Odpravimo starostno degeneracijo rumene pege

Ko nanese beseda na zaščito našega vida, čas ni naš zaveznik. Starostna degeneracija rumene pege (makule) ostaja glavni razlog izgube vida pri ljudeh starejših od 50 let. Žalostna resnica pa je tudi, da mnogo mlajših odraslih noče ‘videti’ tako daleč v prihodnost. Verjetno mislijo da se jim starostna degeneracija rumene pege ne more zgoditi. Morda razmišljajo, da je to tako v prihodnost oddaljeno tveganje, ki se mu bodo lahko posvetili v svoji upokojitveni starosti.

Ali jemljete svoj vid kot nekaj samo po sebi umevnega?

Bi vas presenetilo, da postajajo odrasli, ki trpe za starostno degeneracijo rumene pege vse mlajši in mlajši? Nekatere to doleti že v posnih dvajsetih. Starostna degeneracija rumene pege je kriva za kakšnih 5 % slepote po svetu. Stanje se še naprej poslabšuje in bo do leta 2020 številka obolelih narasla na 196 milijonov ljudi.

Mednarodna agencija za preprečevanje slepote opisuje to stanje takole:

Starostna degeneracija rumene pege je tretji najpomembnejši vzrok slepote na svetu in prvi najpomembnejši vzrok slepote v bolj razvitih državah s starajočim se prebivalstvom.

SNEMIMO PLAŠNICE

Eden od glavnih vzrokov za starostno degeneracijo rumene pege je povečana škoda, ki jo našemu telesu povzročajo prosti radikali kisika. Proste radikale povzročajo najrazličnejši dejavniki, od izpostavljenosti soncu, nenaravnih živil, onesnaženja do okoljskih strupov. Da bi bile stvari še slabše, zahodnjaški prehrani strahovito primanjkuje antioksidantov, ki bi zaščitili naše občutljive oči pred obolenji.

Močni antioksidanti iz družine karotenoidov v zadostnih količinah lahko zaščitijo naše oči pred propadanjem. Ko prosti radikali znova in znova napadajo naše zdrave oči, se sčasoma poškoduje rumena pega oz. makula. Ta predstavlja manjši del našega očesa in nadzoruje centralni vid. Majhna in mogočna nam rumena pega zagotavlja sposobnost videti ostre detajle in žive barve. Rumena pega, ki je oslabljena zaradi starostne degeneracije, se lahko prične na enem očesu, a v mnogih primerih zajame tudi drugo oko.

Starostno degeneracijo rumene pege lahko razdelimo v dve kategoriji:

  1. Suha: Najpogostejša oblika starostne degeneracije rumene pege se lahko razvija počasi in na koncu v 95% povzroči izgubo centralnega vida. Dobra novica pa je, da starostna degeneracija rumene pege v veliki meri posledica pomanjkljive prehrane in dejavnikov življenjskega sloga. Tako lahko s proti-vnetno prehrano in dopolnjevanjem za oči zdravih hranil zaustavimo in celo preokrenemo suho starostna degeneracija rumene pege.

  2. Mokra: Slabotne, podrhranjene krvne žile povzročijo mokro starostno degeneracijo rumene pege. Te propadajoče krvne žile se nahajajo za mrežnico in začno sčasoma puščati v rumeno pego. Mokra starostna degeneracija rumene pege je manj pogosta od suhe, vendar povzroči hitrejšo izgubo vida. Pri njej je težje doseči popolno ozdravitev7, vendar lahko škodo zmanimiliziramo s prehodom na zdrav življenjski slog.

DVE NEPOGREŠLJIVI HRANILI ZA ZDRAVE OČI IN OSTER VID

Starostna degeneracija rumene pege, ki jo opisujemo kot zdravstveno težavo, se zdi na prvi pogled kompleksen problem, vendar je zdravljenje v bistvu prav preprosto. Problem je bil že izpostavljen kot pomanjkanje ustreznih antioksidantov v naši prehrani. Mnogi zdravniki se že strinjajo. Po navedba mednarodne organizacije Macular Degeneration International, bolnikom s starostno degeneracijo rumene pege zdravniki običajno govore, da za zaustavitev ali preokrenitev obolenja ne obstaja učinkovito zdravljenje. Bolnikom priporočajo zgolj jemanje katerihkoli antioksidantov.

Medtem ko je vnos antioksidantov nujen, pa se skriva ključ uspešnega zdravljenja v uživanju prav posebnih. Jemanje običajnih ne bo izboljšalo vida ali zaustavilo njegovega propadanja ali preprečilo njegovo izgubo. Spoznanje, katera ključna hranila vaše oči potrebujejo za zaščito in obnovitev vida, lahko silno zmanjša tveganje za slepoto.

Dve specifični hranili sta odgovorni za zaščito rumene pege pred degeneracijo:

  1. Lutein: Luteina naše telo ne proizvaja. Ta močni karotenoid mora biti vnesen v telo s hrano in prehranskimi dopolnili, da bi lahko preprečil permanentno izgubo vida. Proti-vnetna prehrana bogata s svežim sadjem in zelenjavo, predstavlja temelj zdravega vida v katerikoli starosti. Dnevno se priporoča vse do 14 porcij sveže ali zamrznjene zelenjave. Poleg tega pa za povrh še dopolnila z luteinom za podporo očem, možganom in splošnemu zdravju.

  2. Zeaksantin: Podobno kot lutein, je tudi zeaksantin antioksidant, ki je prisoten v večini sadja in zelenjave; še posebej visoke ravni tega antioksidanta najdemo v zeleni listni zelenjavi. Zeaksantin deluje skupaj z luteinom pri ohranjanju strukturne integritete krvnih žil, ki napajajo rumeno pego in jo ščitita pred foto-oksidacijo. Tako se močno priporoča prehrana bogata z zeaksantinom in dodatno dopolnjevanje s prehranskimi dopolnili.

Neizpodbitno dejstvo je, da sta lutein in zeaksantin ključnega pomena za zdravje oči. Ta močna antioksidanta klinično potrjeno manjkata pri bolnikih s starostno degeneracijo rumene pege. Pri pregledu več kot 25 epidemioloških študij, ki so proučevale prehranski vnos karotenoidov, so za lutein in zeaksantin ugotovili, da sta v obratnem sorazmerju s starostno degeneracijo rumene pege.

Skupaj z jemanjem ključnih hranil za obnovitev zdravja oči se priporoča še izvajanje DENS terapije. Na nastanek starostne degeneracije rumene pege vpliva vrsto dejavnikov. Eden najobičajnejših, takoj za škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, je pomanjkljiv krvni obtok, ki je tudi sicer značilen za starostnike.

Da bi rumena pega delovala optimalno zdravo in sprejemala kristalno jasno sliko, so potrebna prava hranila, kisik in razstrupljanje. Slab krvni pretok zmanjša vnos antioksidantov in kisika v oči. Ta proces hitro privede do motenj vida in dolgoročne degeneracije.

Elektro-stimulacija, oz. DENS terapija, je sodobna tehnologija, ki je zelo koristna in uspešna tudi pri starostni degeneraciji rumene pege. Najsi gre za mokro ali suho obliko starostne degeneracije rumene pege, so klinični testi pokazali tudi do 70% izboljšanje vida. DENS terapija spodbuja mrežnico in degenerirano rumeno pego z vplivanjem na že dolgo znane refleksne točke in predele na koži. Če jo izvajamo skupaj z dopolnjevanjem pravih antioksidantov, je ozdravitev povsem mogoča. In za konec, izguba vida ni naravni del procesa staranja.

Dopolnilo za ohranjanje vida in krepitev oči.

 

Priporočena dopolnila in terapije

MAXIFOCUS

To pršilo za pod jezik vsebuje esencialna karotenoida lutein in zeaksantin, poleg tega pa še celotno zbirko esencialnih vitaminov in mineralov, ki je potrebna za zdravje naših oči. Ta hranila se absorbirajo najmanj 9-krat boljše od inačice v obliki tablet, zaradi česar so hranila v očeh že po vsega dveh minutah. Več o tem dragocenem dopolnilu si preberite tukaj

 

 

 

 

Oftalmološke elektrode ViDENS

Odlični terapevtski dodatek ViDENS za učinkovito terapijo vida in oči

DENS terapija

Aparati za dinamično elektro nevro-adaptivno stimulacijo, na kratko DENS, nam zagotavljajo vse koristi akupunkture brez zabadanja igel in neprijetnih bolečin. Uporaba je preprosta, zato se jo, tudi s pomočjo navodil, knjig in DVD, lahko nauči prav vsakdo. Več o DENS terapiji in aparatih zanjo, si preberite tukaj.

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save