Vaskularni (žilni) učinek DENS terapije

Vaskularni (žilni) učinek DENS terapije. V stenah arterij so mišice, katerih tonus uravnava vegetativno živčevje. Ob širitvi teh žil se zniža krvni tlak, kar povzroči zgoščevanje krvi, devaskularizacijo in upad energije. S krčenjem žil se zmanjša njihov presek ali pa se zapro (vasospazem). To povzroči ali zmanjšanje dotoka krvi ali celo prekinitev dotoka krvi v določen organ ali del telesa. Spazmi oz. krči perifernih žil lahko povzročijo povišanje krvnega tlaka.
 
Takoj ko se delovanje vegetativnega živčneg sistema uravna, se obnovi tonus krvnih žil in s tem tudi izboljša dotok krvi v prizadete organe in dele telesa. Krvni tlak se postopno normalizira.

V največ primerih se motnje urvnavanja žilnega preseka kažejo v obliki vasospazmov. Aparati za DENS-terapijo obnavljajo uravnalne sposobnosti vegetativnega živčnega sistema, kar omogoči širjenje krvnih žil: izboljša se arterijski pretok, venski pretok in pretočnost limfe. Tako se izboljša cirkulacija krvi, odprejo pa se tudi krvne žile na tistih predelih telesa, kjer je bil pretok krvi nezadosten. Stabilno širjenje žilnega preseka prispeva k rasti novih drobnih kolateralnih žilic, ki so zelo pomembne za tiste predele telesa, kjer je prišlo do zamašitve krvnih žil ali so nastale brazgotine.
Zaradi učinkov odprave vasospazmov in njihovih posledic je uporaba teh aparatov indicirana pri tako nevarnih boleznih kot so:
  • miokardijski infarkt, možganska kap, raynaudova bolezen;
  • kronična obolenja: ishemija srca, ateroskleroza, visok krvni tlak, krčne žile, tromboflebitis;
  • ter vse bolezni, ki niso neposredno povezane z vaskularnim sistemom, vendar pri katerih so žile ogrožene zaradi posledic komplikacij, kar otežuje zdravljenje glavne bolezni (diabetična angiopatija, polinevritis, paralize, obolenja sklepov, itd.).
Učinek izboljšanja krvnega pretoka perifernega ožilja dovoljuje uspešno uporabo teh aparatov v namene hitre odstranitve otekline (vključno z alergičnim edemom) in poškodb mehkega tkiva.

Save