Trditve o učinkovitosti cepiv proti gripi močno prenapihnjene

Trditve o učinkovitosti cepiv proti gripi močno prenapihnjene, razkriva univerzitetna študija. Vsako leto pred nastopom sezone gripe smo priče pozivom za ‘nujni odmerek cepiva’. Vendar ali ta zaščitni znak zahodne medicine v resnici zagotavlja tolikšno zaščito, kot trdijo zdravstveni strokovnjaki? Nedavna študija na Univerzi Minnesota (UM) razkriva, da ne, in ugotavlja, da dve skupini z največjim tveganjem za nastanek hudih zapletov zaradi gripe, torej starostniki in otroci, od cepljenja proti gripi nimajo skoraj nobenih ali povsem nobenih koristi.
 
Michael Osterholm iz Centra za raziskave nalezljivih bolezni in njihovo obravnavo na UM je analiziral več kot 12.000 strokovnih študij, dokumentov, prepisov in zapiskov, ki datirajo vse do tridesetih let prejšnjega stoletja, in spoznal, da obstaja kaj malo trdnih dokazov, da bi cepivo proti gripi zagotavljalo kakršno koli resnično zaščito za večino populacije.

Kot vse izkaže, imajo tisti z največjim tveganjem, da bi podlegli gripi, še najmanj možnosti za kakršno koli korist od cepiva, to pa predvsem zato, ker se soji gripe kar naprej spreminjajo in postajajo vse bolj nalezljivi.

 

“Spoznali smo, da je zaščita, ki jo prinašajo trenutna cepiva proti gripi, občutno slabša od ostalih rutinsko priporočanih cepiv in da je daleč od optimalne,” je Osterholm komentiral svoje ugotovitve. “Mnenja smo, da bo trenutno cepivo proti gripi do pojava učinkovitejših pristopov še naprej igralo določeno vlogo pri zniževanju obolevnosti za gripo, vendar nikakor ne moremo sprejemati statusa quo pri raziskavah in razvoju novih cepiv.”

 

Raziskave dokazujejo, da so cepiva proti gripi z medicinskega stališča brez vrednosti
A kaj natančno bi pomenila ta ‘vloga’, o kateri govori Osterholm? Če upoštevate izsledke študije, ki je bila objavljena leta 2011 v strokovni reviji The Lancet, se bo uspelo, v najboljšem primeru, samo enemu in pol na vsakih 100 odraslih, ki so prejeli cepivo proti gripi, izogniti nastanku gripe.

Glede na to, da od necepljenih zboli za gripo le 2,7 človeka na sto, so koristi cepljenja proti gripi statistično zanemarljive, kot navaja omenjena študija. (http://www.naturalnews.com)

Po Osterholmovem mnenju bi moralo biti cepivo v idealnih okoliščinah od 85 do 95% uspešno pri vseh starostnih skupinah, še preden bi ga sploh lahko proglasili za učinkovitega in koristnega. To pomeni, da so vrste cepiv, ki jih dandanašnji dajejo stotinam milijonom ljudi po celem svetu vsako leto, čisto navadno medicinsko šušmarstvo.

In vendar, čeprav uradniki danes že priznavajo to neprijetno resnico o cepivih proti gripi, ga mnogi še vedno vsiljujejo kot “najboljšo možno zaščito” pred gripo.

Če vam zaščita pred gripo resnično nekaj pomeni, bi bilo pametno razmišljati o dopolnjevanju z vitaminom D3 v hladnejših mesecih, ko je izpostavljenost naravnim sončnim žarkom najnižja. Jemanje dodatnih vitaminov skupine B, uživanje več ekološko pridelanega sadja in zelenjave, dodajanje česna, zdravilnih gob in zagotavljanje zadostnih količin spanca vsako noč ter pitje zadostnih količin čiste z minerali bogate pitne vode, so vse izjemno učinkovite poti naravnega izogibanja gripi, brez tveganja potencialno smrtonosnih stranskih učinkov cepljenja.

(http://www.naturalnews.com/019194_flu_the_health.html) Ravno tako ne spreglejte posebnega prispevka z naslovom Naravna protivirusna pomagala za zaščito pred gripo, svinjsko gripo, ptičjo gripo in SARS, ki ga povzemamo po spletni strani Natural News.

Viri:
http://www.kare11.com
http://minnesota.publicradio.org

Vir članka:
http://www.naturalnews.com/037620_flu_vaccines_effectiveness_exaggerations.html

Save

Save