
200 g mladih listov čemaža
50 g mletih orehov
100 g parmezana, ali
150 g suhe slane ovčje skute
kozarec oljčnega olja (odvisno kako gost namaz ali omako želite)
2 žlici limoninega soka
sol
poper
 
 
Priprava:
Liste čemaža operemo, jih osušimo in vložimo v mešalnik (mikser). Drobno zmeljemo ter dodamo orehe, parmezan ali skuto in limonin sok. Temeljito zmešamo v mešalniku. Gosto zmes redčimo z dodajanjem oljčnega olja. Ko ocenimo, da je dovolj redka (To preverimo z žlico. Če jo postavimo pokonci, mora omaka počasi spolzeti z žlice po kapljicah), jo po okusu začinimo.
 
Shranimo jo v steklene kozarčke za navojnim pokrovom. Na vrh omake prilijemo nekaj kapljic oljčnega olja, da olje prepreči dostop zraka. Kozarčke nato dobro zapremo. Namaz ali omaka se v hladilniku obdrži nekaj tednov.
 
Ponudimo jo kot preliv za testenine, polento, kot namaz za kruh, kot prilogo pri predjedeh, kot dodatek zelenjavnim juham, k mesu, …