Nekaj zdravstvenih koristi sode bikarbone

Nekaj zdravstvenih koristi sode bikarbone, da tiste poceni in naravne spojine, ki jo najdemo skoraj v vsaki živilski trgovini. Soda bikarbona je kemična spojina, ki služi vrsti različnih namenov pri čiščenju v gospodinjstvu in peki. Soda bikarbona je obenem tudi pomembna sestavina našega telesa. Uživanje sode bikarbone prinaša vrsto zdravstvenih koristi, predvsem zato, ker gre za blago bazo, ki reagira s kislinami v telesu.

 
PREBAVNE KORISTI
Soda bikarbona pomaga nevtralizirati prekomerno kislino v želodcu, s čemer pomaga odpravljati probleme z zgago, odvečno kislino, želodčne bolečine in simptome želodčnega čira, navaja spletna stran MayoClinic.com. V obliki tablet, praška in kapsul je znani antacid. Če želodčne težave niso povezane z odvečno kislino, se lahko stanje po jemanju sode bikarbone še poslabša.
 
KORISTI ZA LEDVICE
Po navedbah študije, ki je bila leta 2009 objavljena v strokovni reviji Journal of the American Society of Nephrology, bolniki z napredovano kronično boleznijo ledvic na splošno doživljajo počasnejše poslabševanje svojega delovanja ledvic, če jemljejo sodo bikarbono kot dopolnilo svoje običajne terapije. Stopnja njihovega propadanja delovanja ledvic je za kakšne dve tretjini počasnejša kot pri ostalih bolnikih – kar je stopnja, ki je podobna tisti, ki je normalna za starostno popuščanje. Uživanje sode bikarbone pomaga tudi pri drugih obolenjih, kot denimo pri ledvičnih kamnih in putiki, ki sta povezana z visoko ravnjo sečne kisline v ledvicah.
 
ZMANJŠANJE ACIDOZE
Uživanje sode bikarbone znižuje zakisanost krvi. Do presnovne acidoze prihaja, ko naše telo tvori več kisline, kot bi je smelo ali ko ledvica ne izločajo dovolj kisline iz telesa. Tako se po navedbah spletne strani MedlinePlus lahko presnovna acidoza razvije ob obolenju ledvic, če iz telesa izgubljamo preveč sode bikarbone – običajno ob hudi driski — , če se kisle spojine, imenovane ketoni, nabirajo v telesu med nenadzorovanim diabetesom, ali ob prekomernem nabiranju mlečne kisline v telesu po intenzivni telesni vadbi, zaradi okvare jeter, uživanja alkohola, napadov ali daljšega pomanjkanja kisika.
 
MEDSEBOJNO DELOVANJE Z ZDRAVILI
Soda bikarbona lahko pomaga pri učinkovitejšem delovanju nekaterih zdravil. Na primer, lahko prepreči telesu izločati antibiotike, imenovane sulfonamidi. Po drugi strani pa pomaga našemu telesu izločati previsoko vsebnost barbituratov, navaja ameriška National Library of Medicine. Čeprav so barbiturati namenjeni pomirjanju, jih prevelika količina v telesu povzroča težave, kot so plitko dihanje, nerazločni govor, komo in celo smrt.
 
REFERENCE
  • MayoClinic.com: Sodium Bicarbonate
  • Kaiser Permanente: Sodium Bicarbonate Oral Tablet
  • Journal of the American Society of Nephrology; Bicarbonate Supplementation Slows Progression of CKD and Improves Nutritional Status; I. de Brito-Ashurst, et al; 2009
  • DailyMed from the U.S. National Library of Medicine: Sodium Bicarbonate Injection, Solution
  • MedlinePlus: Metabolic Acidosis
  • MedlinePlus: Barbiturate Intoxication
Vir prispevka: http://www.livestrong.com/article/532922-the-advantages-of-sodium-bicarbonate

Save