Dopolnjevanje magnezija ohranja zdrav srčni utrip

Dopolnjevanje magnezija zdrav srčni utrip, a to ni njegova edina korist. Magnezijeve ione potrebuje telo za tvorbo več kot 300 encimov. Pomanjkanje magnezija v človeškem telesu je povezano z resnimi zdravstvenimi težavami, kot so osteoporoza, diabetes in astma. In tu naletimo na problem: v zahodnem svetu je le kakšnih 32 % populacije deležno priporočenih dnevnih količin magnezija.

 

Čudeži magnezija

Magnezij je kovina, ki je po zastopanosti v morski vodi na tretjem mestu in na enajstem v človeškem telesu. Gre za pomembno prvino v procesu proizvodnje hrane pri rastlinah, po drugi strani pa je ena najpomembnejših sestavin gnojil.
 
Magnezijevi derivati se uporabljajo tudi v zdravstvene namene, in sicer:
 • Magnezijevo mleko je običajno odvajalo
 • Služi kot antacid pri ljudeh s prebavnimi motnjami
 • Potreben je za spodbujanje krčev krvnih žil pri eklampsiji.

Magnezijeve spojine so pomembne za vsa živa bitja. Na dnu prehranske verige so rastline, ki potrebujejo magnezij za fotosintezo, saj je magnezij osrednja sestavina klorofila (klorofil je skoraj identična molekula hemoglobinu, le da je v klorofilu magnezij, v hemoglobinu pa železo), zelenega pigmenta v zelenih delih rastlin. Transfer magnezija med rastlinami in živalmi in človekom pa se primarno izvaja z zaužitjem rastlin, ki vsebujejo magnezij.

 
Ena najpomembnejših nalog magnezija v organizmu je omogočanje absorpcije kalcija. Na absorpcijo magnezija pa na drugi strani vplivajo ravni maščob, fitatov, fosfatov in beljakovin.
 
Magnezij je potreben za izvajanje številnih telesnih procesov. In kljub temu, da gre za kovino, je skrajno neverjetno, da bi pri kom lahko prišlo do predoziranja z magnezijem iz naravnih virov, saj delujejo v telesu močni naravni mehanizmi za izločanje odvečnega magnezija iz telesa. Filtrirajo ga ledvica, izloča pa se skozi sečila.
Ancient Minerals Magnesium

Magnezijevi pripravki za čezkožni vnos Ancient Minerals

 
Zaradi dejstva, da gre za enega najtežje dostopnih makro-hranil, ljudje na splošno le stežka zadostijo svoje dnevne potrebe po tem mineralu. Na srečo pa imamo na trgu na voljo dovolj različnih dopolnil z magnezijem, med katerimi velja posebej izpostaviti pripravke naravnega magnezijevega klorida za čezkožni vnos Ancient Minerals.
 
Čezkožni oz. topični vnos magnezija je znanstveno potrjeno najboljša pot dopolnjevanja magnezija, ker ne povzroča neprijetnih a nenevarnih stranskih učinkov značilnih za oralno uživanje, torej driske in napihnjenosti, po drugi strani pa omogoča vnos največjih količin magnezijevih ionov neposredno v kri in tkiva, torej povsod tja, kjer je najbolj potreben.
 
Od oralnih možnosti vnosa, ki pa niso prav učinkovite, ne smemo pozabiti na mineralno vodo Donat Mg, ki predstavlja eno najboljših možnosti oralnega dopolnjevanja magnezija in to po neverjetno dostopni ceni.
 

Magnezij ščiti pred odpovedjo srca pri ženskah

študija pod vodstvom skupin znanstvenikov iz Harvard Medical School, Brigham Young University in Women’s Hospital, je ugotovila, da zvišan dnevni vnos magnezija lahko zmanjša tveganje za nenadno smrt zaradi odpovedi srca pri ženskah. Pri udeleženkah študije, ki so bile deležne največ magnezija, so izmerili za 37 odstotno zmanjšanje tveganja za nenadno smrt v primerjavi s tistimi, ki so ga bile deležne najmanj. Rezultai študije so bili objavljeni v strokovni reviji American Journal of Clinical Nutrition.
 
Magnezijeva najočitnejša zdravstvena korist je zaščita pred nenadno smrtjo zaradi odpovedi srca. Raziskovalci opisujejo to stanje kot netravmasko, nepričakovano in nebolečo smrt, ki jo povzroči odpoved srca po najmanj 6-urnem predhodnem obdobju očitno dobrega počutja.
 
Priljubljenost magnezija in njegovih zdravstvenih koristi so povzročile številne nove študije, katerih namen je boljše definiranje vloge magnezija pri izboljševanju in ohranjanju zdravja. Raziskave človeške prehrane kažejo, da večina populacije ne dosega priporočenega dnevnega vnosa magnezija, ki je za moške 420 mg in 320 mg za ženske.
 
Izvedene so bile tudi študije o škodljivih učinkih pomanjkanja magnezija. Skupina Freedonia Group je poročala, da bo mednarodno povpraševanje po mineralih in hranilih doseglo do leta 2013 kakšnih 12,6 milijard dolarjev, kar je 6% več kot leta 2009. Poročilo z naslovom Sestavine nutracevtikov sveta posebej poudarja povečano povpraševanje po magneziju. Vodilna prehranska dopolnila so trenutno: odporne maltodekstrinske vlaknine, karotenoidi, probiotiki, izoflavoni, sojine beljakovine in psyllium.
 

Zdravstvene koristi

Dopolnjevanje z magnezijem prinaša več zdravstvenih koristi. Naj naštejem le nekatere:
 • Magnezij uporabljajo kronični astmatiki za sproščanje svojih bronhialni mišic, kar jim omogoči normalno dihanje.
 • Intravensko vbrizgavanje magnezija odpravlja kratko sapo in zasoplost.
 • Magnezij je pomemben tudi zato, ker omogoča absorpcija kalcija in izboljšuje kostno gostoto.
 • Magnezij potrebujejo nosečnice za zmanjšanje tveganja za osteoporozo in dvig bolečinskega praga med porodnimi popadki.
 • Pomanjkanje serumskega magnezija v telesu se povezuje z nastankom diabetesa; mineral izboljšuje celične odzive na inzulin za izboljšano presnovo glukoze.
 • Magnezij uravnava ravni cinka, bakra in vitamina D v telesu.
 • Lajša težave nadzora sečnega mehurja.
 • Magnezij pomaga preprečevati eklamptične napade.
 • Odpravlja zaprtost.
 • Magnezij se uporablja tudi pri zdravljenju in obravnavi bolnikov s psihiatričnimi težavami.
 • Zdravila temelječa na magneziju se predpisujejo za tesnobo, vzemirjenost, napade panike in druge psihiatrične motnje.

Save