Je sol res tako slaba, kot pravijo?

Je sol res tako slaba, kot pravijo? Ko razmišljate o soli, vam ta verjetno ne pomeni nič dobrega – to je snov, ki vam dviguje krvni tlak in povečuje tveganje za obolenja srca. In vendar vaše srce, nadledvične žleze, jetra in ledvica sol potrebujejo za svoje delovanje, po drugi strani pa brez soli hrane sploh ne morete prebavljati.
 
Še več, sol:
• prenaša hranila skozi celične membrane v vaše celice;
• ohranja topnost kalcija in drugih mineralov v vaši krvi;
• uravnava ravnovesje tekočin v vašem telesu;
• uravnava krvni tlak.
Izkušnje mi govore, da večina ljudi in bolnikov ne potrebuje manj soli. To, kar potrebujejo, je prava vrsta soli in več kalija. To pa zato, ker kalij pomaga uravnavati ravni natrija in optimizira krvni tlak.

Študija objavljena v reviji Kidney International, razkriva, da pomanjkanje kalija zvišuje krvni tlak in izzove občutljivost na sol.

Druga študija objavljena v reviji Journal of Hypertension je proučevala 150 kitajskih moških in žensk, ki uživajo hrano z veliko soli in malo kalija. Polovica jih je jemala placebo, druga polovica pa kalijeva dopolnila. Po 12 tednih se je sistolični krvni tlak skupine na kaliju občutno znižal.

A večina zahodnjakov zaužije veliko preveč obdelane soli in je deležna veliko premalo kalija. Celo FDA ocenjuje, da kar kakšnih 75 odstotkov našega vnosa soli izvira iz procesiranih živil in namizne soli, ki jo dodajamo hrani.

Kakšne učinke to prinaša?

Jedilno ali namizno sol obdelujejo na temperaturi, ki presega 1000 stopinj. Takšna obdelava spreminja njeno kemično strukturo in izloča naravna hranila iz nje. Poleg tega večina proizvajalcev dodaja vanjo še sredstva proti strjevanju in belila.

Do trenutka, ko prispe do vaše mize, je to le še natrijev klorid z nekaj dodatki – in povsem opustošena hranil.

Bolj zdrava sol je neobdelana morska sol. Nastaja z izparevanjem morske vode na prostem. Posledično ohrani vse od 82 življenjsko pomembnih mineralov v sledovih, vključno s kalijem, magnezijem in kalcijem.

Svoj krvni tlak lahko znižate z uživanjem prave vrste soli in dvigom svojih ravni kalija.

Sledi kratek načrt, ki vam lahko pomaga do zdrave soli in več kalija:

  • Ali veste koliko soli vsebuje neko živilo? Čajna žlička soli vsebuje 2,325 mg natrija. Se vam zdi to veliko? No resnica je takšna, da ga večina procesiranih živil vsebuje celo večkrat toliko. Ena vrečka suhega koncentrata čebulne juhe vsebuje več 3 mg natrija.
To velja tudi za sladice, za katere bi si lahko mislili, da soli skoraj ne vsebujejo. Domača jabolčna pita lahko vsebuje tudi več kot 1,3 mg natrija. In dve palačinki v restavraciji več kot 1,1 mg.

Ob nakupovanju živil v trgovinah se nikar ne zadovoljite zgolj z informacijo o vsebnosti natrija, ki je zapisana na deklaraciji. Proizvajalci živil uporabljajo celo vrsto nazivov za sol in njene nadomestke. Na srečo imajo ti dodatki natrij tudi v svojem imenu, torej ni težko prepoznati, čemu se velja izogniti. A bodite pozorni še na sestavine, kot so metabisulfit, eritorbat, propionat in guanylat.

  • Namizno sol nadomestite z neobdelano soljo. Večina soli, ki jo lahko kupite v trgovinah je obdelana morska ali kamena sol. Na splošno velja, da je sol obdelana, če je sipka in bela. Naravna, neobdelana morska sol je temnejša – to pa zato, ker je sušena v belih in temnejših plasteh (in temnejše plasti vsebujejo največ hranil).
Najmanj tvegate, če kupujete sol v trgovinah z zdravo hrano. Obstaja je več vrst, denimo jadranska, himalajska ali pacifiška, in vse se med seboj po okusu malo razlikujejo.
  • Zvišajte svoje ravni kalija. Najboljše prehranske vire predstavlja oranžno obarvano sadje in zelenjava, kot so marelice, melone, pomaranče, nektarine, breskve, sladki krompir, buče hokaido in maslene buče. Drugi dobri viri so črni in rjavi fižol, špinača, blitva, artičoke, banane, kivi, ribe, meso, perutnina in mleko.
To je le nekaj odličnih in nekonvencionalnih pomagal proti visokemu krvnemu tlaku, s katerimi ga lahko znižate na naraven in varen način ter s tem zmanjšate tveganje za srčni napad in možgansko kap – brez skrbi, zdravil, bolečin ali razmetavanja denarja.

Save