13 priporočil in opozoril za varno sončenje

Čeprav je sončenje v zadnjih letih pridobilo neko zloveščo podobo, pa je, če ga izvajamo s pametjo, vsekakor koristno. Da bo takšno, torej koristno in po pameti, smo pripravili nekaj napotkov, ki vam bodo to pomagali tudi zagotoviti.

 1. Načrtujte svojo izpostavljenost in se izogibajte koncentriranju svojega sončenja v dva ali tri tedne v letu.
 2. Če odpotujete v hladnejše ali toplejše kraje, opravite nekaj t.i. “solarnih kopeli” nekaj dni preden se pričnete sončiti.
 3. Izogibajte se praženju. Ko se sončite za zdravje, naj to traja vsega nekaj deset minut in ne ure in ure.
 4. Za sončenje za porjavitev najpomembnejši čas v letu je spomladi in v zgodnjem poletju.
 5. Za sončenje za zdravje, torej za tvorbo vitamina D3, je najprimernejše obdobje med 15. junijem in 15. avgustom in sicer okoli poldneva, ko je sonce najvišje. Ker pa je takrat sončno sevanje najmočnejše, moramo čas sončenja zelo pazljivo dozirati, da nas ne opeče in si s tem povzročimo več škode in koristi.
 6. Zgodnje jutranje sonce je še posebej zdravilno, zatorej začnite takoj po sončnem vzhodu.
 7. Pogosto kratkotrajno izpostavljanje je boljše kot dolgotrajno nastavljanje soncu.
 8. Ker je pomembno zagotoviti si celoten spekter sončnih žarkov, ne uporabljajte zaščitnih sredstev. Raje si nadenite klobuk, da zaščitite občutljivo kožo obraza, glave in vratu, s čemer se zaščitite tudi pred učinkom staranja.
 9. Če ste občutljivi na sonce, najprej sončite svoja stopala, nato noge, preden zelo pazljivo nastavite še trebuh in prsi. To je zagotovo najvarnejši način sončenja.
 10. Če se ubadate s težavo pogoste opečenosti, velja razmisliti o jemanju vitaminskih dopolnil, in sicer antioksidantov vitamina C in E. Ta vas lahko povsem zaščitita pred negativnimi posledicami sončenja. Vitamin C pijemo vsako uro ali dve, medtem ko vzamemo perlo vitamina E enkrat do dvakrat dnevno.
 11. Če bi radi zagoreli, pazljivo spremljajte, kako se postopoma razvija vaša zagorelost. Najprej vzpostavite odpornost na sončno sevanje in šele nato soncu izpostavite bolj občutljive dele telesa.
 12. Bodite pozorni in poslušajte svoje telo. Če postane vaša koža občutljiva ali vroča, se ogrnite ali oblecite ter tako zaščitite tisti del telesa ali pa se umaknite v senco. Vaše telo vas bo običajno še pravočasno opozorilo, če ste mu le pripravljeni prisluhniti.
 13. Predvsem pa se NIKOLI, NIKOLI, NIKOLI ne opecite. Temu se morate izogniti za vsako ceno.