Z L-karnitinom lahko preprečimo in zdravimo rak jeter

Z L-karnitinom lahko preprečimo in zdravimo rak jeter razkrivajo raziskave zadnjih nekaj let. Po navedbah ameriškega Državnega inštituta za raka (NCI), je rak jeter pogosto smrtonosen. Dejstvo namreč je, da pri Američanih vsako leto diagnosticirajo najmanj 21.000 novih primerov raka jeter, pri čemer tej bolezni pripisujejo najmanj 18.000 smrti. Spletna stran slovite Mayo Clinic navaja, da ne le da je primarni rak jeter redko diagnosticiran v svoji zgodnji fazi, ampak da se tudi zelo slabo odziva na običajne terapije.

Ravno zaradi tega nova študija vliva upanje, da je na obzorju morda učinkovita terapija. Prvič v zgodovini so znanstveniki odkrili dokaze, da je neka naravna spojina morda sposobna preprečevati, upočasniti ali celo odpraviti nastanek raka jeter.

L-karnitin, naravno prisotna aminokislina, nastaja v jetrih in ledvicah, poleg tega pa se izloča tudi iz prehranskih virov, kot so avokado, tempeh, mlečni izdelki in rdeče meso. Ekipa raziskovalcev na King Saud University v Saudski Arabiji je proučevala vlogo L-karnitina pri razvoju novotvorb na jetrih.

V študiji, ki je bila pred kratkim objavljena v strokovni reviji World Journal of Gastroenterology, znanstveniki zaključujejo, da predstavlja pomanjkanje L-karnitina dejavnik tveganja za rak jeter. Še več, odkrili so tudi, da dolgotrajno dopolnjevanje z L-karnitinom lahko prepreči nastanek raka jeter.

L-karnitin preprečuje rak jeter
Raziskovalna ekipa pod vodstvom profesorja Sayed-Ahmeda iz Farmacevtske šole Univerze kralja Sauda je uporabila živalski model raka jeter, da bi proučila kako se razvija rak ob pomanjkanju L-karnitina. Proučevali pa so tudi, kaj se zgodi rakom jeter v primeru dopolnjevanja s to aminokislino.

Ko so bile ravni L-karnitina pri živalih izčrpane, je bilo zaznati progresivno povečanje dejavnosti jetrnih encimov s hkratnimi velikanskimi degenerativnimi spremembami v jetrih in prisotnostjo predmalignih sprememb v jetrnem tkivu. A kljub temu je dopolnjevanje z L-karnitinom povzročilo 100% zmanjšanje dejavnosti jetrnih encimov, ki je bilo primerljivo z normalnimi vrednostmi in izginotje pred-rakavih poškodb.

L-karnitin ščiti pred prostimi radikali
To pa ni prva raziskava, ki kaže na to, da L-karnitin ščiti jetra. Upoštevaje, da rak jeter običajno sledi kroničnemu vnetju, so japonski znanstveniki z raziskavo, ki so jo objavili v strokovni reviji International Journal of Cancer (vol. 113, 2005), razkrili, da L-karnitin učinkovito zaščiti jetra pred prostimi radikali, ki jih povzročajo vnetja.

… pri diabetesu odpravlja nekatere simptome

L-Carnitine Plus CoQ10

L-karnitin z dodanim koencimom Q10

V še starejši raziskavi, objavljeni v strokovni reviji Diabetes Care, so znanstveniki Zdravstvene šole na Univerzi Wayne State v Detroitu, Michigan, razkrili, da dopolnjevanje z L-karnitinom pomaga pri bolečinah, regeneraciji živcev in zaznavah vibracij pri bolnikih s kronični diabetično nevropatijo (bolečine živcev).

Reference:
http://www.cancer.gov/cancertopics/types/liv…
http://www.wjgnet.com/1007-9327/15/1373.asp
http://www.mayoclinic.com/health/liver-cance…
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15616239

Vir prispevka: http://www.naturalnews.com/025940_liver_L-carnitine_cancer.html

Save