holesterolna-panikaZakaj je holesterol ključen za trdno zdravje? To vprašanje si ne zastavljamo ravno pogosto. Veliko pogostejše je, kako se znebim holeterola? V naši sredini prevladuje resna zmeda glede holesterola in še posebej o tem, ali je visok holesterol vzrok za obolenja srca.
Holesterol je demoniziran od začetka petdesetih let, ko je svet izvedel za problematično raziskavo Ancel Keysa. Zaradi te raziskave zdaj ljudje ali njihove zdravstvene zavarovalnice zapravijo letno na desetine milijard za zdravila, ki znižujejo holesterol, misleč, da jih zniževanje te ‘hudičeve’ molekule obvaruje pred srčnim napadom.

 lipitor
Kot dokaz tega neverjetno učinkovitega marketinškega sistema, je Lipitor, ki je bilo leta 2011 najbolje prodajano zdravilo sveta. To nam razkriva, zakaj so dvomi o takšnem vrednostnem sistemu izpostavljeni tolikšnemu nasprotovanju. Obstajajo namreč zelo močne, finančno-motivirane sile, ki se trudijo vzdrževati mit o holesterolu takšnega, kakršen je.

Holesterol je nujen za zdravo življenje

Weston A. Price Foundation je ena od vodilnih organizacij na področju informiranja ljudskih množic o holesterolu in njihov sodelavec, dr. Masterjohn, je o tej pomembni temi predaval takole:

“Če hočemo razumeti, zakaj je holesterol neverjetno pomembna molekula in resnično naš prijatelj, in ne sovražnik, bi se, po mojem, morali vprašati naslednje: “Kaj se zgodi brez holesterola?”
Poglejmo si Smith-Lemli-Opitzov sindrom ali SLOS, ki je simptom genetskega pomanjkanja holesterola. To je takrat, ko človek preprosto ni sposoben ustvariti dovolj holesterola v svojem telesu. Da bi sploh lahko prišlo do tega sindroma, je potrebno imeti okvarjen gel za sintezo holesterola od svojega očeta in tudi od svoje matere. Torej, število ljudi s tem okvarjenim genom dosega enega do treh odstotkov prebivalstva. In vendar je odstotek dojenčkov, ki se rodijo s Smith-Lemli-Opitzovim sindromom veliko nižji, kot bi si lahko predstavljali.
“Izkaže se, da bi, če bi imel [fetus] oba takšna gena in bi zarodek ne bil sposoben tvoriti svojega lastnega holesterola, to povzročilo spontani splav. Takoj lahko že kar takoj vidimo, da je holesterol nujen za življenje samo …”

V tistih redkih primerih, ko se otrok rodi s Smith-Lemli-Opitzevim sindromom, je otrok občutljiv in lahko izkazuje celo vrsto težav, kot so:

  • Avtizem ali duševna retardacija
  • Motena rast
  • Fizične okvare rok, nog in/ali notranjih organov
  • Problemi z vidom
  • Povečana nagnjenost k okužbam
  • Prebavne motnje

Holesterol je ključen za celično delovanje

Zgoraj navedeno nam dokazuje, da nezmožnost tvorbe holesterola prizadene praktično vse vidike našega zdravja. Eden primarnih razlogov za ta vsesplošni učinek je tudi v tem, da igra holesterol ključno vlogo v zgradbi celičnih membran.

 Naše telo sestavlja na trilijone celic, ki morajo komunicirati med seboj. Holesterol je ena od tistih molekul, ki omogočajo takšno komunikacijo. Na primer, holesterol je prekurzor za žolčno kislino, zaradi česar je brez zadostne količine holesterola naš prebavni sistem škodljivo okrnjen.
aktivni_mozgani
Poleg tega igra holestorol bistveno vlogo v možganih, ki vsebujejo kar 25% vsega telesnega holestrola. Tako je ključen za tvorbo sinaps, torej povezav med nevroni, ki nam omogočajo razmišljanje, učenje novih stvari in oblikovanje spominov. Obstajajo razlogi za domnevo, da nizko-maščobne diete in/ali zdravila za zniževanje holesterola povzročajo ali prispevajo k alzheimerjevi bolezni3. Nizke ravni holesterola so povezane tudi z nasilnim vedenjem, in sicer zaradi škodljivih sprememb možganske kemije.
Nadalje, holesterol je potreben za tvorbo steroidnih hormonov, vključno s spolnimi hormoni. Vitamin D se ravno tako sintetizira iz bližnjega sorodnika holesterola: 7-dehidroholesterola.
mocno_srceDa še bolj poudarimo pomembnost holesterola, se velja spomniti na delo dr. Stephanie Seneff, ki ravno tako sodeluje z Weston A. Price Foundation. Ena od njenih teorij pravi, da se holesterol spaja z žveplom in tvori holesterol sulfat, ki pomaga redčiti našo kri s tem, da deluje kot rezervoar doniranju namenjih elektronov, ki smo jih deležni, kadar bosi hodimo po zemlji (ozemljevanje, grounding). Ona verjame, da lahko prek tega mehanizma za redčenje krvi holesterol sulfat zagotovi naravno zaščito pred obolenji srca. Še več, ona gre celo naprej in trdi, da so obolenja srca najverjetneje posledica pomanjkanja holesterola – kar je seveda popolno nasprotje konvencionalnih pogledov.
Chris Masterjohn, ki je doktoriral iz prehranskih znanosti na Univerzi Connecticut, je objavil pet strokovnih člankov o vitaminih in dopolnjevanju, in trenutno raziskuje v maščobah topna vitaminska dopolnila – A, D in K – na Univerzi Illinois. Poleg tega ureja blog The Daily Lipid1 in spletno stran Cholesterol-And-Health.com2, ki obravnavata vprašanje holesterola. Za povrh je aktiven še pri Weston A. Price Foundation.

1. The Daily Lipid
2. www.cholesterol-and-health.com

Save

Save