Pet presenetljivih znakov načetega zdravja srca

Pet presenetljivih znakov načetega zdravja srca, za katere si morda sploh ne bi nikoli mislili, da napovedujejo nekaj potencialno usodnega. Vsi smo že brali znake srčnega napada, kot jih navajajo na plakatih v čakalnicah zdravstvenega doma. Kaj pa če bi obstajali še drugi, zgodnejši znaki, ki bi nas lahko opozorili, da z našim srcem ni vse v redu?
 
Izkaže se, da takšni znaki obstajajo. Raziskovalci so v preteklih letih opravili veliko delo pri iskanju znakov in simptomov, ki jih doživljajo pacienti mesece ali celo leta pred dejanskim srčnim infarktom.
 
“Srce je skupaj z arterijami, ki ga hranijo, ena sama velika mišica. In ko začne pešati, se simptomi lahko kažejo marsikje po telesu,” razlaga kardiolog dr. Jonathan Goldstein iz medicinskega centra St. Michael’s v Newarku, New Yersey. Sledi pet presenetljivih znakov, ki nam povedo, da potrebujemo pregled srca. Kateri koli od teh znakov – še posebej pa dva ali več skupaj – je lahko povod za pregled pri vašem kardiologu, priporoča Goldstein.
 

1. Bolečine v vratu

Imate občutek, da ste si pretegnili mišico na vratu? Razmislite še enkrat, še posebej, če bolečine ne preidejo. Po preživetem srčnem napadu se nekateri bolniki spominjajo, da jih je bolel vrat in bil nekako otrdel, infarkt2simptom, ki so ga v tistem trenutku pripisovali pretegnjeni mišici. Ljudje običajno ta simptom spregledajo, saj pričakujejo bolj dramatično akutno bolečino in omrtvelost v prsih, rami in roki. Ženske še posebej redkeje doživljajo srčno bolečino na tak način, in pogosteje občutijo zbadajoče bolečine in občutke otrdelosti vzdolž ramena in navzdol po vratu, navaja Margie Latrella, višja medicinska sestra na Women’s Cardiology Center v New Jerseyu in soavtorica priročnika Take Charge: A Woman’s Guide to a Healthier Heart (Dog Ear, 2009). Bolečina se lahko podaljša tudi navzdol po levi strani telesa, v levo rame in roko. Zakaj do tega pride? Živci v poškodovanem srčnem tkivu pošiljajo signale bolečine navzgor in navzdol po hrbtenjači do vozlišč z živci, ki vodijo v vrat in ramo. Po čem se ta bolečina razlikuje? Bolečino občutimo, kot bi izvirala iz nekakšne linije in ni omejena na neko določeno točko. In ne moremo je pregnati z ledom, segrevanjem ali masažo.

2. Motnje spolne funkcije

Težave z vzpostavljanjem in ohranjanjem erekcije so običajne pri moških z boleznijo srčne koronarke, vendar se tega večina ne zaveda. Neka raziskava evropskih moških zdravljenih za kardio-vaskularnim obolenjem je odkrila, da sta dva od treh doživljala motnje erekcije mesece ali celo leta preden so jim postavili diagnozo težav s srcem. Nedavne študije povezanosti motenj erekcije in kardio-vaskularnih obolenj, so bile tako prepričljive, da zdaj zdravniki pojmujejo celovit kardiovaskularni pregled kot del standardnega postopka pri moških, ki se pritožujejo nad motnjami erekcije, navaja dr. Goldstein. “V zadnjih letih se je precej jasno pokazalo, da obstaja občutno povečano tveganje za srčni napad in smrt pri bolnikih z motnjami erekcije,” razlaga dr. Goldstein. Zakaj do tega pride? Enako kot lahko arterije okoli srca otrdijo in se zožajo, se lahko tudi arterije, ki oskrbujejo penis. In ker so tiste arterije manjše, pokažejo na težave veliko prej – tudi tri do štiri leta preden je možno zaznati obolenje po drugih znakih. Po čem jo prepoznamo? V tem primeru vzroka ne moremo prepoznati kar takoj. Če imate vi ali vaš partner težave z vzpostavljanjem in ohranjanjem erekcije, je to kar pravšnji razlog za obisk zdravnika, da preveri, če ni vzrok morda še neodkrito kardiovaskularno obolenje. “Danes vsak pacient, ki se pritožuje nad motnjami erekcije, velja za kardiovaskularnega bolnika, dokler ni dokazano nasprotno,” uči Goldstein.

3. Vrtoglavica, omotičnost ali kratka sapa

 
Več kot 40 odstotkov žensk v neki študiji objavljeni v strokovni reviji Circulation: Journal of the American Heart Association, je navajalo kratko sapo v dnevih pred srčnim napadom. Tako lahko občutite, da ne morete dihati, da se vam vrti ali ste omotični, kot bi bili na veliki nadmorski višini. Če ne morete priti do sape med hojo navkreber, med hišnimi opravili, med delom na vrtu ali pri drugih dejavnosti, ki vam prej niso predstavljale težav , je to gotovo znak za nevarnost. Zakaj do tega pride? Skozi arterije se prebije premalo krvi, da bi lahko zagotovila dovolj kisika srčni mišici. Anginozne bolečine srčne mišice povzročajo bolečine tudi pri globokem dihanju. Bolezen koronarne arterije, pri kateri se v arterijah odlaga plak in jim onemogoča oskrbovanje srca, povzroči pomanjkanje kisika v srcu. Nenaden občutek, da ne moremo dovolj zajeti sape je običajno prvi znak angine pektoris, torej vrste bolečin srčne mišice. Po čem se razlikuje? Če je kratka sapa posledica obolenja pljuč, običajno nastaja zlagoma, ko pljučno tkivo zaradi kajenja ali okoljskih dejavnikov propada. Če je razlog srce ali kardiovaskularno obolenje, pride do kratke sape veliko bolj iznenada ob naporu in preide ob počitku.

4. Slaba prebava, slabost ali zgaga

 
Čeprav večina od nas pričakuje, da se bolečine, ki so povezane s srcem, pojavijo v prsih, se lahko pojavijo tudi v trebuhu. Nekateri ljudje, predvsem ženske, doživljajo bolečine, ki spominjajo na zgago ali občutke pre-polnosti in dušenja. Obdobja hudo slabe prebave in slabosti so lahko zgodnji znak srčnega napada, ali miokardijskega infarkta, še posebej pri ženskah. V neki študiji so ugotovili, da so ženske več kot dvakrat bolj podvržene bruhanju, slabosti in slabi prebavi več mesecev pred srčnim napadom od moških. Zakaj do tega pride? Blokade maščobnih oblog v arteriji lahko poslabšajo ali onemogočijo dotok krvi do srca, in povzročijo občutke zakrčenosti, pritiska ali bolečin – najpogosteje v prsnem košu, občasno pa tudi v trebuhu. Srce pošilja bolečinske signale v notranjost telesa v odvisnosti od tega, kateri del srca je napaden. Slabost in vrtoglavica sta lahko tudi znaka potekajočega srčnega napada, zatorej pokličite zdravniško pomoč, če težave ne preidejo. Kako težavo prepoznamo? Kot pri vseh vrstah angine pektoris, se tudi trebušne bolečine, ki so povezane s težavami s srcem, poslabšajo ob naporih in izboljšajo ob počitku. Poleg tega je zelo verjetno, da boste doživljali ponovitve težav, in ne eno dolgotrajnejšo izkušnjo, kot je to primer z normalno slabo prebavo ali zastrupitvijo s hrano.

5. Bolečine v čeljusti in ušesih

 
Dolgotrajnejša bolečina v čeljusti je eden tistih skrivnostnih in neprijetnih simptomov, ki ima lahko več vzrokov, a je lahko tudi pokazatelj bolezni koronarne arterije in grozečega srčnega napada. Bolečina lahko potuje vzdolž čeljusti vse do ušes, in je težko locirati njen izvor, razkriva sestra Margie Latrella. To je eden od simptomov, na katerega se osredotočajo zdravniki šele v zadnjem času, in sicer zato, ker mnogi bolniki v obdobju po srčnem napadu v vprašalnikih navajajo, da je to eden od redkih simptomov, ki so ga opazili dneve in tedne pred napadom. Zakaj do tega pride? Živci v poškodovanem srčnem tkivu pošiljajo signale bolečine navzgor in navzdol po hrbtenjači do vozlišč z živci, ki vodijo iz vratnih vretenc do čeljusti in vse do ušes. Kako težavo prepoznamo? Za razliko od čeljustnh bolečin, ki jih povzroča motnja temporomandibularnega sklepa, zobobol ali vnetje ušesa, bolečine ne občutimo kot bi izvirala iz neke izolirane točke, ampak bolj preseva navzven v ravni liniji. Bolečina se lahko razširi navzdol v rame in roko – še posebej po levi strani, terapija v obliki masaže, hladnih ali vročih obkladkov pa ne pomaga.

Save