Vitamin D ‘vklopi in oboroži’ imunski sistem

Vitamin D ‘vklopi in oboroži’ imunski sistem oz. natančneje, vitamin D vklopi in oboroži t.i. T-celice, torej tiste celice, ki iščejo in uničujejo tuje bakterije in viruse, ki napadajo naše telo. Znanstveniki z Univerze v Copenhagnu so odkrili, da je vitamin D ključen za aktiviranje naše imunske obrambe in da brez zadostnega vnosa tega vitamina, celice ubijalke našega imunskega sistema – T-celice – niso sposobne reagirati in se zoperstaviti resnim okužbam telesa.
 
Da bi T-celice zaznale in uničile tuje patogene, kakršni so soji bakterij ali virusov, se morajo celice najprej ‘vklopiti’ in se ‘transformirati’ iz neaktivne in neškodljive imunske celice v celico ubijalko, ki je izurjena za iskanje in uničevanje vsake sledi napadalcev. Raziskovalci so odkrili, da se T-celice za ‘vklop’ zanašajo na vitamin D, saj sicer ob pomanjkanju vitamina D v krvi spijo še naprej in se niso sposobne odzvati na pretečo nevarnost.
 
Profesor Carsten Geisler iz Oddelka za mednarodno zdravje, imunologijo in mikrobiologijo, pravi: “Ko je T-celica izpostavljena tujemu patogenu, iztegne signalno napravo ali ‘anteno’, sicer znano tudi kot receptor za vitamin D, s katero išče vitamin D. To pomeni, da mora T-celica imeti vitamin D, sicer se aktiviranje celice prekine. Če T-celice ne morejo najti dovolj vitamina D v krvi, sploh ne morejo pričeti z mobilizacijo.”
 
Odkritje po mnenju znanstvenikov razkriva dolgo iskane podatke o delovanju imunskega sistema in jim bo pomagalo uravnavati imunski odziv. To je pomembno ne le pri borbi proti boleznim, ampak tudi pri obravnavi avtoimunskih reakcij telesa in zavračanju presajenih organov. Aktivne T-celice se razmnožujejo po eksplozivni stopnji in lahko ustvarijo vnetno okolje z resnimi posledicami za telo. Po presaditvi organa lahko T-celice napadejo darovani organ kot ‘zunanjega sovražnika’. Pri avtoimunem obolenju, kot denimo artritisu ali Crohnovi bolezni, T-celice zmotno prepoznajo delčke lastnih celic telesa kot zunanje sovražnike, kar pripelje do napada telesa na samega sebe.
 
Za raziskovalno ekipo je bilo odkritje vloge vitamina D pri vklapljanju T-celic največje odkritje. “Znanstveniki že dolgo vedo, da je vitamin D pomemben pri absorpciji kalcija, povezan pa je tudi z obolenji, kakršna so rak ali multipla skleroza, nismo pa vedeli, kako ključna je njegova vloga pri aktiviranju imunskega sistema. To sedaj vemo,” pravijo raziskovalci. „Odkritje,” nadaljuje profesor Geisler, “nam lahko pomaga obvadovati nalezljive bolezni in globalne epidemije. To bo še posebej uporabno pri razvoju novih vakcin, ki delujejo po načelu urjenja našega imunskega sistema za odzivanje in na drugi strani zatrtja naravne telesne obrambe v okoliščinah, ko je to potrebno – kot denimo po presaditvah organov in avtoimunih obolenjih.”
 
Vir: M. R. von Essen, M. Kongsbak, P. Schjerling, K. Olgaard, N. Ødum, C. Geisler Nature Immunology. 2010, March 7; doi:10.1038/ni.1851