Ali mleko res zmanjšuje pogostost srčnega napada?

Ali mleko res zmanjšuje pogostost srčnega napada? Podatki, ki jih je objavil Medical Research Council, bi morale povzročiti v medicinskih krogih pravo zmešnjavo. Peter Elwood, direktor Epidemiološkega oddelka na Landough Hospital v Penarthu v južni Angliji, je zanetil požar. Njegovo življenjsko delo, desetletna raziskava življenjskih navad 5000 moških, je razkrilo nekaj presenetljivih in zelo nepriljubljenih ugotovitev.

Odkril je, da je pri moških, ki so popili več polnomastnega mleka in jedli maslo (namesto priporočene margarine), zmanjšano tveganje, da doživijo za srčni napad! (New Scientist 1991; 129(1759):17) Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da so vsi iz zdravstvene skupnosti in uradniki na MRC pretreseni. (Prepričan pa sem, da tudi proizvajalci niso navdušeni nad to novico.)

Glede na to, da je Elwood obelodanil rezultate svoje raziskave, še preden bi jo objavil v kateri od strokovnih revij, so mu na MRC svetovali, naj medijem zaenkrat ne daje izjav. A kljub temu je prišlo na dan, da Elwoodova raziskava vključuje podatke zbrane pri 5.000 britancih v starosti med 45 in 59 let in trajanju 10 let.

Od tistih, ki so popili najmanj pol litra neobdelanega surovega mleka dnevno, jih je le 1% doživelo srčni napad. Nekateri raziskovalci so takoj začeli trditi, da je razlika posledica splošno bolj zdravega življenjskega sloga tistih, ki so uživali mleko in maslo. Drugi pa so prepričani, da morata vsebovati mleko in maslo kakšne še neodkrite zdravilne lastnosti.

Leta 1929 je dr. J. E. Crewe iz Fundacije Mayo poročal o “dosledno odličnem” rezultatu uporabe surovega mleka v programih zdravljenja visokega krvnega tlaka, bolezni srca, diabetesa, bolezni ledvic, težav s prostato in tuberkuloze. Kasneje je izjavil, da je bila edina težava pri terapiji s surovim mlekom v tem, da je bilo zdravljenje preveč preprosto. Kot takšno seveda med zdravniško srenjo ni vzbudilo omembe vrednega zanimanja. Takšne rezultate pa lahko pripišemo le surovemu neobdelanemu mleku, saj pasterizirano mleko ne prinaša takšnih koristi, ampak večino zdravstvenih težav le poslabša.

Obstaja sicer možnost, da je pri interpretaciji rezultatov prišlo do kakšne napake, vendar če bodo rezultati preprosto pometeni pod preprogo in nikoli objavljeni v kateri od večjih zdravstvenih revij, bo to še en primer delovanja ‘zlatega pravila’. (‘Zlato pravilo’ preprosto pravi, da tisti, ki ima več zlata, postavlja pravila.)

 
Vir prispevka: Alternatives Newsletter avtor: dr. David Williams, 1991

Save