Kako zmanjšati vnetja in pokuriti kilograme

Kako zmanjšati vnetja in pokuriti kilograme je vprašanje, ki se sem ter tja zastavi marsikomu izmed nas. Odgovor vam lahko ponudi teh 11 protivnetnih in shujševalnih nasvetov za zmanjšanje vnetij, hormonsko uravnavo, dobro počutje in končno izgubo telesne teže!
 

 1. Povečajte količino zaužite zelenjave. Večina vam bo rekla, da jejte zelenjavo, zaradi njene nizke kaloričnosti. Veliko boljši razlog je, da vsebuje pravo bogastvo protivnetnih učinkovin, poleg tega pa še vitamine in minerale, ki so nujni za hormonsko ravnovesje. Zaužijte najmanj pet (še več, še bolje) obrokov zelenjave dnevno. Skuhajte si večjo količino vam najljubše in jo grizljajte prek celega dneva. Poskrbite, da ne bosta manjkala špinača in brokoli, saj gre za super protivnetni vrsti zelenjave.
 2. Vsak dan uživajte katero od naslednjih vrst sadja: češnje, jagode, borovnice in granatno jabolko ali njegov ekstrakt. Te vrste sadja vsebujejo posebna fitohranila z izjemnim protivnetnim učinkom. Ker so tudi okusna, jih brez težav zaužijete več, le sladite jih nikar.
 3. Vsak dan zaužijte omega-3 maščobne kisline. Te so v ribah, lanenem semenu, semenih chia in dopolnilih z ribjim oljem. Čim več, tem bolje, saj imajo omega-3 maščobne kisline izjemno sposobnost zmanjševanja vnetij.
 4. Svoj dnevni izbor mlečnih izdelkov zožite na nemastni grški jogurt ali kefir. Ta vsebujeta tudi naravne protivnetne probiotike, kot tudi kalcij, ki je potreben za presnovno in hormonsko podporo.
 5. Poskrbite, da zaužijete najmanj 2.000 IU vitamina D3 dnevno ali še bolje 1.000 IU na 11 kg telesne teže. Nizke ravni vitamina D (ki je v bistvu hormon) lahko porušijo hormonsko ravnovesje, vitamin D pa deluje tudi protivnetno.
 6. Svojo hrano začinjajte s česnom, čebulo, kurkumo in baziliko, saj delujejo te začimbe močno protivnetno.
 7. Vsak dan zajtrkujte in za zajtrk zaužijte veliko beljakovin. Raziskave jasno kažejo, da je izpuščanje tega obroka lahko pogubno za hormonsko ravnovesje.
 8. Vsako noč si privoščite vsaj sedem ur spanja. Premalo spanca lahko povzroči odpornost na leptin, saj povzroča pomanjkanje spanca vnetne procese. Zatorej je spanje izjemno pomembno.
 9. Ne pozabite na vsakodnevno telesno vadbo, ki v kombinaciji z ostalimi protivnetnimi in shujševalnimi nasveti pospešuje vzpostavljanje hormonskega ravnovesja.
 10. Naučite se obravnavati stres. To lahko dosežete na več načinov … vključno s sprehodi, z glasbeno terapijo, jogo in meditacijo. Pričnite že danes!
 11. Izogibajte se vsem hidrogeniranim maščobam (transmaščobne kisline v margarini) glukozno-fruktozni sirup, mastnim kosom mesa in enostavnim sladkorjem (kakršne najdemo v bombonih in sadnih sokovih).

Save